O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au capturat încă un tanc T-90M, cel mai modern al armatei ruse și doar al treilea astfel de vehicul de luptă care ajunge în mâinile militarilor Kievului.

Tanc T-90M intr-o pozitie camuflata pe frontFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Înregistrarea video arată cum tancul a fost capturat aparent intact, fiind abandonat de militarii ruși într-o poziție camuflată care pare la liziera unei păduri. Potrivit informațiilor distribuite de militarii ucraineni, vehiculul ar fi fost capturat în apropierea satului Robotîne din regiunea Zaporojie.

Forțele ucrainene au reușit să intre în acest sat în data de 22 august și au revendicat eliberarea completă a sa o săptămână mai târziu, fiind deci posibil ca tancul T-90M să fi fost capturat ceva mai devreme și militarii ucraineni să prezinte abia acum noul „trofeu”.

Site-ul militar rusesc topwar.ru nota pe 9 septembrie că un tanc T-90M a fost capturat de ucraineni în timpul luptelor pentru satul Robotîne ce se află în zona sectorului Orehovskî a frontului.

„Din păcate nu a fost posibilă distrugerea vehiculului abandonat”, notează partea rusă, fără a oferi informații suplimentare despre circumstanțele în care acesta a fost pierdut sau de ce militarii ruși nu au putut lua măsuri pentru a preveni capturarea sa de către ucraineni în stare intactă.

Capturarea tancului T-90M, considerat mândria industriei ruse de armament, a fost confirmată și de către site-ul Oryx care monitorizează independent pierderile suferite de ambele armate care luptă în Ucraina.

Rușii pierd tot mai multe tancuri T-90M

Armata ucraineană a reușit să captureze în premieră un tanc T-90M al rușilor în luna septembrie a anului trecut, crezându-se că acesta a fost abandonat de ruși în timpul retragerii haotice din regiunea Harkov.

Capturarea unui al doilea T-90M a fost confirmată de o înregistrare video distribuită de ucraineni la începutul lunii decembrie:

Până la începutul acestei luni armata rusă pierduse cel puțin o treime din efectivele de tancuri T-90M (în jur de 100 de unități) pe care le avea la dispoziție înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” anul trecut.

Până în data de 22 februarie a acestui an armata rusă pierduse 10% din efectivele de tancuri T-90M pe care le avea, procentul pierderilor triplându-se practic în ultimele 6 luni.

Acest ritm nesustenabil al pierderilor este cu atât mai șocant întrucât armata rusă nu a desfășurat nicio acțiune ofensivă pe scară largă în acest interval de timp, cu excepția asalturilor asupra orașului Bahmut din estul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.