Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a plecat cu trenul spre Rusia duminică, a intrat marţi dimineaţa pe teritoriul acestei ţări, a anunţat Ministerul Apărării din Coreea de Sud, potrivit AFP. În Ucraina, majoritatea cetățenilor îl consideră pe Volodimir Zelenski responsabil pentru corupția din țară, potrivit unui nou sondaj, citat de Sky News. Pe front, armata ucraineană susține că avansează în est și sud, cucerind noi teritorii. Kievul a anunțat recucerirea unor platforme de foraj marin în apropiere de Crimeea, un punct important pentru recâștigarea peninsulei anexate ilegal de Moscova în 2014.

Razboi in ucrainaFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

07:38 Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat din nou, în discursul video de marţi seara, că sunt necesare eforturi anticorupţie în ţară, subliniind că este ceea ce aşteaptă Uniunea Europeană să vadă, pentru a decide eventual, la sfârşitul anului, începerea negocierilor de aderare
  • Kim Jong Un și Vladimir Putin formează o „coaliție a disperării”, afirmă un comandant britanic
  • Un bombardier rusesc Su-24 s-a prăbușit marți în Volgograd, sudul Rusiei, în timpul unui zbor de antrenament, a informat agenția de presă TASS
  • Ucraina i-a atacat cu drone pe rușii din Enerhodar / Rusia îi acuză pe ucraineni că atacul a avut loc în apropierea centralei nucleare Zaporojie
  • Navalnîi „ar putea fi inclus într-un schimb de prizonieri” între Occident și Rusia - raport
  • VIDEO Cum îi văd comentatorii tv ruși pe Putin și Kim: „Creatori și artiști” / Vor „picta un nou peisaj” în relațiile din Orientul Îndepărtat
  • O dispută publică între Rusia și Armenia, unul dintre cei mai vechi și cei mai apropiați aliați ai Kremlinului, adâncește îndoielile cu privire la capacitatea Moscovei de a menține și de a proiecta puterea în teritorii ale fostei Uniuni Sovietice, într-un moment în care se concentrează pe războiul în Ucraina, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 566, LIVETEXT:

00:56Zelenski: Un nou pas istoric între Ucraina şi UE ar trebui să aibă loc în acest an, iar toate ramurile puterii ar trebui să lucreze pentru acest pas

Preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat din nou, în discursul video de marţi seara, că sunt necesare eforturi anticorupţie în ţară, subliniind că este ceea ce aşteaptă Uniunea Europeană să vadă, pentru a decide eventual, la sfârşitul anului, începerea negocierilor de aderare, potrivit News.ro.

Încă un avion Suhoi s-a prăbușit în timpul antrenamentelor în Rusia

00:24Alți 13 copii s-au întors acasă din teritoriile ocupate de Rusia, potrivit Save Ukraine, o organizație neguvernamentală care se ocupă de aducerea acasă a copiilor ucraineni.

"Astăzi, Salvați Ucraina a returnat încă 13 copii din teritoriile ocupate din Herson, Luhansk și regiunea Zaporojie în cadrul celei de-a 11-a misiuni de salvare", a declarat Salvați Ucraina într-o postare pe Facebook, adăugând că a efectuat "11 misiuni de salvare până în prezent, care au făcut posibilă întoarcerea a 176 de copii în Ucraina".

23:22Acordul rusesc de armament cu Coreea de Nord ar fi o „încălcare a dreptului internațional”

Cercetătorul principal Siemon Wezeman, de la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a declarat că este "complet credibil" faptul că Coreea de Nord are stocuri mari de muniție care ar fi compatibile cu sistemele de artilerie folosite de forțele rusești.

"Cu toate acestea, dacă Rusia ar încheia într-adevăr un astfel de acord cu Coreea de Nord, ar fi o încălcare fără echivoc a dreptului internațional", a spus el.

Cercetătorul a precizat că Rezoluția 1874 a Organizației Națiunilor Unite privind securitatea, din iunie 2009, "interzice complet achiziționarea de orice tip de armament și echipamente conexe din Coreea de Nord".

