Profesorul Timothy D. Snyder de la Universitatea Yale și London School of Economics and Political Science explică într-un nou interviu de ce liderii Rusiei au ajuns la concluzia că trebuie să comită genocid în Ucraina.

Profesorul Timothy D. SnyderFoto: Christine Olsson / AFP / Profimedia

Întrebat într-un interviu acordat site-ului European Pravda de ce crede că rușii au ales „calea genocidului” în Ucraina, Snyder a afirmat că principiul pe care se bazează războiul declanșat de Vladimir Putin anul trecut este „că voi (ucrainenii) nu existați”.

„Principiul războiului este că nu există Ucraina, ucraineni, cultură ucraineană. Acesta este principiul, că nu există cu adevărat o Ucraină. Există doar Rusia, măreața istorie rusă, marea cultură rusă”, subliniază el, amintind de linia propagandistică adoptată de Moscova după începerea invaziei.

De altfel, Putin însuși a invocat acest lucru în discursul ținut cu 3 zile înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” când, pe 21 februarie, el a recunoscut independența așa-ziselor „republici populare” din estul Ucrainei și a vorbit despre greșeala lui Lenin de a recunoaște Ucraina ca o republică distinctă în cadrul Uniunii Sovietice.

Profesorul Snyder afirmă în interviul acordat presei ucrainene că „deci ideea a fost ca (rușii) să vină și să ucidă sau deporteze oameni ca voi, ca toată lumea de aici, iar apoi masele fericite de țărani ucraineni vor merge cu valul și accepta că sunt ruși”.

Profesorul de la Yale afirmă că Moscova s-ar fi mulțumit la început cu un genocid mai mic în Ucraina

„Aceasta a fost ideea. Însă ce se întâmplă când se dovedește că asta nu este adevărat? Ideea rusă este că toată lumea vrea să fie rusă. Asta s-a dovedit că nu este adevărat. Ce te gândești atunci? Păi te gândești 'Trebuie să ucid tot mai mulți oameni'. La început te gândești că este doar o elită ucraineană, apoi îți dai seama că mai mulți oameni sunt ucraineni, apoi îți dai seama că există o întreagă nație ucraineană”, explică profesorul cu privire la „surpriza” neplăcută cu care s-a confruntat Kremlinul.

Snyder afirmă că, în această situație, raționamentul rușilor s-a schimbat, ei ajungând la concluzia că trebuie să ucidă „tot mai mulți oameni pentru a ajunge la acei ucraineni care doresc să fie ruși. După ce faci asta suficient timp îți dai seama că nu sunt mulți ucraineni de acest fel. Brusc, te găsești în această poziție de genocid în care sunt ei (rușii)”.

Profesorul de la Yale spune că, la început, rușii au afirmat „destul de deschis” că invazia este „o misiune de colonizare. Vom ucide elitele, vom pune oameni în lagăre iar apoi restul țării ne va urma”.

„Asta era deja de natura unui genocid. Dar apoi s-a dovedit că sunt tot mai mulți oameni pe care trebuie să îi ucizi, iar apoi ucizi mai mulți oameni. Ei (rușii) spun asta în mod deschis la televiziune. Ei au început prin a vorbi de mii sau zeci de mii. Acum spun 'S-a dovedit că sunt mai mulți ucraineni, trebuie să ucidem milioane'”, mai afirmă profesorul Snyder.

Cine este Timothy D. Snyder

În vârstă de 54 de ani, profesorul și istoricul american este cercetător permanent la Institutul pentru Științe Umaniste din Viena, pe lângă catedrele ocupate la Universitatea Yale și Londra.

Recipient al mai multor burse și premii prestigioase de-a lungul anilor, el este autorul mai multor cărți de non-ficțiune best seller, printre care și „Tărâmul morții. Europa între Hitler si Stalin”, „Drumul spre nelibertate: Rusia, Europa, America” și „Despre tiranie: Douăzeci de lecții ale secolului XX”.

Deși specializat în istoria modernă a Europei Centrale și de Est, el este de asemenea un expert în Holocaust, fiind un membru al Comitetului Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

În vara anului trecut al a argumentat că Occidentul nu ar trebui să fie îngrijorat de „umilirea” lui Vladimir Putin, contrazicând direct afirmațiile făcute de președintele francez Emmanuel Macron la momentul respectiv

„Trupele rusești nu pot fi încolțite din moment ce ele se pot retrage în Rusia. Putin nu poate fi încolțit din moment ce guvernează pe baza unei realități virtuale create de mass-media pe care el însuși o controlează. Noi știm că el poate eșua în a-și atinge obiectivele de război pe care le-a anunțat (cum s-a întâmplat în Ucraina în 2015) și pur și simplu să schimbe subiectul”, a scris Synder într-un editorial de opinie publicat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mai devreme în cursul războiului el a demontat și argumentele potrivit cărora o putere nucleară ca Rusia nu poate pierde un război precum cel din Ucraina.

Noul său interviu acordat celor de la European Pravda poate fi urmărit integral mai jos:

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.