​Ministerul rus al finanțelor a propus luni majorarea prețurilor minime pentru vodcă, vinars și coniac începând din data de 1 ianuarie a anului viitor, relatează agenția Interfax, citată de Reuters.

Sticle de alcoolFoto: Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia Images

Proiectul pregătit de ministerul finanțelor prevede creșterea prețului minim la 299 de ruble (aproximativ 3,08 dolari) pentru jumătatea de litru de vodcă, de la 281 de ruble cât este în prezent.

Rusia s-a confruntat anul acesta cu o inflație de două cifre în contextul deprecierii monedei sale naționale și a problemelor cauzate economiei ruse de războiul din Ucraina, Banca Centrală de la Moscova majorând până la 13% dobânda sa de referință pentru a opri declinul rublei și ține sub control creșterea prețurilor.

Guvernul rus speră ca inflația să scadă până 7% înainte de încheierea anului, o cifră oricum peste obiectivul de 4% asumat de Banca Centrală.

Cotidianul financiar Kommersant a scris săptămâna trecută că asociația producătorilor de alcool a cerut majorarea prețurilor, date fiind aceste probleme din ultimul an.

Ministerul rus al finanțelor a propus ca prețul minim pentru jumătate de litru de vinars să fie majorat de la 375 la 403 ruble iar cel pentru coniac de la 517 la 556 ruble.

Actualele prețuri minime au intrat în vigoare la începutul acestui an, după ce guvernul rus a propus majorarea lor în septembrie 2022.

Autoritățile ruse au stabilit prețurile minime la vodcă în 2009 ca măsură de combatere a producției la negru iar din 2011 au fost introduse prețuri minime pentru coniac. În 2016 astfel de prețuri au fost stabilite și în cazul șampaniei.