Rusia urmărește să străpungă apărarea ucraineană în zona nord-estică Kupiansk-Lîman, după o intensificare bruscă a luptelor, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi. „Inamicul se pregătește, se pregătește serios pentru acțiuni ofensive, aducând efective. Scopul principal este de a sparge apărarea trupelor noastre și de a ne recuceri teritoriul”, a scris Syrskyi pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a confirmat activitatea militară intensă în zonă, afirmând că trupele sale au respins 10 atacuri ucrainene în zona Kupiansk și alte două în zona adiacentă Lîman.

Poziție rusească în zona KupyanskFoto: AFP / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Ucraina are ATACMS şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru punerea în aplicare a acordurilor cu SUA.
  • Ucraina a lansat marţi asupra forţelor ruse rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, afirmă surse confidenţiale ale presei preluate de agenția Reuters.
  • Canada include nouă persoane și șase posturi de televiziune din Republica Moldova pe lista sancțiunilor anti-Rusia
  • Volodimir Zelenski, în discursul său de marţi seară: „Sarcina noastră rămâne neschimbată: să fim pregătiţi să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an”
  • Vladimir Putin nu are rivali, subliniază purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în perspectiva alegerilor prezidenţiale preconizate pentru luna martie a anului viitor.
  • Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 601, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în discursul său de marţi seară: „Sarcina noastră rămâne neschimbată: să fim pregătiţi să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an”

Preşedintele ucrainean a afirmat că a avut în cursul zilei o „lungă” întâlnire cu şeful serviciului de informaţii al armatei, generalul Kirilo Budanov, cu privire la „riscurile-cheie” şi la răspunsul care trebuie dat. De asemenea, el a reafirmat că obiectivul Ucrainei rămâne deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an şi a arătat că parlamentul face paşi în acest sens adoptând legislaţia necesară.

00:12După ce s-a văzut cu Vladimir Putin la Beijing, Viktor Orban a fost primit apoi de Xi Jinping. Preşedintele chinez i-a spus premierului ungar că este un „prieten”, iar ţările lor ar trebui să-şi ridice nivelul relaţiilor, reflectând legăturile tot mai strânse, chiar dacă statele europene caută să se îndepărteze de China.

22:00 Canada include nouă persoane și șase posturi de televiziune din Republica Moldova pe lista sancțiunilor anti-Rusia, informează Sky News.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul de Externe al Canadei, persoanele vizate de sancțiuni sunt asociate cu oligarhi moldoveni influenți, precum Vladimir Plahotniuc și Ilan Mironovici Șor, în timp ce posturile de televiziune respective „promovează și difuzează dezinformări pentru a justifica invazia Rusiei în Ucraina”.

„Trimitem astăzi un mesaj clar persoanelor și entităților maligne din Republica Moldova că susținerea invaziei ruse în Ucraina nu va rămâne nepedepsită”, a transmis Melanie Joly, ministrul canadian de externe.

SUA au furnizat în secret Ucrainei ATACMS cu rază lungă de acţiune

20:40Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Ucraina are ATACMS şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru punerea în aplicare a acordurilor cu SUA.

„Astăzi, sunt deosebit de recunoscător Statelor Unite. Acordurile noastre cu preşedintele Biden sunt puse în aplicare. Ele sunt puse în aplicare foarte precis - ATACMS s-au dovedit a fi foarte bune”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către compatrioţi.

20:15Ucrainenii lovesc forţele ruse cu rachete americane cu rază lungă de acţiune

Ucraina a lansat marţi asupra forţelor ruse rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, afirmă surse confidenţiale ale presei preluate de agenția Reuters.

A fost prima dată în cele 20 de luni de conflict când ucrainenii au folosit ATACMS (Army Tactical Missile Systems - sisteme de rachete tactice pentru armată), scrie Wall Street Journal.

Despre achiziţia şi desfăşurarea rachetelor respective, livrate în ultimele luni, a relatat şi publicaţia Politico. Pe baza declaraţiilor a doi oficiali americani neidentificaţi, CNN afirmă că Statele Unite au furnizat Ucrainei armele respective în secret, momentul nefiind precizat.

Departamentul de Stat de la Washington a comunicat că nu poate confirma informaţiile din presă şi a cerut ca întrebările despre operaţiunile militare să fie adresate guvernului de la Kiev.

