Ukraine Weapons Tracker, cea mai cunoscută pagină care monitorizează echipamentele folosite în războiul din Ucraina, a anunțat că își va sista activitatea, administratorii săi fiind cei care au arătat în premieră că militarii ucraineni folosesc obuze produse în România.

Artileristi ucraineniFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Salutare tuturor. Deși Ukraine Weapons Tracker s-a bucurat de un succes extraordinar și sprijin extrem de apreciat, acest proiect se va încheia în curând din cauza circumstanțelor noastre personale. Sperăm că am avut un impact pozitiv”, au anunțat luni după-amiaza administratorii paginii pe „X”, fosta Twitter.

„Mai avem câteva lucruri de dezvăluit și, dacă se întâmplă ceva cu adevărat extraordinar am putea face o excepție, dar de astăzi într-o săptămână vom funcționa doar ca o arhivă și intenționăm ca în cele din urmă să transferăm accesul la acest cont unei părți de încredere pentru posteritate”, au adăugat aceștia.

Ukraine Weapons Tracker mai notează că persoanele care doresc să mulțumească pentru munca depusă pot face o donație pe http://Ko-fi.com/CalibreObscura cu mențiunea „@UAWeapons”, o parte a banilor urmând să ajungă la fundații de caritate ucrainene. „Vă mulțumim tuturor”, conchid administratorii.

Această pagină s-a remarcat după începerea invaziei ruse pe scară largă anul trecut prin numeroasele fotografii și înregistrări video pe care le-a distribuit cu luptele și echipamentele folosite de ambele forțe armate ce luptă în Ucraina, precum și explicațiile și analizele pe care le-au publicat alături de imagini.

Deși multe dintre ele au fost redistribuite de pe conturi oficiale ale forțelor armate ucrainene sau au apărut inițial pe canale rusești de Telegram, cel puțin o parte au fost obținute în exclusivitate de către administratorii paginii, sugerând că aceștia aveau conexiuni în cadrul forțelor armate ale Ucrainei.

Printre altele, cei de la Ukraine Weapons Tracker au arătat în mod repetat că armata ucraineană folosește arme și muniții fabricate în Iran, țară care de facto s-a aliat cu Rusia după declanșarea războiului de către președintele Vladimir Putin.

Ukraine Weapons Tracker a arătat că armata ucraineană a primit obuze fabricate de Romarm

O înregistrare video distribuită de administratorii paginii în luna august a anului trecut a arătat că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Romarm în 2022 în contextul în care autoritățile de la București refuzau să ofere precizări cu privire la asistența de natură militară furnizată Kievului.

Înregistrarea arăta cum proiectilul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri, vehicul de luptă ce a intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anul 1972.

Obuzierul 2S1 Gvozdika a fost exportat sau produse sub licență în toate statele fostului bloc sovietic, inclusiv România, care a trecut în rezervă cele 6 modele 2S1 pe care le avea începând cu 2005, precum și alte 42 de modele OAPR model 89 (Obuzierul autopropulsat românesc, model 89), o variantă autohtonă a armei care a combinat turela modelului sovietic cu șasiul folosit de MLI-84 (Mașina de Luptă a Infanteriei Model 1984).

Florin Marian Spătaru, ministrul economiei de la momentul respectiv, a declarat după apariția imaginilor că au fost demarate „niște verificări”, dar că nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.

„E o imagine apărută pe net. Am demarat niște verificări și sub nicio formă nu avem informații că acea munitie ar fi fost livrată din România. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus Spătaru.

Autoritățile române nu și-au schimbat de atunci poziția cu privire la oferirea de informații despre ajutoarele militare trimise Ucrainei. Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în timpul vizitei pe care a efectuat-o în țara noastră săptămâna trecută că Bucureștiul ar fi oferit țării sale 15 pachete de asistență, deși foarte probabil nu s-a referit doar la ajutoare militare.

Zelenski a vorbit despre dificultățile pe care țara sa a trebuit să le înfrunte, mai ales în primele zile de război și mai apoi în timpul iernii, când trebuiau rezolvate probleme precum lipsa electricității.

„Așa că, aceste fapte, și anume că România ne-a dat deja 15 pachete, sunt foarte importante. Acum, de ce avem nevoie, vă voi împărtăși ce avem nevoie, cred că știți”, a spus Volodimir Zelenski.

„Deci, în primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea Guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă. Suntem foarte recunoscători oamenilor. Așa cum ați spus, e prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând”, a mai spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 601-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.