​Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit în Rusia, marți, pentru ceea ce Kremlinul a spus că ar fi o discuție cuprinzătoare cu președintele Vladimir Putin, pe fondul avertismentelor de la Washington că cei doi mari lideri nu ar trebui să facă schimb de arme. Kim a fost întâmpinat într-o gară din Rusia de oficiali ruși, care l-au așteptat cu fanfară militară și scări învelite în covor roșu.

trenul cu care ar fi calatorit Kim Jong Un in RusiaFoto: RTTV / UPI / Profimedia

Kim s-a întâlnit cu Oleg Kojemiako, guvernatorul regiunii Primorie care se învecinează cu Coreea de Nord, precum și cu Alexander Kozlov, ministrul rus al resurselor naturale, potrivit CNN, citând presa rusă.

„O vizită de acest nivel este un mesaj bun pentru cea mai activă dezvoltare a legăturilor mai largi și a contactelor directe cu colegii din RPDC”, a spus Kojemiako.

Ministrul rus al resurselor naturale a declarat că l-a întâlnit pe Kim, a informat agenția de știri de stat rusă RIA. Se așteaptă ca Kim să poarte discuții în timpul vizitei sale cu președintele Vladimir Putin, care vizitează în prezent regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei.

Kim a părăsit Phenianul spre Rusia duminică cu trenul său privat, însoțit de oficiali de top din industria armelor și armate, a informat marți presa de stat din Coreea de Nord.

O sursă rusă care are detalii despre călătoria liderului nord-coreean a declarat pentru Reuters că Kim a sosit marți dimineață, părăsind trenul pentru a se întâlni cu oficialii locali în Hasan, principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de a-și continua călătoria.

Sosirea lui Kim a fost raportată marți și de televiziunea de stat rusă, care a arătat un tren care se presupune că îl transporta pe liderul nord-coreean.

Kim nu călătorește frecvent în străinătate, făcând doar șapte călătorii în afara țării și trecând de două ori granița inter-coreeană în cei 12 ani de când este la putere. Patru dintre aceste călătorii au fost către principalul aliat politic - China.

Săptămâna trecută, cotidianul american The New York Times a relatat că liderul nord-coreean se va deplasa la Vladivostok la bordul unui tren blindat, pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

În perioada 10-13 septembrie, la Vladivostok are loc Forumul Economic Oriental, organizat de Kremlin.

Potrivit ziarului american, Putin ar dori ca Phenianul să îi vândă Rusiei obuze, sisteme de artilerie şi rachete antitanc, în timp ce Coreea de Nord ar fi în căutare de tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, precum şi de ajutor alimentar.

Cea mai recentă întâlnire Putin-Kim a avut loc în aprilie 2019, tot la Vladivostok.