Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ucraina suferă „pierderi uriașe”, mult mai mari decât cele ale țării sale, în timpul ofensivei declanșate de Kiev vara aceasta, relatează TASS.

Gherasimov, Putin și ȘoiguFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

„Aceasta (n.r. contraofensiva) a continuat din 4 iunie. Până acum nu există rezultate, sunt doar pierderi uriașe [ale Ucrainei], a spus Putin într-un interviu pe care l-a acordat China Media Corporation înaintea vizitei sale la Beijing pentru conferința inițiativei „Centura și Drumul”, proiectul de infrastructură prin care China și-a extins influența în jurul lumii în ultimul deceniu.

„Pierderile [ucrainenilor] sunt pur și simplu uriașe, de aproximativ 8 la unu, dacă este să ne raportăm [la cele rusești]”, a subliniat liderul de la Kremlin în timpul interviului pe care l-a acordat pentru mass-media chineză.

Mai interesant este însă că Putin a vorbit despre faptul că ofensiva ucraineană ar fi început pe 4 iunie, la momentul respectiv circulând numeroase informații contradictorii privind declanșarea ei sau nu.

Putin a declarat pe 9 iunie că ofensiva ucraineană a început, dar că a eșuat deja.

„Putem afirma cu certitudine că această ofensivă a început. Acest lucru este dovedit de utilizarea rezervelor strategice ale armatei ucrainene”, afirma el atunci într-o intervenție de la Soci în condițiile în care armata ucraineană și conducerea politică de la Kiev încă păstrau „tăcerea informațională” cu privire la atac.

Ucraina a confirmat în iunie începerea ofensivei sale

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat cu reticență, la o zi după aceste comentarii făcute de Putin, că Ucraina și-a declanșat într-adevăr îndelung așteptata ofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă anul trecut.

Zelenski a ridicat disprețuitor din umeri la o conferință de presă la Kiev când a fost rugat să comenteze comentariile făcute de liderul de la Kremlin, spunând totuși că „în Ucraina au loc acțiuni contraofensive și defensive, dar nu voi spune în detaliu în ce stadiu se află”.

„Toți sunt într-o dispoziție bună. Transmite asta lui Putin”, a mai spus el la o conferință de presă pe care a susținut-o alături de premierul canadian Justin Trudeau, aflat în vizită la Kiev.

Vladimir Putin a mai vorbit și luna trecută despre presupusele pierderi pe care Ucraina le-a înregistrat în cursul ofensivei, avansând o serie de cifre halucinante în timpul uneia dintre intervențiile sale de la Forumul Economic Estic ce a avut loc la Vladivostok între 10 și 13 septembrie.

Putin a vorbit despre pierderi halucinante înregistrate de armata ucraineană

„Ucraina desfășoară o așa-zisă contraofensivă. Nu există rezultate, desigur. Acum nu vom spune dacă este un eșec sau nu, dar nu există rezultate și au existat pierderi. Pierderi semnificative. De la începutul acestei contraofensive, pierderile în personal sunt de 71,5 mii de oameni”, a spus Putin la forumul economic de la Vladivostok.

El a adăugat că armata ucraineană a pierdut deja 543 de tancuri și aproape 18.000 de vehicule blindate de modele diferite, un număr atât de mare încât nu este întru totul clar dacă el a vrut să se refere la pierderile ucrainene din timpul ofensivei declanșate în iunie sau de la începutul războiului.

Liderul de la Kremlin a mai declarat atunci că Ucraina va fi pregătită probabil să reia discuțiile de pace doar după ce rămâne fără resurse, afirmând totodată că Kievul ar folosi orice posibilă încetare a focului pentru a se reînarma cu ajutorul partenerilor săi din Occident.

„Am impresia că ei vor să muște pe cât de mult [teritoriu] pot iar apoi, când resursele lor sunt aproape de zero, să obțină o încetare a ostilităților și începere a negocierilor pentru a-și reîmprospăta resursele și restaura capacitatea de luptă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 600-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.