22:28Navalnîi „ar putea fi inclus într-un schimb de prizonieri” între Occident și Rusia - raport

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, ar putea fi inclus într-un schimb multilateral de prizonieri între Occident și Rusia, au declarat oficiali pentru The Wall Street Journal.

22:11Încă un avion Suhoi s-a prăbușit în timpul antrenamentelor în Rusia - Tass

Un bombardier rusesc Su-24 s-a prăbușit marți în Volgograd, sudul Rusiei, în timpul unui zbor de antrenament, a informat agenția de presă TASS, citând ministerul rus al apărării, relatează Reuters.

Kim Jong Un și Vladimir Putin formează o „coaliție a disperării”

21:56Miniștrii de externe din G7 condamnă "alegerile de fațadă" organizate în teritoriile ucrainene ocupate

Miniștrii de externe ai Grupului celor Șapte (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au "condamnat fără echivoc" organizarea de "alegeri false" organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate în weekend, potrivit unui comunicat publicat marți pe site-ul guvernului britanic.

21:03VIDEO Cum îi văd comentatorii tv ruși pe Putin și Kim: „Creatori și artiști” / Vor „picta un nou peisaj” în relațiile din Orientul Îndepărtat

Într-un clip împărtășit de jurnalistul BBC Francis Scarr, analistul rus Yuri Tavrovsky le spune participanților că „nimeni nu știe cum se va încheia această întâlnire”, dar este clar că cei doi lideri vor discuta despre arme, cereale și muncitori.

20:20Kim Jong Un și Vladimir Putin formează o „coaliție a disperării”, afirmă un comandant britanic

Vladimir Putin și Kim Jong Un formează o „coaliție a disperării” și orice sprijin militar din partea Phenianului către Moscova pentru războiul său din Ucraina nu ar fi decisiv, a declarat un comandant britanic de rang înalt, citat de Sky News.

În contextul în care cei doi dictatori se pregătesc să se întâlnească, generalul Sir Jim Hockenhull a declarat că disperarea președintelui rus de a se aproviziona cu mai multe arme și muniții înseamnă că este dispus să încalce „tot felul de convenții ONU”, tratând cu un astfel de stat paria.

20:08 O dispută publică între Rusia și Armenia, unul dintre cei mai vechi și cei mai apropiați aliați ai Kremlinului, adâncește îndoielile cu privire la capacitatea Moscovei de a menține și de a proiecta puterea în teritorii ale fostei Uniuni Sovietice, într-un moment în care se concentrează pe războiul în Ucraina, relatează Reuters.

19:52În căutarea păcii în Ucraina: Se confirmă vizita trimisulului Papei Francisc în China

Trimisul papal, cardinalul Matteo Zuppi, va călători mâine în China, ca parte a unui demers diplomatic pentru a facilita pacea în Ucraina, a anunțat Vaticanul. Cardinalul a vizitat deja Kievul și Moscova în iunie și a călătorit la Washington luna următoare, ca parte a încercărilor Sfântului Scaun de a aduce Ucraina și Rusia la masa negocierilor.

Ziarul italian La Repubblica a declarat că Zuppi, care se va afla în China până vineri, se va întâlni probabil cu "lideri instituționali de top" la Beijing, inclusiv cu premierul chinez Li Qiang.

Ucraina i-a atacat cu drone pe rușii din Enerhodar

19:30Importuri de pui: Franța nu vrea să trimită "semnale ostile" Kievului

Ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a declarat marți că nu dorește să "trimită niciun semnal ostil Ucrainei", în timp ce profesioniștii francezi din sectorul avicol l-au îndemnat să intervină împotriva "avalanșei" de importuri din Ucraina, în special importurile de pui.

19:08 Ucraina i-a atacat cu drone pe rușii din Enerhodar / Rusia îi acuză pe ucraineni că atacul a avut loc în apropierea centralei nucleare Zaporojie

Ucraina a condus luni un atac cu dronă asupra orașului Enerhodar, aflat sub control rusesc, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie, a declarat marți șeful corporației nucleare de stat ruse, citat de agenția de presă rusă RIA, relatează Reuters.