Un cablu de telecomunicații ce leagă Suedia de Estonia a fost avariat

19:47Franța vrea să expulzeze 11 ruși pentru radicalizare islamistă

Franța dorește să expulzeze unsprezece ruși aflați în cercetare pentru radicalizare islamistă și considerați „activi” și „periculoși”, a anunțat marți Ministerul de Interne, la patru zile după ce un cetățean rus a ucis un profesor în nordul țării, potrivit AFP.

„Astăzi, există șaizeci de ruși pe lista persoanelor radicalizate, active, (...), periculoase” și cărora li s-au retras permisele de ședere, potrivit ministerului. Dintre aceștia, patruzeci sunt „în închisoare” și „unsprezece ar putea fi expulzați”, potrivit Ministerului de Interne, care nu a precizat dacă printre ei se află și membri ai familiei atacatorului.

19:01Vladimir Putin nu are rivali, subliniază purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în perspectiva alegerilor prezidenţiale preconizate pentru luna martie a anului viitor.

18:35Un cablu de telecomunicații care leagă Suedia de Estonia pe sub Marea Baltică a fost avariat, a anunțat marți ministrul suedez al apărării civile.

Carl-Oskar Bohlin a declarat că incidentul pare să fi avut loc în același timp cu deteriorarea, la 8 octombrie, a unei conducte submarine de gaz și a unui cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia.

Finlanda a afirmat anterior că nu poate exclude posibilitatea ca un „actor statal” să se afle în spatele acestor avarii. Vladimir Putin a respins orice sugestie conform căreia Rusia ar fi în spatele acestora, calificând-o drept „prostie”.

15:53 Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru „reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, informează AFP.

Această propunere a fost adoptată cu 512 voturi „pentru”, 45 de voturi „contra” şi 63 de abţineri.

Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin numit „Instrumentul pentru Ucraina”.

Două aerodromuri rusești, afectate grav de lovituri cu rachete

15:38 Ministrul suedez al Apărării, Paal Jonson, va susține marți, la ora 14.00 GMT, o conferință de presă cu privire la „o nouă evoluție privind o infrastructură esențială din ocean cu legături cu Suedia", a anunțat marți Ministerul Apărării.

Anunțul vine la 9 zile după avarierea Balticconnector, un gazoduct ce trece pe sub Marea Baltică, legând Finlanda de Estonia.

15:09 Loviturile ucrainene de peste noapte asupra aerodromurilor militare rusești din zonele ocupate din Lugansk și Berdiansk au distrus nouă elicoptere, un sistem de apărare aeriană și un depozit de muniții, au raportat Forțele pentru Operațiuni Speciale.

Atacurile au lovit, de asemenea, pistele de aterizare ale aerodromurilor și „echipamente speciale" depozitate în incinta acestora, a precizat armata ucraineană, fără a detalia natura acestor echipamente.

Zeci militari ruși au fost uciși și răniți în urma operațiunii, potrivit potrivit sursei citate, care a adăugat că „însă sunt scoase cadavre de sub dărâmături”. (Kyiv Independent)

Ambele ţinte vizate se află la peste 90 de kilometri în spatele liniei frontului.

15:00 Ucraina a transportat 10,5 milioane de tone de cereale prin portul românesc Constanța de la Marea Neagră în primele nouă luni ale anului, a declarat marți autoritatea portuară pentru Reuters. În total, portul a expediat 25,1 milioane de tone de cereale în perioada ianuarie-septembrie, a precizat autoritatea.

Datele portului Constanța, care nu includ volumele manipulate prin porturile românești mai mici de pe Dunăre, precum Galați, au arătat că 9,2 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul în primele opt luni.

Putin s-a întâlnit cu Orban la Beijing

14:31Vladimir Putin s-a întâlnit cu Viktor Orban la Beijing și s-a bucurat că mai are „schimburi cu o ţară a Uniunii Europene”

13:55 Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a promis Ucrainei şi Republicii Moldova vecine continuarea sprijinului împotriva Rusiei, în pofida crizei din Orientul Mijlociu ca urmare a atacului devastator al grupării islamiste Hamas asupra Israelului.

