Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) a promis sâmbătă că va „face să crească costul războiului” din Ucraina pentru Moscova, la finalul unui summit prin videoconferinţă condus de la Kiev şi menit să reafirme sprijinul total al Occidentului pentru Ucraina în ziua împlinirii a doi ani de la declanșarea războiului de către Rusia.

Volodomir ZelenskiFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

„Vom continua să facem să crească costul războiului rus, să reducem sursele de venituri (ale Rusiei) şi să împiedicăm eforturile de construire a maşinii sale de război, așa cum arată pachetele de sancţiuni pe care le-am adoptat recent”, afirmă liderii G7 într-un comunicat comun.La modul general, G7 s-a angajat „să acţioneze împotriva actorilor terţi care susţin material războiul Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi măsuri contra entităţilor (...) în statele terţe”.

Cele mai importante informații despre războiul din Ucrana - ziua 732

23:10Kievul acuză că trupele ruse au executat cel puţin şapte prizonieri de război ucraineni lângă Bahmut

Trupele ruse au ucis cel puţin şapte soldaţi ucraineni care s-au predat ca prizonieri de război în apropiere de Bahmut, în regiunea Doneţk, la 24 februarie, a raportat Comisarul însărcinat cu drepturile omului în Parlamentul Ucrainei, Dmitro Lubineţ.

21:45 Volodimir Zelenski a ironizat duminică, în timpul conferinței de presă de peste două ore de la Kiev, posibilitatea unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin. „N-are telefon mobil. Cum poate să mă sune? Iar eu nu folosesc telegraful din 1917”, a răspuns Zelenski.

20:41Transnistria nu intenționează să ceară alipirea la Rusia, spune Kirilo Budanov

Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a emis un avertisment în evaluarea sa din 22 februarie, potrivit căruia Transnistria e posibil să plănuiască organizarea unui referendum privind anexarea sa la Rusia, în cadrul unui anunțat Congres al deputaților transnistreni, programat la 28 februarie.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28”, a declarat în cadrul conferinței de presă de la Kiev șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Zelenski: Rusia va încerca o nouă ofensivă în această vară

19:13 Forțele ruse vor încerca să efectueze o nouă ofensivă în Ucraina la sfârșitul lui mai sau în vară, a mai declarat duminică președintele Volodimir Zelenski.

„Ne vom pregăti pentru asaltul lor. Asaltul lor care a început pe 8 octombrie nu a adus niciun rezultat, cred eu”, a spus Zelenski în conferința de presă.

19:00Ucraina are un plan „clar” pentru o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a anunțat duminică președintele Volodimir Zelenski, el adăugând că nu poate dezvălui public detalii.

Zelenski a spus în cadrul unei conferințe de presă la Kiev că rotația trupelor este extrem de importantă pentru efortul de război și că Ucraina trebuie să își pregătească mai bine forțele de rezervă.

18:38 Zelenski anunță, pentru prima dată, câți soldați ucraineni au fost uciși în războiul lansat de Rusia

Aproximativ 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în războiul declanșat de Rusia, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski duminică. Cu acest anunț, este pentru prima dată când Zelenski menționează public, de la începutul invaziei ruse, un bilanț al soldaților ucraineni uciși.

Președintele ucrainean a mai afirmat că 180.000 de soldați ruși au fost uciși în război și că, în total și cei răniți, Rusia a suferit 500.000 de pierderi.

Ucraina avansează posibilitatea de a invita Rusia la un summit de pace

17:44 Papa Francisc a lansat un apel la găsirea unei soluţii diplomatice la războiul din Ucraina, care să ducă la o pace dreaptă şi durabilă. Papa a declarat în timpul mesajului său săptămânal Angelus:

  • „Atât de multe victime, răniţi, distrugere, suferinţă şi lacrimi într-o perioadă care a devenit teribil de lungă şi al cărei capăt nu se zăreşte la orizont. E un război care nu devastează doar acea regiune, dar dezlănţuie de asemenea valuri globale de ură şi frică”.
  • „Pledez ca o bucăţică de umanitate să se găsească pentru a crea condiţiile unei soluţii diplomatice în căutarea unei păci drepte şi durabile”.

16:47 Fermierii polonezi blochează un important punct de frontieră cu Germania

Fermierii polonezi au început duminică să blocheze un important post de frontieră cu Germania, la Slubice, pentru a protesta faţă de reglementările Uniunii Europene şi importurile de produse din afara UE considerate neconforme normelor europene.

