Trupul neînsuflețit al liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a murit brusc în închisoare săptămâna trecută, a fost predat mamei sale, a scris sâmbătă purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Yarmysh, pe platforma de socializare X, potrivit Reuters.

Alexei Navalnii in inchisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Yarmysh a spus că nu știe dacă autoritățile vor permite ca o înmormântare să aibă loc „cum dorește familia și așa cum merită Alexei”.

Anunțul morții lui Alexei Navalnîi a venit pe 16 februarie. De atunci, trupul neînsuflețit al disidentului rus a fost ținut de autoritățile ruse care au amenințat chiar că-l vor îngropa pe teritoriul coloniei penitenciare în care a murit.

Liudmila Navalnaia, mama liderului opoziţiei ruse, a acuzat joi autorităţile că au ameninţat-o şi că vor să-i îngroape fiul în secret pentru ca susţinătorii lui Alexei Navalnîi să nu-şi poată lua rămas bun de la cel considerat „inamicul nr. 1 al preşedintelui Vladimir Putin”.

Iulia Navalnaia l-a acuzat pe „demonicul” Putin că ține „ostatic” trupul soțului său

Iulia Navalnaia, văduva disidentului Alexei Navalnîi, a cerut sâmbătă autorităților ruse „să elibereze” trupul neînsuflețit al acestuia pentru înmormântare și l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că este „demonic”, scrie Reuters.

Într-un videoclip de șase minute postat pe YouTube, Navalnaia l-a acuzat pe Putin că ține „ostatic” cadavrul soțului ei și a pus sub semnul întrebării credința creștină, adesea mărturisită a lui Putin. În videoclip, Iulia Navalnaia a susținut că Putin este personal responsabil pentru ce se întâmplă și că-l „torturează” pe Navalnîi și după moarte, așa cum a făcut-o în viață.

„Știam deja că credința lui Putin este falsă. Dar acum o vedem mai clar ca niciodată”, a spus Navalnaia, adăugând că „niciun creștin adevărat nu ar putea face ceea ce face acum Putin cu trupul lui Alexei”.

În încheierea videoclipulului, ea face din nou un apel: „Dați-ne înapoi trupul soțului meu. Vrem să ținem o slujbă de înmormântare și să-l înmormântăm într-un mod uman, în pământ, așa cum se obișnuiește în creștinismul ortodox".

Aliaţii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, mort în circumstanţe suspecte în urmă cu o săptămână într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, au lansat o campanie pentru ca autorităţile să-i predea trupul cât mai repede posibil familiei sale, care acuză Kremlinul că plănuieşte să-l înmormânteze în secret pe opozantul rus.