„În aceste zile în care situaţia din Orientul Mijlociu ne ţine atât de mult în priză, pentru mine este important să subliniez: 'Continuăm să fim alături de Ucraina şi de (Republica) Moldova'", a declarat Baerbock marţi la Chişinău, la cea de-a patra ediţie a forumului Platforma de sprijin pentru Republica Moldova. (dpa via Agerpres)

12:47 Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat marți revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare în prima din cele trei lecturi ale textului. Proiectul a fost adoptat cu 412 voturi pentru, zero împotrivă și nicio abținere.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că Rusia revocă tratatul din cauza atitudinii iresponsabile a Statelor Unite față de securitatea globală.

12:32 Contul de Telegram Fighterbomber, cunoscut pentru legătura cu forțele aeriene ruse, pare să confirme că ucrainenii au lovit un aeroport militar rusesc.

„Nu este o dimineață bună. `Hoholii` (nume peiorativ pentru ucraineni) au lovit aerodromul nostru, unde se afla baza aviației militare”, se scrie pe contul respectiv.

„Una dintre cele mai serioase lovituri din toată perioada Operațiunii Militare Speciale. Dacă nu chiar cea mai gravă. Există pierderi atât umane cât și de echipamente”, se mai spune în postare.

Mesajul vine după ce, dimineață, ucrainenii au spus au efectuat cu succes, în cursul nopții, lovituri asupra unor aerodromuri și echipamente rusești în apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk. Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie a susținut că loviturile asupra Berdianskului nu au avut succes.

Rusia desfășoară o ofensivă coordonată în estul Ucrainei

12:15 Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a calificat marți drept „scandaloasă și ilegală" arestarea a trei dintre avocații săi săptămâna trecută, măsură considerată un nou exemplu de accelerare a represiunii în Rusia.

„Ieri, am fost informat că trei dintre avocații mei au fost arestați. În mod evident, acestea sunt măsuri scandaloase și ilegale", a declarat Navalnîi prin videoconferință, în timpul unei audieri, potrivit site-ului de știri Mediazona.

11:41 După operatorii turistici, și Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) a solicitat autorităţilor române acordarea de compensații financiare din cauza pierderilor suferite în urma războiului din Ucraina, susținând de asemenea că țara noastră va pierde fondurile europene pe care nu le-a accesat.

11:34 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • „Rusia a început, foarte probabil, o ofensivă coordonată pe mai multe axe în estul Ucrainei. Forțele ruse din Donețk desfășoară o ofensivă de arme conbinate asupra puternic apăratului oraș Avdiivka, care este pe linia frontului din 2014. Orașul este un obstacol major ce împiedică forțele rusești în a-și atinge obiectivul mai amplu de a controla regiunea Donețk.
  • Atacul rusesc este probabil realizat cu mai multe batalioane de blindate, ce încearcă să înconjoare orașul. Probabil că este cea mai semnificativă operațiune ofensivă desfășurată de Rusia cel puțin din ianuarie 2023.
  • Forțele ucrainene din pozițiile de apărare întărite au rezistat până acum în fața avansurilor rusești, acestea din urmă având pierderi mari de echipamente și soldați.
  • Progresul lent și numărul mare de pierderi au declanșat probabil o schimbare a modului de comunicare al rușilor, de la a spune că e vorba de o „ofensivă” la a spune că este o „apărare activă”, în condițiile în care un succes în Avdiivka pare tot mai puțin probabil pe termen scurt.”

Noua estimare a pierderilor rusești

11:17 Kremlinul a spus marți că este „puțin probabil" ca relațiile Rusiei cu Varșovia să se îmbunătățească după ce opoziția proeuropeană a câștigat alegerile parlamentare din Polonia, țară care este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în Europa.

„Deocamdată, este puțin probabil, deoarece probabil că nu există niciun grup din cadrul puterii poloneze care să fi menționat, în mod deschis sau voalat, necesitatea restabilirii relațiilor cu Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agenția de stat TASS.

„Polonezii nu ne plac, nu au relații de prietenie cu noi și adoptă o poziție foarte, foarte ostilă în toate problemele care ne privesc", a declarat Peskov, adăugând că este „absurd ca două state vecine să fie atât de ostile una față de cealaltă".

10:48 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 800 de soldați, 14 tancuri, 10 de alte blindate, 26 de tunuri, 22 diferite vehicule și 1 echipament special.

Rusia susține că nu primește armament din Coreea de Nord

10:36Mai multe fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că armata israeliană a apelat la o improvizație apărută pentru prima oară în timpul războiului din Ucraina: deja faimoasele „cuști de protecție” pentru apărarea tancurilor și vehiculelor blindate.

