Vladimir Putin încearcă să tempereze așteptările privind avansuri semnificative ale Rusiei în jurul Avdiivka din regiunea Donețk. Președintele rus a afirmat într-un interviu la televiziunea de stat că forțele rusești desfășoară o „apărare activă" în direcțiile Avdiivka, Kupyansk și Zaporojie. Este puțin probabil ca forțele Moscovei să facă progrese semnificative sau să taie accesul forțelor ucrainene către oraș pe termen scurt, iar eventualele progrese la scară largă ar necesita angajamente ample și prelungite de soldați și echipamente, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Soldat rus în zona ZaporojieFoto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

07:25Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici pe HotNews.ro

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski, în mesajul său nocturn, despre distrugerea infrastructurii energetice în atacurile ruse: „Convenim cu partenerii asupra unor măsuri de apărare care nu au mai fost folosite până acum”
  • Peste 40 de soldați ruși, „uciși de partizanii ucraineni” la Mariupol. „Au fost otrăviți. Bucătarii sunt în siguranță acum, la fel și familiile lor”.
  • Solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de săptămâna trecută, de a vizita Tel Aviv-ul în semn de solidaritate cu poporul israelian, fost respinsă, scrie Sky News luni, citând presa din Israel.
  • Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că ţara sa îşi poate permite, „absolut”, să sprijine financiar atât Israelul, cât şi Ucraina în eforturile lor de război.
  • Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a sosit luni la Beijing, înainte de vizita așteptată a președintelui Vladimir Putin, o vizită care va spori îngrijorarea Occidentului cu privire la legăturile tot mai strânse dintre Rusia și China, scrie The Guardian.
  • ​Ministerul rus al finanțelor a propus luni majorarea prețurilor minime pentru vodcă, vinars și coniac începând din data de 1 ianuarie a anului viitor.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 600, LIVETEXT:

01:10Zelenski, în mesajul său nocturn, despre distrugerea infrastructurii energetice în atacurile ruse: „Convenim cu partenerii asupra unor măsuri de apărare care nu au mai fost folosite până acum”

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor luni seară despre pregătirile pentru a face faţă loviturilor ruseşti care vor lovi infrastructura critică pe măsură ce vine frigul. El a anunţat că vor fi puse în aplicare măsuri care nu au mai fost folosite până acum. „În acelaşi timp, este esenţial ca fiecare, la nivel de autoritate locală şi companie, să-şi facă treaba, la fel ca pe câmpul de luptă, pentru a proteja Ucraina de teroarea rusă”, a arătat el.

00:16Slovacia, tot mai aproape de o conducere populistă. Fostul premier Robert Fico şi partidul său au semnat luni un acord de coaliţie pentru a forma un nou guvern care probabil nu va mai fi extrem de preocupat de reducerea rapidă a deficitului bugetar mare, dar va urmări în schimb să reducă sprijinul acordat vecinului ucrainean.

23:45 Israelul a refuzat cererea lui Volodimir Zelenski de a efectua o „vizită de solidaritate”

Solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de săptămâna trecută, de a vizita Tel Aviv-ul în semn de solidaritate cu poporul israelian, fost respinsă, relatează Sky News luni, citând presa din Israel.

Potrivit sursei citate, șeful statului ucrainean spera să se alăture secretarului de stat american Antony Blinken în vizita sa.

Oficiali israelieni au spus că nu era momentul potrivit, dar că Zelenski ar putea efectua vizita mai târziu, au precizat surse pentru site-ul israelian de știri Ynet.

Se așteaptă acum ca Zelenski să includă Israelul în cadrul unui viitor turneu european.

22:30Peste 40 de soldați ruși, „uciși de partizanii ucraineni” la Mariupol

Partizanii ucraineni au efectuat în ultimele luni atacuri asupra soldaților ruși din Mariupol, relatează Kyiv Post. Potrivit unor surse citate de ziarul ucrainean, peste 40 de soldați ruși ar fi fost uciși de partizani, majoritatea prin otrăvire.

În cel mai recent incident, 26 de soldați ruși au fost uciși și 15 au ajuns spital.

