Texas: Un barbat executat in 1989 pentru crima a fost declarat nevinovat dupa 23 de ani
Carlos DeLuna a fost executat strict in baza unei marturii care il plasa la locul crimei. Expertii au descoperit numeroase erori in investigatia anterioara, disparitii de probe si piste necercetate. Barbatul a fost arestat in 1983, la 40 de minute dupa ce Wanda Lopez a fost asasinata in cadrul atelierului auto in care lucra. Arestarea s-a facut in baza unei marturii date de un martor ocular care a vazut un barbat hispanic fugind din atelierul auto.
Barbatul si-a sustinut tot timpul nevinovatia si mai mult a sustinut ca omorul a fost facut de adevaratul criminal Carlos Hernandez. Procurorul a decis insa ca Hernandez nu exista si totul este o inventie a acuzatului pentru a scapa de pedeapsa.
Carlos Hernandez a fost arestat ulterior, dupa ce ucisese o alta femeie. Acesta a marturisit in repetate randuri asasinarea Wandei Lopez in timp ce se afla in penitenciar. Hernandez a murit de ciroza in timpul detentiei.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Dar nu cumva existenta unor asemenea erori sa-i determine ca sa nu aplice pedeapsa cu moartea nici chiar la criminalii in serie.
Iar pentru societate in general ar fi mai bine daca sentintele s-ar executa mai repede. De ce sa se cheltuiasca o gramada si sa stea omul niste ani asteptand la rand sa fie executat? Iar contribuabilii platesc pentru acest umanism teribil de prost inteles si practic sunt taxati pentru "drepturile criminalilor".
E trist ca uneori se comit erori, dar erorile nu trebuie sa determine o schimbare a unor principii. Dar cel mai trist e cand sistemul justitiei e manipulat de unii pt ca sa se piarda unele probe si pt a fabrica alte probe...
Stii cand apare problema? Cand probabilitatea de a fi executat inocent devine 1. Si te afli fata-n fata cu camera de gazare, iar tu stii ca n-ai facut nimic din ceea ce esti acuzat. Cam nasol, nu? Poti elibera un om inocent dupa 23 de ani de inchisoare, poti sa-i dai despagubiri. Ce nu poti sa faci e sa-l invii daca l-ai trimis pe lumea cealalta. Dar ce importanta are asta, principalul e sa-i omoram p-aia vinovati, nu?
Sa-si "plateasca datoria"? Cine poate oare evalua valoarea "datoriei" reprezentate de o viata omeneasca? Poate s-ar putea echivala numai cu alta viata, nu cu niste ani. Spun "poate", nu spun "sigur".
Problema cea mai mare este ca un criminal care a comis o crima cu premeditare (sau chiar mai multe!), odata eliberat din inchisoare este probabil sa comita si alte crime. Ca, doar, cu inchisoarea s-a obisnuit deja in niste ani, si ce i s-ar putea intampla mai rau?
Si noi, contribuabilii, platim pt astia?
Ma rog, asta e mascarada de justitie care se zice a fi umanista. Se mai mra cineva ca mi-e scarba de asta?
am sa subliniez faptu` ca o persona care savarseste un OMOR CU PREMEDITARE n`are cum sa iasa din pushcarie dupa 5 ani de detentie;
precizez pt. neinitiati ca scopu` pedepsei detentiunii in pushcarie nu este numai acela de pedepsa ci in doctrina penala se considera ca scopu` principal este reeducarea condamnatului;
dupa cum este cunoscut o mare parte din infractiunile comise sunt rezultatul lipsei unei minime preocupari din partea societati fata de persoanele labile si vulnerabile din punct de vedere psihic - asa ca problema se pune la acest moment ce poate face colectivitatea pt. reducerea nr. de infractiuni, cresterea pedepselor nu va duce nicodata la reducerea nr. de infractiuni,
pe de alta parte, am sa reamintesc ca us se gaseste din punct de vedere al pedepselor penale la momentul delclaratiei de independenta - exista inca state din us care admit pedeapsa cu moartea inclusiv pt. minori, in conditiile in care infractiunile savarsite de minori sunt rezultatul unor lipsuri majore in educatie...
viata omului nu are pret, astfel incat daca cativa oameni sunt condamnati la moarte pe nedrept este foarte grav, mult mai grav decat condamnarea criminalilor doar la pedepse privative de libertate: incercati sa puneti in balanta aceste 2 ipoteze si veti afla de ce in Europa s`a interzis pedeapsa cu moartea - un om condamnat la detentie traieste si poate obtine o rejudecare a procesului, pe cand unul condamnat la moarte ce mai poate obtine in cazul descoperirii ulterioare a unei erori judiciare ?
Foarte putini au fost aceia care iesind din inchisoare au dus dupa aceea o viata cinstita.
Deci, ideea cu "reeducarea" este foarte generoasa, dar, daca nu functioneaza, atunci ar fi bine sa renuntam la ea. Mai ales cand e vorba de ucigasi, cand, in situatia cand reeducarea nu reuseste, exista probabilitatea ca ei sa mai comita alte crime.
Daca ar exista pedeapsa cu moartea, probabil ca multi nu ar mai comite crime cu premeditare numai de frica. Merita incercat, din vreme ce "reeducarea" nu functioneaza.
Si continui sa-mi fie scarba de ceea ce in prezent se numeste justitie, mai ales in Romania.
Ramane ca in final Dumnezeu sa-i judece si pe doctorii in drept care fac nishte legi atat de minunate. Asta la momentul potrivit.
cele mai recente hotarari in litigii la CEDO contra Statului Roman nu mai constata lipsa de reglementare, ci modu` gresit de aplicare a lejilor;
despre lipsa efectelor pedesei cu moartea exista studii nenumarate, inclusiv in us;
sau poate credeti ca toate natiile europene care au abolit pedeapsa cu moartea sunt o turma de loaze si veniti Dvs. impreuna cu lejile din us de acum 100 - 200 de ani sa dovediti ca sunteti mai destept;
repet, pedepsa cu moartea este o greseala, atat timp cat nu permite in nici un fel o reparare a unei erori judiciare - asta era povestea din articol;
pe de alta parte, daca se doreste modificarea conduitei cetatenilor in sensul respectului pt. leje se pot creste pedepsele amenzilor pt. contraventii in sensul ca acestea sa se raporteze ca procent din venitul din anul anterior - politica aplicata cu succes in tarile nordice.
sunt milioane de imigranti clandestini, din mexic si toata america centrala, neluati in evidenta, in aceste state de frontiera.
sunt foarte muti desperados, oameni gata sa omoare pentru ..un pumn de dolari.
problema pedepsei capitale este o problema a locuitorilor statului.
texanii nu vor vota niciodata abolirea pedepsei capitale.
acolo, pedeapsa capitala este nu numai pedepsire, ci si exemplu, o atentionare care sa puna omul sa gndeasca de doua ori, inainte sa ia o viata.
intamplarea relatata este accidentala.
sunt erori judiciare, cum sunt si erori umane in accidentele pe sosele, in aer sau pe mare.
despre hernadez, politia a spus ca nu exista.
asta inseamna ca nu era in nicio evidenta oficiala, nu au avut niciun martor care sa ateste existenta.
probabil un ilegal.