10:25 Kremlinul respinge afirmațiile occidentale potrivit cărora Coreea de Nord ar furniza arme Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

Reacția vine după ce Casa Albă a afirmat vineri că Phenianul a furnizat recent Rusiei un transport de arme, calificând-o drept o evoluție problematică și exprimând îngrijorări cu privire la relația militară extinsă dintre cele două țări. De asemenea, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a declarat luna trecută că Marea Britanie îndeamnă Coreea de Nord să înceteze negocierile cu Rusia privind armamentul.

09:42 Rusia a doborât în cursul nopții opt drone ucrainene în apropierea peninsulei Crimeea, a anunțat marți guvernatorul local Serghei Aksionov.

„Peste noapte, opt drone aeriene inamice au fost neutralizate prin mijloace de război electronic sau doborâte de sistemele de apărare aeriană", a scris Aksionov pe Telegram, făcând apel la locuitorii peninsulei să „rămână calmi".

Alte trei drone au fost doborâte luni seara în regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, fără a provoca victime sau pagube, potrivit guvernatorului local, Viaceslav Gladkov. (AFP)

Rusia iese marți din tratatul privind testele nucleare

09:01 Ultimele evoluții de pe front, potrivit evaluării de azi-noapte a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • „Rusia a desfășurat probabil elemente din cel puțin două brigăzi ale Districtului Militar Central pentru a întări operațiunile ofensive ale forțelor așa-zisei „Republici Populare Donețk” pe frontul Avdiivka.
  • Forțele ucrainene au continuat luni operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie.
  • Forțele ruse au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, în direcția Bahmut, în apropiere de Avdiivka, la sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie și au avansat în unele zone.”

08:54 Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit marți dimineață cu premierul ungar Viktor Orban, care se află la Beijing pentru a participa la Forumul „Belt and Road”, a anunțat presa de stat chineză.

08:23 Rusia revocă ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare din cauza atitudinii iresponsabile a Statelor Unite față de securitatea globală, a declarat marți Viaceslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus. Legislativul va dezbate revocarea ratificării în cursul zilei de marți.

Ucrainenii spun că au doborât tot ce au lansat rușii azi-noapte

08:08 Forțele ucrainene au efectuat cu succes, în cursul nopții, lovituri asupra unor aerodromuri și echipamente rusești în apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk, a anunțat marți armata ucraineană.

„Forțele armate ale Ucrainei au efectuat lovituri bine țintite asupra unor aerodromuri și elicoptere inamice în apropierea orașelor Lugansk și Berdiansk, ocupate temporar", a transmis departamentul de comunicare al armatei ucrainene pe Telegram.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie a susținut că loviturile asupra Berdianskului nu au avut succes: „Potrivit informațiilor preliminare, sistemul nostru de apărare aeriană a interceptat cu succes rachete inamice".

Imagini apărute online ce ar fi fost filmate azi-noapte în Berdiansk par totuși să arate explozii la sol:

07:40 Rusia a lansat azi-noapte șase drone de atac de tip Shahed din zona Capului Chuada (Crimeea) și o rachetă de crozieră Kh-59 de pe un avion Su-34 din spațiul aerian al regiunii ocupate Herson, au spus forțele aeriene ucrainene.

Toate cele șapte ținte au fost distruse, potrivit unei postări de pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

Vladimir Putin a sosit în China

07:31 Inițiativa chineză „Belt and Road” este esențială pentru promovarea cooperării în regiunea Eurasia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Considerăm această inițiativă, acest proiect ca fiind o parte importantă a promovării cooperării pe baza egalității și a beneficiilor reciproce pe întreg continentul eurasiatic", a spus Lavrov după întâlnirea cu omologul său chinez Wang Yi la Beijing.

06:43 Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag" Xi Jinping, consolidând relaţia lor în cadrul unui summit care va fi umbrit de războiul dintre Israel şi Hamas.

01:07 Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor luni seară despre pregătirile pentru a face faţă loviturilor ruseşti care vor lovi infrastructura critică pe măsură ce vine frigul. El a anunţat că vor fi puse în aplicare măsuri care nu au mai fost folosite până acum.

00:16 Fostul premier slovac Robert Fico şi partidul său au semnat luni un acord de coaliţie pentru a forma un nou guvern care probabil nu va mai fi extrem de preocupat de reducerea rapidă a deficitului bugetar mare, dar va urmări în schimb să reducă sprijinul acordat vecinului ucrainean.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------