16:10 Ucraina avansează posibilitatea de a invita Rusia la un summit de pace

Elveția va găzdui în lunile următoare un summit pentru a discuta o formulă de pace promovată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi înmânată apoi Rusiei în timpul unei a doua reuniuni, la o dată ulterioară, a declarat Andrii Yermak, șeful de cabinet al lui Zelenski.

„Poate exista o situație în care să invităm împreună reprezentanți ai Federației Ruse, în care să li se prezinte planul, în cazul în care oricine va reprezenta țara agresoare la acel moment va dori să pună cu adevărat capăt acestui război și să se întoarcă la o pace justă”, a declarat Yermak în timpul unei conferințe televizate la Kiev.

Armele occidentale sunt livrate cu întârziere, deplânge Kievul

15:38Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește în cadrul evenimentului „Ucraina: Anul 2024”. Dintre ideile prezentate până acum:

  • El speră că un summit de pace va avea loc în Elveția în primăvară.
  • Rusiei i se va prezenta un plan de pace pregătit de Ucraina și partenerii săi înainte de summit.
  • Victoria Kievului depinde de sprijinul occidental.

14:57Jumătate din armamentul promis de către Occident Ucrainei este livrat cu întârziere, reproşează duminică ministrul ucrainean al Apărării Rusten Umerov, la un forum care marchează doi ani de la invazia rusă, relatează AFP. „La ora actuală, un angajament nu este sinonim cu livrarea. 50% dintre aceste angajamente nu sunt livrate la timp”, a subliniat Rusten Umerov.

14:13 Premierul britanic Rishi Sunak a cerut duminică ţărilor occidentale să fie „mai îndrăzneţe” şi să confişte activele ruseşti îngheţate pentru a le redistribui apoi Ucrainei.

„Trebuie să fim mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte confiscarea a sute de miliarde din activele ruseşti îngheţate”, a scris şeful guvernului britanic într-un articol publicat de Sunday Times, cu ocazia marcării a doi ani de la invazia rusă pe scară largă din Ucraina.

Câți soldați ruși ar fi murit pe frontul din Ucraina

12:34Publicația Meduza, reprezentând presa rusă independentă, a calculat, folosind datele serviciului de statistică, din registrul succesiunilor și lista soldaților confirmați uciși întocmită de Mediazona și BBC Rusia, câți soldați ruși ar fi murit pe frontul din Ucraina. Meduza estimează, pe baza acestor date, că aproximativ 75.000 de combatanți și-ar fi pierdut viața de la începutul invaziei până în decembrie 2023.

11:45Ucraina și-a triplat producția de arme anul trecut și 500 de companii lucrează acum în sectorul de apărare al țării, a declarat duminică ministrul industriei strategice de la Kiev. El a adăugat că Ucraina intenționează anul acesta „să crească considerabil producția de muniție”.

10:30Armata ucraineană susține că a doborât 16 din cele 18 drone de atac lansate peste noapte de Rusia. Forțele aeriene au precizat că dronele de producție iraniană au fost doborâte în opt regiuni din centrul, vestul și sudul Ucrainei.

Sumarul ultimelor 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski i-a întâmpinat pe liderii occidentali la Kiev la soi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. El a declarat că Vladimir Putin „trebuie să piardă absolut totul” și a promis victoria ucrainenilor. Prim-miniștrii Italiei, Canadei și Belgiei, precum și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sosit sâmbătă la Kiev pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina.
  • Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Germania încă discută dacă să furnizeze Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune. „Desigur, tot ceea ce oferim (în ceea ce privește sprijinul militar) este prea puțin”, a spus ea la o conferință de presă.
  • Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.
  • Cadavrul liderului opoziției ruse Alexei Navalny a fost predat mamei sale, a confirmat un purtător de cuvânt al disidentului rus, mort ăîn închisoare în urmă cu zece zile. Potrivit acestuia că detaliile pentru înmormântare nu sunt încă stabilite. „Nu este clar” dacă autoritățile vor interveni, a precizat.
  • Ucraina a revendicat sâmbătă un atac cu dronă asupra uneia dintre cele mai mari oțelării din RusiaServiciile de securitate ucrainene (SBU) au afirmat că uzina produce arme pentru forțele rusești desfășurate în Ucraina. „Lovitura cu dronă asupra oțelăriei Novolipetsk a fost efectuată în comun de două servicii speciale ucrainene: SBU și GUR (serviciile de informații militare)”.