Gaddafi intr-o scrisoare catre Obama: "Veti ramane mereu fiul nostru"

de Andra Ciubotaru     HotNews.ro
Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:25 Actualitate | Internaţional

Muammar Gaddafi a facut apel direct la Barack Obama pentru a opri ceea ce liderul libian a numit "un razboi nedrept". Intr-o scrisoare de trei pagini, obtinuta de Associated Press, Gaddafi l-a implorat pe Obama sa opreasca campania aeriana condusa de NATO, pe care el a numit-o "un razboi nedrept impotriva unui popor mic dintr-o tara in curs de dezvoltare" si i-a urat succes presedintelui in viitoarele alegeri, scrie The Guardian.

UPDATE 23.10: Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, intrebata despre scrisoarea trimisa de catre Gaddafi lui Barack Obama: "Gaddafi stie ce trebuie sa faca: sa inceteze violentele, sa isi retraga trupele din orasele pe care le-a ocupat cu forta si ia o decizie cu privire la renuntarea la putere si parasirea Libiei".

"Sunteti un om care are suficient curaj pentru a anula o actiune gresita", a scris Gaddafi in scrisoarea adresata presedintelui american, care a fost trimisa la Departamentul de Stat si transmisa ulterior Casei Albe.

"De dragul pacii mondiale, al prieteniei dintre popoarele noastre, de dragul economiei si al cooperarii in domeniul securitatii (...) sunteti in pozitia de a mentine NATO in afara Libiei", a scris Gaddafi.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a confirmat primirea scrisorii lui Gaddafi, insa a respins faptul ca liderul american ar fi facut apel la o incetare a focului: "Conditiile pe care le-a prevazut presedintele sunt clare", a declarat Carney.

Adresandu-i-se lui Obama cu "fiul nostru" si "excelenta", Gaddafi a scris ca tara sa a fost ranita "mai mult moral decat fizic" de catre campania NATO si ca "o societate democratica nu poate fi construita cu ajutorul rachetelor si al avioanelor". Liderul libian a reiterat, de asemenea, faptul ca dusmanii sai, care detin controlul asupra orasului Benghazi, sunt membri ai gruparii al-Qaeda. Gaddafi a mai scris ca tara sa a fost supusa unor sanctini internationale nedrepte si unei "agresiuni militare armate directe", comandate de catre Ronald Reagan, care l-a numit pe liderul libian "cainele turbat al Orientului Mijlociu" ("Mad Dog of the Middle East").

"In ciuda tuturor lucrurilor care s-au intamplat, veti ramane mereu fiul nostru. Noi inca ne rugam sa fiti in continuare presedintele Statelor Unite ale Americii si speram ca veti obtine victoria in urmatoarea campanie electorala", a mai scris Gaddafi.

Scrisoarea a fost trimisa pe 5 aprilie de la Tripoli, fiind semnata "Mu'aumer Qaddaffi, Sef al Revolutiei".

Avioanele americane de lupta angajate de Statele Unite in campania internationala in Libia, au fost retrase - au anuntat surse oficiale de la Pentagon, preluate de France Presse. Totusi, aparatele sunt pregatite sa intervina in cazul in care NATO ar solicita acest lucru.Fiul nostru, Excelenta,

Presedintele Obama

S.U.A.


Am fost raniti mai mult din punct de vedere moral decat fizic din cauza vorbelor si faptelor dumneavoastra si a ceea ce s-a intamplat impotriva noastra. In ciuda tuturor acestor lucruri, veti ramane mereu fiul nostru.

Noi inca ne rugam ca dumneavoastra sa fiti in continuare presedintele Statelor Unite ale Americii si speram ca veti obtine victoria in viitoarea campanie electorala.

Sunteti un om care are suficient curaj pentru a anula o actiune gresita. Sunt sigur ca sunteti in masura sa va asumati aceasta responsabilitate.

Aveti la dispozitie suficiente dovezi, avand in vedere faptul ca sunteti presedintele celei mai mari puteri ale lumii de astazi, ca sa va dati seama ca NATO duce un razboi nedrept impotriva unui popor mic dintr-o tara in curs de dezvoltare.

Aceasta tara a fost deja supusa embargoului si sanctiunilor si, in plus, a suferit o agresiune militara armata directa in timpul lui Reagan.

Aceasta tara este Libia. Prin urmare, pentru infaptuirea pacii in lume... a prieteniei dintre popoarele noastre... si de dragul economiei si a cooperarii in domeniul securitatii si impotriva terorii, sunteti in pozitia de a mentine NATO in afara Libiei pentru totdeauna.

Dupa cum stiti prea bine, democratia si construirea unei societati civile nu pot fi realizate prin folosirea rachetelor si a aeronavelor sau prin sprijinirea membrilor armati ai al-Qaeda din Benghazi.

Dumneavoastra - insiva - v-ati declarat in mai multe randuri, chiar in cadrul Adunarii Generale a ONU, unde am fost martor, ca America nu este responsabila pentru securitatea altor popoare. Ca America nu face altceva decat sa ajute. Acesta este rationamentul corect.

Fiul nostru drag, Excelenta, Baraka Hussein Abu Oumama, interventia dumneavoastra in numele Statelor Unite ale Americii este o necesitate, pentru ca NATO sa se retraga in cele din urma din Libia. Libia trebuie lasata libienilor din cadrul Uniunii Africane.

Problema sta acum, dupa cum urmeaza:

1. Ne confruntam cu o interventie politica si militara NATO.

2. Bandele armate ale al-Qaeda exercita putere si teroare in continuare, nepermitandu-le oamenilor sa se intoarca la vietile lor normale.


Mu'aumer Qaddaffi

Sef al Revolutiei

Citeste mai multe despre   4420 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Scrisoare (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:33)

  Moucha [anonim]

  Scrisoare-capcana sau scrisoare-deschisa, sau depinde de cine o deschide...
  • -2 (2 voturi)    
   de ce SUA vorbeste cu un ins fara calitate oficial (Joi, 7 aprilie 2011, 13:11)

   emilian [anonim] i-a raspuns lui Moucha

   Gaddafi NU detine nici o functie in Libia.
   Atacatorii :
   SUA,Franta,Germania ( ultimile 2 state PUTERNIC dependente de petrolul libian) acuza un pensionar care NU conduce Libia(respectiv pe Gaddafi) de diverse treburi.mai mult individul NU are vreo functie oficiala in Libia.

   1. Implicarea NATO e gresita si sustine un atac care presupune impilcare in treburile interne ale unui stat SUVERAN aflat in razboi civil.Sunt curios cei "n" care demonstreaza cati sunt si cine i-a incitat exact.
   pentru ca am vazut milioane de libieni sustinand actualul regim,sau or fi fost milioane adusi cu forta de armata slab dotata si foarte mica numeric...

   2.curios e ca in alte tari care NU detin PETROL si se intampla lucruri mult mai grave nu se intervine.

   3.oare pana acum cand beneficiau de banii,averea,privilegii oferite de Gaddafi domnii conducatori ai Frantei , Germaniei nu stiau cu cine au de-a face ?

   Mesajul dupa parerea mea e clar : ne dati resursele sau va cucerim.
   Sper din tot sufletul sa nu porneasca o noua conflagratie mondiala din dorinta unor asa zisi "democrati" de a IMPUNE ORDINEA si VALORILE lor unui alt tip de cultura/religie/societate.
 • 0 (2 voturi)    
  :)) (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:54)

  Bulan [utilizator]

  WTF?Asta in ce film joaca?!:)
 • +3 (5 voturi)    
  nici nu banuieste gadafi (Miercuri, 6 aprilie 2011, 23:39)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  cita dreptate are numindu-l pe hussein obamba, ''fiul sau''.
 • +4 (4 voturi)    
  are o parte buna (Joi, 7 aprilie 2011, 0:16)

  Vlad-I [utilizator]

  Relatiile diplomatice au ajuns sa fie destul de civilizate in era noastra, exceptie face nebunul din Venezuela, ar fi cel mai intelept ca Gadafii sa iasa din Libia printr-un acord.
  • -3 (3 voturi)    
   cum ar spune o Elena "visuri" (Joi, 7 aprilie 2011, 13:20)

   emilian [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

   pai sa vedem
   Egipt ? Libia? Cuba ? Venezuela?
   Iran? Coreea de Nord ? ( parca ei au zis ca in caz de atac vor sterge cateva tari de pe fata planetei)
   Afganistan ? Irak ? doua tari sub ocupatie militara.
   lista e mult mai mare.
 • -2 (2 voturi)    
  Un... (Joi, 7 aprilie 2011, 10:06)

  utug [anonim]

  Un numar de 34 de tari alcatuiesc Coalitia care lupta in Libia sprijinind USA si UE [Pentagon + NATO] in apararea populatiei civile. Astazi s-au alaturat si 16 avioane ale Royal Air Force pentru a participa la luptele de la sol ... [A total of 34 nations are involved in operations in Libya in support of the UN Security Council resolution to protect civilians in the north African country. Prime Minister David Cameron announced earlier this week that an additional four RAF Tornados would be sent to Italy, joining 18 RAF jets already deployed.]

  Libya: RA [FRoyal Air Force] jets join ground-attack force
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-12983294
  • +3 (3 voturi)    
   ? (Joi, 7 aprilie 2011, 10:38)

   *.* [anonim] i-a raspuns lui utug

   Bre uitug, mai uita-te odata in ce ai scris. Cum poate ca sa existe un razboi intre o tara cu o populatie atat de mica si armate ale 34 de tari ?
  • -1 (1 vot)    
   ... (Joi, 7 aprilie 2011, 19:46)

   Zen [anonim] i-a raspuns lui utug

   participa la luptele de la sol !!!
   _________________________
   Un exemplu:
   http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-13001871

   NB: Asta este No-Fly Zone ? Asta nu este RAZBOI INTRE LIBIA si PENTAGON + NATO ? Pentru ce mai spune dna Hillary ca Coalitia nu este in razboi cu Libia ?
   • 0 (0 voturi)    
    kabulpress.org (Joi, 7 aprilie 2011, 21:20)

    utug [anonim] i-a raspuns lui Zen

    "Pentagon-ul, dupa aprecierea noastra, a aruncat o cantitate de bombe in Libia de cel putin un milion de livre [pounds ... 1 pound = 0,45 kg]. Hillary Clinton si Obama au declarat ca USA nu este in razboi cu Libia. Faceti o comparatie. Cand japonezii la 7 decembrie 1941 au aruncat la Pearl Harbor mai putin de jumatate milion livre, Presedintele Rousvelt a considerat ca este suficient ca sa considere ca America este in razboi cu Japonia". Pentru ce se mai considera ca conflictul este doar intre Gaddafi si rebeli si nu suntem in situatia de atacare a Libiei de catre USA ? Iar la acest atac s-a asociat si unele tari ale UE, Romania inclusiv ? [Our estimate is that the Pentagon has dropped at least one million pounds of bombs on Libya ... Secretary of State Hillary Clinton and President Obama have declared that the United States is not at war with Libya. Compare the U.S. attack on Libya with Japanese attack on Pearl Harbor (December 7, 1941). ... Despite the fact that the total ordinance dropped by Japan was less than half a million pounds, President Roosevelt considered that to be enough to put the United States at war with Japan. So if half a million pounds of bombs dropped put the U.S. and Japan at war, why is the U.S. not at war today with Libya after dropping twice as many bombs?]

    In:
    U.S. May Have Dropped a Million Pounds of Bombs on Libya
    http://kabulpress.org/my/spip.php?article60523
 • +1 (1 vot)    
  Joaca tare moftangiul... (Joi, 7 aprilie 2011, 21:03)

  Daniels22026 [utilizator]

  Disperat sau nu, vad ca-si joaca cartea pina la capat. El chiar crede ca scapa, in sfidarea tuturor probabilitatilor. Si dracii se tem sa-l bage in iad, ca sa nu le ajunga sef. Daca scapa, o sa devina liderul tuturor dictatorilor, citi au mai ramas.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant ? (Joi, 7 aprilie 2011, 23:31)

  utug [anonim]

  Acelas fapt prezentat de catre BBC la Londra intr-un fel, iar de catre Washington Post in alt fel la Washington DC. Numarul mortilor 7 la Londra scade la 2 la Washington. Ucisi de avioane NATO la BBC, ucisi nu de avioane NATO la Washington ... se sugereaza ca ar fi fost avioanele lui Gaddafi.

  Londra
  Doctor's anger at 'Nato air strike' on Libya rebels
  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-13001871

  Washington DC
  Libyan rebels targeted in airstrikes despite no-fly zone, rebels say.
  http://www.washingtonpost.com/world/libya-rebels-nato-airstrikes-targeted-them-again/2011/04/07/AFcCHFuC_story.html?hpid=z2


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...


Life
​Bancul zilei: Sfanta curatenie
Un inspector de la Criminalistica da prin statie...
Bancul zilei: Speranta moare ultima
- Unchiul meu, care a fost ministru, tinea odata un discurs pe un podium, cind deodata podiumul s-a prabusit. - Si a patit...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică