Tarile NATO au convenit joi sa preia comanda operatiunii militare din Libia "luni sau marti", a declarat un diplomat citat de AFP.Secretarul de stat american Hillary Clinton se va deplasa la Londra pentru o reuniune privind Libia, marti, anunta Reuters.

UPDATE: NATO va sprijini zona de interdictie aeriana din Libia, decizie ce spulbera si ultimele indoieli ale Turciei, a declarat un oficial al Aliantei pentru AFP.

"Tarile NATO sunt de acord sa inceapa procesul care le va permite sa preia operatiunea militara coordonata de Franta, Marea Britanie si SUA. Acest lucru se va intampla luni sau marti", a declarat sursa, confirmand informatiile furnizate de catre seful diplomatiei turce.

Reprezentantii statelor membre ale NATO au purtat negocieri la Bruxelles, pentru a incerca sa se puna de acord asupra rolului Aliantei in interventia militara din Libia.

Multe tari au insistat ca NATO sa se implice in gestionarea operatiunii militare. Franta, care se teme probabil ca va instraina opinia publica araba, a fost rezervata in privinta rolului pe care Alianta ar trebui sa-l joace.

In final, compromisul prevede ca interventia sa fie "condusa politic" de catre un "grup de contact" format din tarile care participa la operatiune - inclusiv tarile arabe, iar NATO va prelua comanda strict din punct de vedere militar.

Statele Unite lucreaza in acest moment la predarea conducerii coalitiei care gestioneaza operatiunea militara din Libia unei alte "entitati", a declarat vice-amiralul american Bill Gortney, care spera ca transferul va avea loc cat mai repede cu putinta, la acest sfarsit de saptamana, informeaza Reuters.

"In operatiunile aeriene din Libia sunt implicate peste 350 de aeronave ale coalitiei, dintre care putin peste jumatate sunt americane", a mai spus inaltul oficial al Pentagonului, adaugand ca armata SUA nu subestimeaza provocarile cu care fortele aliate se confrunta in Libia.