Iulia Navalnaia, văduva disidentului Alexei Navalnîi, a cerut sâmbătă autorităților ruse „să elibereze” trupul neînsuflețit al acestuia pentru înmormântare și l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că este „demonic”, scrie Reuters. Mesajul său vine după ce autoritățile care dețin trupul lui Navalnîi au amenințat că-l vor îngropa ele dacă familia nu acceptă să nu facă o înmormântare publică.

Iulia NavalnaiaFoto: KAI PFAFFENBACH / AFP / Profimedia

Într-un videoclip de șase minute postat pe YouTube, Navalnaia l-a acuzat pe Putin că ține „ostatic” cadavrul soțului ei și a pus sub semnul întrebării credința creștină, adesea mărturisită a lui Putin.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a declarat vineri că anchetatorii ruși au refuzat să-i elibereze cadavrul de la o morgă din îndepărtatul oraș arctic Salekhard, până când ea nu e de acord să-l înmormânteze fără o ceremonie publică.

Ea a spus că un oficial i-a spus că ar trebui să fie de acord cu cererile autorităților, deoarece trupul lui Navalnîi se descompune deja.

Sâmbătă, consilierii Navalnîi au declarat că autoritățile au amenințat că îl vor înmormânta în colonia îndepărtată a închisorii, unde a murit, dacă familia lui nu este de acord cu condițiile lor.

În videoclip, Iulia Navalnaia a susținut că Putin este personal responsabil pentru ce se întâmplă și că-l „torturează” pe Navalnîi și după moarte, așa cum a făcut-o în viață.

„Știam deja că credința lui Putin este falsă. Dar acum o vedem mai clar ca niciodată”, a spus Navalnaia, adăugând că „niciun creștin adevărat nu ar putea face ceea ce face acum Putin cu trupul lui Alexei”.

În încheiere videoclipulului, ea face din nou un apel: „Dați-ne înapoi trupul soțului meu. Vrem să ținem o slujbă de înmormântare și să-l înmormântăm într-un mod uman, în pământ, așa cum se obișnuiește în creștinismul ortodox".