18:46Autorităţile de la Kiev au avertizat marţi că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor sale de cereale, după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile introduse anterior, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să blocheze vânzarea pe pieţele lor interne a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea soarelui provenite din Ucraina, însă au permis tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte ţări.

Aceste restricţii, destinate să reducă excesul de aprovizionare cu cereale, ar urma să expire vineri. Autorităţile poloneze, ţară unde în luna octombrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare, susţin că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală, şi marţi au anunţat că nu vor ridica interdicţia chiar dacă UE va decide să nu prelungească aranjamentul dincolo de săptămâna aceasta.

18:26Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din principalele organizaţii ale fermierilor din România, cere prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina după 15 septembrie, motivând că agricultorii români au avut doar de pierdut până acum, compensaţiile oferite acoperind o foarte mică parte din pierderi. Ei spun că 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în UE, creând grave perturbări ale pieței, iar dacă interdicția nu va fi prelungită, prețurile vor scădea și mai mult, în condițiile în care 45% din fermierii sunt în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și ratele scadente. Ei amenință că, în lipsa unor măsuri, vor bloca vămile și Portul Constanţa.

Armata a început să instaleze adăposturi antiaeriene în satul Plauru

18:17VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au capturat încă un tanc T-90M, cel mai modern al armatei ruse și doar al treilea astfel de vehicul de luptă care ajunge în mâinile militarilor Kievului.

17:41Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat marţi că nu se întrevede deocamdată o rezolvare paşnică a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina se prelungeşte, relatează dpa, potrivit Agepres.

Deşi uneori a fost posibil de reunit actori-cheie la masa discuţiilor, Germania nu trebuie să întoarcă spatele brutalităţii zilnice a războiului, a afirmat Scholz, exprimându-se în cadrul forumului "Întâlnirea internaţională a religiilor şi culturilor în dialog" la Berlin, organizat anual de Comunitatea Sant'Egidio, o mişcare laică catolică.

"Aceasta necesită efort şi timp", a spus cancelarul german despre negocierile de pace. "Timp pe care de fapt nu-l avem, pentru că între timp Rusia continuă să bombardeze, să tortureze şi să ucidă în Ucraina", a adăugat el.

Ca bază a oricărei păci, "conducerea rusă trebuie să înţeleagă că este vorba de retragerea trupelor", a subliniat Olaf Scholz: "Atunci va exista posibilitatea de a purta discuţii şi guvernul ucrainean va participa, sunt sigur de asta".

17:31Uniunea Europeană nu va reînnoi sancțiunile împotriva a trei oligarhi ruși vizați din cauza rolului lor în cadrul mașinăriei de război a Rusiei împotriva Ucrainei când măsurile punitive actuale expiră la sfârșitul acestei săptămâni, au declarat marți trei surse diplomatice pentru Reuters.

17:24Armata Română anunță că a început de marți instalarea spaţiilor de protecţie a populaţiei din localitatea Plauru (județul Tulcea), în conformitate cu o decizie din 7 septembrie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Reamintim că cel puțin două drone lansate de ruși, în războiul declanșat Ucrainei, au căzut în România, la Plauru.

Kim Jong Un, așteptat cu fanfara militară în Rusia

17:00Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul își va încuraja partenerii să livreze Ucrainei sisteme de apărare aeriană pentru această iarnă, într-un interviu pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, publicat marți, relatează Reuters.

„Trebuie să întindem un scut de apărare aeriană de iarnă asupra infrastructurii critice a Ucrainei”, a spus Baerbock după vizita sa la Kiev de luni, adăugând că guvernul german intenționează să-și extindă sprijinul său cu IRIS-T în lunile următoare.

16:00 Un corespondent al televiziunii de stat ruse a publicat marți un clip video în care liderul nord-coreean Kim Jong Un coboară din trenul său blindat în Rusia și este întâmpinat de oficiali ruși, transmite Reuters.

Ministrul rus al resurselor naturale a declarat că s-a întâlnit cu Kim, a relatat agenția rusă de știri de stat RIA Novosti.

Kim va purta discuții în timpul vizitei sale cu președintele Vladimir Putin, care se află în prezent în regiunea Extremul Orient al Rusiei.