„Aceasta este activitatea partizanilor. A devenit posibilă ca urmare a unei noi rotații (de personal) și pentru că orcii (termen peiorativ cu privire la ruși) sunt idioți”, a declarat o sursă.

Aceasta a continuat: „Au fost otrăviți. Bucătarii sunt în siguranță acum, la fel și familiile lor”.

Într-un incident anterior, în vară, cinci soldați ruși au murit după ce au băut alcool otrăvit.

Putin l-a sunat pe Netanyahu pentru a discuta despre războiul din Israel

21:29 Bulgaria a majorat importurile de petrol din afara Rusiei

Bulgaria, singurul stat membru UE care are permisiunea de a continua importurile de petrol rusesc pe mare, după embargoul impus de blocul comunitar în decembrie, a majorat în octombrie importurile din alte regiuni, în încercarea de a reduce achiziţiile din Rusia.

Luna trecută, Bulgaria anunţa că este pregătită să renunţe complet la petrolul rusesc până în octombrie 2024 şi intenţionează să reducă ponderea Moscovei în importuri la 80% până la finalul acestui an. În octombrie, Bulgaria va importa aproape 200.000 tone de petrol care nu provine din Rusia, în special din zăcăminte din Norvegia, Egipt, Kurdistan şi Azerbaidjan.

20:46 Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că ţara sa îşi poate permite, „absolut”, să sprijine financiar atât Israelul, cât şi Ucraina în eforturile lor de război.

20:32 Kremlinul a difuzat detalii despre discuția Putin - Netanyahu:

  • „Vladimir Putin l-a informat (pe Netanyahu) cu privire la pașii pe care Rusia îi face pentru a ajuta la normalizarea situației, pentru a împiedica o mai mare escaladare a violențelor și pentru a preveni o catastrofă umanitară în Fâșia Gaza”.

Kremlinul mai precizează că, anterior în cursul zilei de luni, Putin a discutat despre criza din Orientul Mijlociu și cu liderii Iranului, Egiptului, Siriei și Autorității Palestiniene și a transmis că „orice formă de violență împotriva civililor este inacceptabilă”.

20:14 Președintele rus Vladimir Putin a avut luni seară o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmite Reuters.

Oficial SUA: Sprijinirea Ucrainei e un interes strategic al Washingtonului

19:41 Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a sosit luni la Beijing, înainte de vizita așteptată a președintelui Vladimir Putin, o vizită care va spori îngrijorarea Occidentului cu privire la legăturile tot mai strânse dintre Rusia și China, scrie The Guardian.

Rusia caută sprijin pentru războiul său din Ucraina, în timp ce China vrea să construiască o coaliție mai largă de țări în curs de dezvoltare pentru a extinde astfel influența Beijingului și pentru a-și consolida eforturile de a concura cu SUA pe scena mondială.

18:55Ministerul ucrainean al energiei a negat zvonurile apărute pe rețelele de socializare privind utilizarea programelor de stabilizare în vederea unor întreruperi planificate ale furnizării de electricitate, subliniind că în momentul de față are resurse suficiente pentru a acoperi nevoile consumatorilor.

Ministerul energiei i-a îndemnat pe cetățenii Ucrainei să fie vigilenți și să folosească doar informații oficiale și de încredere.

18:41 Penny Pritzker, reprezentantul special al Statelor Unite pentru redresarea economiei Ucrainei, a asigurat că sprijinirea statului ucrainean este un interes strategic al Washingtonului.

„SUA continuă să sprijine Ucraina. Sprijinirea Ucrainei este în interesul nostru național. Am vorbit cu mulți oameni în Congres. Există sprijin bipartizan pentru Ucraina. Există un sprijin larg în rândul poporului american. Și președintele Biden sprijină neclintit Ucraina”, a spus oficialul american în timpul unei vizite la o fabrică Coca-Cola din regiunea Kievului.

18:23Ministerul rus al finanțelor a propus luni majorarea prețurilor minime pentru vodcă, vinars și coniac începând din data de 1 ianuarie a anului viitor.

Șefii Gazprom și Rosneft vor face parte din delegația lui Putin în China

17:54 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat luni Ordinul Meritul, gradul II, ministrului Industriei și Comerțului al Cehiei, Jozef Sikela, și șefului Statului Major General al Forțelor Armate Cehe, Karel Rehka.

După cum se menționează în decretul semnat de Zelenski, premiile sunt acordate „pentru o contribuție personală semnificativă la consolidarea cooperării interstatale, sprijinirea suveranității statului și integrității teritoriale a Ucrainei, popularizarea statului ucrainean în lume”.

„A ajuta Ucraina în apărarea sa împotriva agresorului rus este datoria noastră morală și strategică. Mă bucur că am găsit curajul să facem asta și că aduce rezultate pozitive concrete oamenilor. Faptul că partea ucraineană a apreciat-o în acest fel, desigur, îl percep ca o mare onoare”, a spus ministrul Sikela.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, ministerul pe care îl conduce a lansat un proiect de sprijinire a refacerii infrastructurii energetice a Ucrainei. Vara aceasta Ucraina și Cehia au semnat și un memorandum privind colaborarea tehnico-militară în timpul unei vizite pe care Zelenski a efectuat-o la Praga.

17:30 Alexei Miller, șeful Gazprom, și Igor Sechin, directorul celui mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, vor face parte din delegația lui Vladimir Putin în cursul vizitei pe care acesta o va efectua zilele următoare în China, a informat agenția de presă RIA.

16:49Rubla pare să se fi stabilizat luni în jurul unei parități de 97,5 ruble pentru un dolar, după ce măsurile de control a capitalului ordonate de președintele Vladimir Putin săptămâna trecută au intrat în vigoare astăzi.

16:21Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru practica sa de luare de ostatici în masă a civililor din Ucraina pentru a preveni răspândirea acestei tactici de către teroriști în întreaga lume, a declarat luni după-amiaza Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene.

„Această crimă rusă are o amploare fără precedent în istoria recentă. Vedem deja cum partenerii teroriști ai Rusiei din întreaga lume au început să o repete. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru practica capturării civile în masă dacă nu vrem ca aceasta să devină un instrument de teroare în întreaga lume”, a declarat Kuleba într-o conferință de presă pe care a susținut-o la Kiev.

Șoigu: Situația pe front e „stabilă și încrezătoare” pentru trupele ruse

16:15 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că trupele ruse menţin o poziţie stabilă în zona „operațiunii militare speciale”.

„În general, situația pare stabilă și încrezătoare”, a spus Șoigu la o întâlnire prezidată de președintele rus Vladimir Putin. „Trupele desfășoară acțiuni foarte, foarte profesioniste. Dau dovadă de eroism în multe direcții și sunt încrezători că nu numai că își vor menține pozițiile, ci și că vor continua să pună în aplicare planurile pe care le-au conturat”, i-a transmis Șoigu președintelui rus.

15:57 Cancelarul german Olaf Scholz şi-a reluat luni pledoaria pentru primirea a şase state din Balcanii Occidentali în Uniunea Europeană cât mai curând posibil, transmite DPA, preluată de Agerpres.

„Este destul de clar că la 20 de ani după ce acestor ţări li s-a promis aderarea, ea trebuie să se întâmple curând”, a declarat şeful executivului german la Tirana, cu ocazia Summitului Balcanilor Occidentali.

Ţările în cauză sunt Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Albania.

15:30 Prezența Rusiei în OSCE condamnă organizația la o „moarte lentă", a avertizat luni șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, în timpul unei vizite la Kiev a președintelui în exercițiu al OSCE, Bujar Osmani.

„Tot ceea ce face Rusia astăzi în cadrul OSCE ucide organizația. Situația OSCE este foarte complicată și dureroasă, dar alegerea este foarte simplă: fie o moarte lentă cu Rusia, fie o nouă viață fără ea", a declarat ministrul ucrainean în cadrul unei conferințe de presă comune.

„Când este vorba de chestiuni de viață și de moarte, cu toții trebuie să alegem", a adăugat Kuleba.

15:21 Numărul ucrainenilor care cred că între conducerea politică și cea militară a țării există neînțelegeri grave a crescut considerabil în ultimul an, la fel ca în cazul celor care cred că Occidentul a obosit să sprijine Ucraina, arată un sondaj publicat luni.

„Armata de drone” a Ucrainei a atins un record absolut

15:01 Maia Sandu: O victorie a Rusiei în Ucraina „ar pune capăt, probabil, şi existenţei R. Moldova ca stat liber”

14:42„Armata de drone” a Ucrainei a atins un record absolut: Câte echipamente rusești au fost lovite în ultima săptămână

13:55 Rusia se așteaptă la o vizită a președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în condițiile în care cele două țări producătoare de petrol își aprofundează cooperarea, iar companiile rusești încearcă să investească mai mult în națiunea sud-americană, a declarat luni responsabilul pentru petrol al președintelui Vladimir Putin.

O sursă familiarizată cu această intenție a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că vizita lui Maduro va avea loc până la sfârșitul anului.

„Subliniem importanța continuării activității comune pentru stabilizarea pieței energetice globale, inclusiv în formatul OPEC+", a declarat vicepremierul Alexander Novak la o reuniune a unei comisii interguvernamentale Rusia-Venezuela la Moscova.

Putin susține că Ucraina suferă „pierderi uriașe”

13:37 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina suferă „pierderi pur și simplu uriașe”, mult mai mari decât cele ale țării sale, în timpul ofensivei declanșate de Kiev vara aceasta.

13:11 Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru redresare economică în Ucraina, a sosit luni la Kiev, a anunțat ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink. Aceasta este prima vizită a lui Pritzker în Ucraina de la numirea sa în septembrie.

„Un călduros bun venit înapoi la Kiev, doamnei secretar Pritzker!". a scris Brink pe X, postând o fotografie cu ea și Pritzker în gara din Kiev. Anterior, Pritzker a efectuat trei vizite oficiale în Ucraina pe când era secretar pentru comerț, în perioada 2013-2017.

12:58 Evaluarea de luni a ministerului britanic al apărării:

  • „Așa-zisa Companie Militară Privată (PMC) Redut recrutează mercenari sub formă de `voluntari`, printre care se numără și foști membri ai Wagner.
  • Direcția principală de informații a Statului Major General rus (GRU) supraveghează și finanțează probabil activitățile grupării, inclusiv recrutările.
  • De la începutul invaziei, Redut a fost implicat în operațiuni de luptă în regiunile Donețk, Harkov, Kiev și Lugansk. Este foarte probabil ca gruparea să aibă peste 7.000 de membri.
  • În prezent, Redut este una dintre unitățile PMC și ale Corpului de Voluntari utilizate de Ministerul rus al Apărării pentru a suplimenta forțele regulate rusești.
  • Există o posibilitate reală ca practica Ministerului rus al Apărării de a recruta prin intermediul unităților de `voluntari` să fi contribuit la evitarea de către Rusia a altor mobilizări nepopulare.”

Încă un avion cu ucraineni din Israel a ajuns în România

12:51 Un al doilea zbor HiSky a evacuat 155 de cetățeni ucraineni de pe aeroportul Ben Gurion din Israel până pe aeroportul din Cluj-Napoca, informează ambasada ucraineană în Israel. Dintre cei evacuați, 107 sunt femei și 23 copii.

Primul zbor, efectuat duminică, a evacuat 207 cetățeni ucraineni din ISrael până pe aeroportul din București.

11:54 O femeie a fost reținută de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru „spionaj" în favoarea Rusiei în Herson, ea fiind acuzată că a ajutat Moscova să-și localizeze țintele din oraș.

Femeia ar fi consemnat unde au căzut loviturile rusești și ar fi trimis rapoarte cu privire la pagubele provocate de acestea, lucru a ajutat trupele Moscovei „să își ajusteze bombardamentele asupra infrastructurii critice, sociale și rezidențiale din centrul regional, precum și asupra locațiilor trupelor ucrainene", potrivSBU.

Se pare că femeia a început să lucreze pentru Rusia „din proprie inițiativă" în luna iunie, a precizat Serviciul. Ea se află în prezent în arest și riscă închisoare pe viață dacă va fi găsită vinovată. (Sky News)

11:33 Fostul premier slovac Robert Fico și partidul său SMER-SSD vor semna luni un acord de coaliție pentru formarea unui nou guvern cu partidele HLAS, de centru-stânga, și SNS, naționalist.

Fico, premier în trei rânduri, a câștigat alegerile din 30 septembrie cu promisiuni de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei și cu critici la adresa sancțiunilor impuse Rusiei. El a ajuns la un acord cu partidele din coaliție săptămâna trecută și este așteptat să conducă viitorul guvern.

Respectivele partide încearcă să pună în funcție noul guvern înainte de summitul UE din 26-27 octombrie, unde Ucraina va fi un punct important pe ordinea de zi. (Reuters)

Noua estimare a pierderilor rusești

11:02 Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut luni cu până la 6,5%, după ce săptămâna trecută au înregistrat un avans de peste 40%, traderii urmărind prognozele meteo favorabile şi eforturile internaţionale de a ţine sub control conflictul din Orientul Mijlociu, transmite Bloomberg.

În jurul orei 8:38 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna noiembrie erau în scădere cu 4,9%, până la 51,33 euro pentru un Megawatt-oră.

Potrivit firmei de prognoză Maxar Technologies, temperaturile din Franţa, Germania şi unele părţi ale Europei urmează să revină la normal şi chiar să se situeze peste media normală în următoarele zile, după actualul val de frig. Prognozele meteo favorabile cumulate cu revenirea livrărilor de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor de gaze al Europei, au ajutat la reducerea riscurilor la adresa aprovizionării care au afectat recent piaţa gazelor. (Agerpres)

10:45 Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a postat pe Twitter un mesaj în care a spus că oprirea războiului ar presupune un preț prea mare pentru a fi acceptat:

„600 de zile de război pe scară largă și distructiv în centrul Europei... 600 de zile în care Rusia a ucis cu brutalitate cetățeni ai unei alte țări, a încălcat regulile internaționale, a aruncat lumea într-un haos sângeros, a trezit în alți dictatori dorința de a trage, de a distruge... 600 de zile de când Ucraina încearcă cu stoicism să ferească lumea de un viitor post-apocaliptic, să nu cadă în anarhie, la mâna dreaptă a celor puternici, în genocid de dragul genocidului. Și vom reuși să o facem, pentru că prețul opririi războiului este prea mare...”

10:36 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 860 de soldați, 17 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 44 de tunuri, 22 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 1 avion, 1 elicotper și 5 echipamente speciale.

Lavrov e la Beijing, miercuri va merge la Phenian

10:31 Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat că faptul că Moscova va anula ratificarea tratatului global care interzice testele nucleare nu înseamnă că Rusia intenționează să efectueze un astfel de test, a relatat luni TASS.

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, urmează să voteze marți un proiect de lege pentru „de-ratificarea” tratatului.

10:17 Serghei Lavrov va efectua o vizită de două zile în Coreea de Nord în perioada 18-19 octombrie, a anunțat Ministerul rus de Externe pe site-ul său, potrivit Reuters

10:08 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a discutat la Beijing cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre agravarea conflictului din Orientul Mijlociu, a transmis luni agenția rusă de presă TASS.

În timpul discuțiilor bilaterale, Lavrov și Wang Yi au vorbit, de asemenea, despre conflictul din Ucraina și despre rezolvarea acestuia prin „metode politice și diplomatice", a potrivit TASS.

Copii răpiți de Rusia se întorc acasă prin „mecanismul qatarez”

09:55Mecanismul qatarez: Rusia a început să dea înapoi copii răpiți din Ucraina, după luni de negocieri secrete

09:08 Rusia a lansat cinci rachete și 12 drone kamikaze asupra Ucrainei azi-noapte.

Forțele aeriene au spus că rachetele, dintre care două au fost doborâte, au vizat regiunile nordice și estice, în timp ce dronele, dintre care 11 au fost doborâte, au fost lansate în mai multe direcții, cu un accent deosebit pe vestul Ucrainei.

Guvernatorul regiunii estice Poltava, Filip Pronin, a declarat că regiunea a fost atacată de drone și rachete și că trei civili. „Din fericire, nicio infrastructură civilă sau esențială nu a fost lovită. Cu toate acestea, fragmente de rachete au avariat mai multe case private", a scris el pe Telegram.

Rusia a efectuat, de asemenea, bombardamente cu artileria și lovituri aeriene în regiunea Zaporojie, avariind mai multe clădiri rezidențiale și elemente de infrastructură și rănind o femeie în vârstă, a declarat guvernatorul regional. (Reuters)

08:26 Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu un vechi transportor blindat rusesc BTR-50, se pare distrus de ucraineni pe frontul din Avdiivka.

Acest „antic” blindat sovietic, fabricat între 1952 și 1970 a apărut pentru prima dată în Ucraina în februarie 2023, dar până acum nu a fost văzut pe front. În fotografia postată online, lângă blindatul BTR-50 distrus se poate vedea și un tanc T-64BV scos din luptă.

Lavrov a sosit la Beijing înainte de vizita lui Putin în China

07:37 Forțele ucrainene au continuat duminică operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie și au avansat ușor la sud de Bahmut.

Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au avansat ușor spre linia de cale ferată de la nord de Klishchiivka (7 km la sud-vest de Bahmut), iar surse rusești au raportat continuarea atacurilor terestre ucrainene la sud de Bahmut pe linia Klishchiivka-Kurdyumivka-Andriivka (7-13 km la sud-vest de Bahmut).

Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a afirmat că forțele ucrainene au profitat de recentele contraatacuri rusești din vestul regiunii Zaporojie pentru a avansa treptat în apropiere de Kopani (5 km nord-vest de Robotîne), la est de Nesteryanka (10 km nord-vest de Robotîne) și în apropiere de Verbove (18 km sud-est de Orikiv). (ISW)

07:24 Geniștii ucraineni au găsit peste 700.000 de dispozitive explozive, transmite Kyiv Independent.

Ministerul de Interne a transmis că geniștii ucraineni au verificat în amănunțime 152.000 de hectare de teritoriu și au descoperit peste 707.000 de dispozitive explozive.

06:35Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sosit la Beijing, înaintea unei vizite aşteptate în China a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu ocazia celui de-al treilea forum al Noilor drumuri ale mătăsii.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Atacul major pe care Rusia l-a lansat marți în Donețk, eșuează, susține un comandant ucrainean, în timp ce forțele Moscovei suferă pierderi serioase. Colonelul Dmitro Lisiulk, comandantul brigăzii separate de asalt montan 128 din Ucraina, a declarat că nu există nicio posibilitate ca armata rusă să pătrundă în orașul Avdiivka.
  • Preşedintele Armeniei, Vahagn Haciaturian, a promulgat o decizie a parlamentului armean de ratificare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI), după scurte dezbateri pe marginea acestui proiect, care a stârnit mânia Rusiei.
  • Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat duminică oficiali locali. Două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în zona Herson, după ce peste 100 de obuze au bombardat regiunea în weekend, a scris guvernatorul local, Oleksandr Prokudin, pe rețelele de socializare, potrivit AP.
  • Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că un nou pachet de armament pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari. Sullivan a spus că Joe Biden va avea negocieri ample cu Congresul SUA în această săptămână cu privire la necesitatea aprobării pachetului.
  • Forțele rusești și-au îmbunătățit pozițiile de-a lungul aproape întregii linii de contact în Ucraina, a declarat duminică Vladimir Putin. „Ceea ce se întâmplă acum de-a lungul întregii lungimi a [liniei de] contact se numește apărare activă", a afirmat președintele rus.
  • Volodimir Zelenski a mulțumit trupelor din zonele în care luptele au fost „deosebit de fierbinți". „Le mulțumesc tuturor celor care își mențin pozițiile și distrug trupele rusești", a spus președintele ucrainean, menționând Avdiivka, Mariinka și alte locații cheie din regiunea Donețk.
  • Ucraina făce eforturi pentru a evacua aproape 260 dintre cetățenii săi din Gaza și pentru a scoate alți ucraineni din Israel, a declarat duminică Zelenski.

------------------