15:26 FOTO Fostul președinte american George W. Bush a declarat că a fost șocat să descopere că Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner, i-a servit cina în urmă cu peste 17 ani.

Rușii atacă masiv pozițiile ucrainene din direcția Bahmut

15:01 Forțele ruse au tras în ultima zi de aproape 600 de ori asupra pozițiilor armatei ucrainene din direcția Bakhmut, a declarat marți după-amiaza Ylya Yevlash, șeful serviciului de presă al Grupului de Est al Forțelor Armate ucrainene.

14:48​Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat marţi că guvernul de la Varşovia nu va ridica interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, refuzând practic să facă vreo concesie după mesajul dur transmis de președintele Volodimir Zelenski săptămâna trecută printr-o intervenție video la București.

13:53Guvernul suedez va cere armatei să analizeze potențialul de a trimite avioane de luptă Gripen în Ucraina, a transmis marți radioul public suedez (SR), citând surse anonime, transmite Reuters.

Guvernul vrea să știe, printre altele, cum ar afecta capacitatea de apărare a țării și cât de repede ar putea obține Suedia noi avioane de luptă Gripen, a relatat SR.

13:40China este dispusă să împărtășească oportunitățile de dezvoltare și să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă cu Rusia, a declarat marți vicepremierul chinez Zhang Guoqing, citat de agenția de presă de stat Xinhua, transmite Reuters.

China și Rusia au menținut un nivel ridicat de parteneriat strategic, cooperarea în diverse domenii luând avânt, a declarat Zhang cu ocazia întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin.

13:32 Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Ucraina a pierdut peste 70.000 de militari și sute de tancuri în timpul ofensivei sale de vară, dar că Kievul nu este interesat de negocieri de pace.

13:17Două persoane în vârstă au fost ucise și trei au fost rănite marți în bombardamentele rusești asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, a anunțat biroul procurorului general, transmite Reuters.

Acesta a precizat că o femeie de 84 de ani și un bărbat de 71 de ani au fost uciși în locuința lor din orașul Krasnohorivka, la vest de orașul Donețk, și că o femeie a fost rănită în același atac.

Două femei au fost rănite în bombardamentele asupra orașului Avdiivka.

Putin: Trimiterea tancurilor sovietice în Ungaria şi Cehoslovacia a fost o greşeală

12:40 Vladimir Putin a declarat marți despre miliardarul sud-african Elon Musk că este „o persoană remarcabilă” și un om de afaceri „activ și talentat”.

11:51Președintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că decizia Uniunii Sovietice de a trimite tancuri în Ungaria şi Cehoslovacia pentru a zdrobi protestele în masă în timpul Războiului Rece a fost o greşeală, relatează Reuters.

11:31 FOTO O nouă fotografie distribuită pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a primit un vehicul militar extrem de rar, doar 3 astfel de modele fiind produse vreodată.

11:22Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că a respins o legea care în forma sa actuală menţinea secrete declaraţiile de avere ale oficialităţilor, relatează Reuters.

11:11Peste şase milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România, de la începerea războiului, potrivit Poliţiei de Frontieră, citată de Agerpres.

Luni, au intrat în țară 102.855 persoane, dintre care 11.870 de cetăţeni ucraineni, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

10:51Trimisul papal, cardinalul Matteo Zuppi, se va deplasa marți la Beijing, în cadrul unui efort diplomatic pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, au relatat unele ziare italiene, transmite Reuters.

Cardinalul Zuppi se va întâlni probabil miercuri cu „lideri de top", inclusiv cu premierul chinez Li Qiang, notează cotidianul La Repubblica.

Trimisul a vizitat deja Kievul și Moscova în iunie și a călătorit la Washington luna următoare, ca parte a eforturilor Vaticanului de a negocia un acord de pace între Ucraina și Rusia.

Cum l-ar ajuta pe Putin muniția nord-coreeană pe care Kim Jong Un o poate furniza

10:34VIDEO Profesorul Timothy D. Snyder de la Universitatea Yale și London School of Economics and Political Science explică într-un nou interviu de ce liderii Rusiei au ajuns la concluzia că trebuie să comită genocid în Ucraina.

09:52Fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, care în 2018 a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, se mută la Sankt Petersburg pentru a conduce un centru academic, scrie agenţia de presă rusă Tass, citată de Reuters.

09:23 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia, confirmând informațiile anterioare, relatează marți agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

09:00Ucraina ar trebui să rămână concentrată pe apărarea statului, așa cum a făcut-o în primele zile, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său de noapte, potrivit Sky News.

08:35În cazul în care Coreea de Nord furnizează obuze și alte arme Rusiei pentru războiul din Ucraina, ar putea ajuta Kremlinul să își păstreze stocurile tot mai mici de muniție, dar este puțin probabil ca acest lucru să schimbe cursul conflictului, spun analiștii militari citați de Reuters.

Putin: Relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel istoric fără precedent

07:52Relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel istoric fără precedent, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu vicepremierul chinez Zhang Guoqing, a relatat agenția rusă de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

„Relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel istoric absolut fără precedent în ultimii ani", a declarat Putin, citat de agenția rusă de presă.

„Vom continua împreună această activitate".

07:27Trenul liderului nord-coreean Kim Jong Un a ajuns pe teritoriul Rusiei marți dimineață. Dictatorul urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Putin.

01:40După demiterea ministrului apărării, Zelenski cere digitalizare în armată pentru a asigura transparenţa aprovizionărilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut noului ministru al apărării, Rustem Umerov, şi altor oficiali din guvern să elimine birocraţia din armată prin digitalizare şi să „repornească sistemul contabil” pentru o deplină transparenţă a aprovizionării trupelor, după ce fostul ministru Oleksii Reznikov a fost demis săptămâna trecută în urma unor scandaluri de corupţie legate de achiziţiile Ministerului Apărării.

01:16 Liderul nord-coreean se urcă la bordul unui tren spre Rusia.

Au apărut imagini cu liderul nord-coreean Kim Jong Un urcând într-un tren de la Phenian spre Rusia.

Se așteaptă ca acesta să aibă o întâlnire foarte așteptată cu președintele Vladimir Putin, care a stârnit îngrijorarea Occidentului cu privire la o potențială afacere cu arme pentru războiul din Ucraina al Moscovei.

00:26Ucraina și Germania au semnat o declarație de intenție privind construirea unui parc eolian în jurul centralei nucleare de la Cernobîl, relatează agenția de știri Ukrinform, citând postul de televiziune german ARD, potrivit Ukrainska Pravda.

00:02Estonia și Letonia achiziționează un sistem german de apărare antiaeriană în valoare de 1,1 miliarde USD.

Estonia și Letonia au semnat luni un acord comun în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru achiziționarea sistemului de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Iris-T SLM de la producătorul german Diehl, a anunțat Tallinn, potrivit AFP.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Vizita dictatorului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia zilele următoare pentru a se întâlni cu Vladimir Putin ar putea oferi indicii cu privire la intensificarea ajutorului militar acordat de Phenian Moscovei pentru războiul său din Ucraina, dar și semne privind reașezarea relațiilor dintre cele două regimuri, scrie Reuters.
  • Liderul cecen Ramzan Kadîrov l-ar fi îngropat de viu pe vicepremierul țării, Elkhan Suleymanov, fost ministru al Sănătății, din cauză că îl suspecta că îl otrăvea.
  • Ce a făcut ca SUA să ia in considerare trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS Ucrainei.
  • Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă dintr-un port din Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, dar care a fost dejucat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.
  • Ucraina și Germania au semnat o declarație de intenție privind construirea unui parc eolian în jurul centralei nucleare de la Cernobîl, relatează agenția de știri Ukrinform, citând postul de televiziune german ARD, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Estonia și Letonia achiziționează un sistem german de apărare antiaeriană în valoare de 1,1 miliarde USD.
  • Marea majoritate a ucrainenilor îl consideră pe Volodimir Zelenski responsabil pentru corupția din țară, potrivit unui nou sondaj, citat de Sky News.
  • Care a fost impactul retragerii Rusiei din Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră?
  • Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în prima jumătate a acestui an, în timp ce face presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, a declarat, luni, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, citat de hirado.hu.

------------------

Evenimentele de luni privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro