Vizita dictatorului nord-coreean Kim Jong Un în Rusia zilele următoare pentru a se întâlni cu Vladimir Putin ar putea oferi indicii cu privire la intensificarea ajutorului militar acordat de Phenian Moscovei pentru războiul său din Ucraina, dar și semne privind reașezarea relațiilor dintre cele două regimuri, scrie Reuters.

Kim Jong Un si Vladimir PutinFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Kremlinul anunțat oficial luni că Putin l-a invitat pe Kim în Rusia pentru discuții și că liderul nord-coreean a acceptat, Dmitri Peskov confirmând informația apărută inițial în presa americană și apoi în cea din Coreea de Sud.

Aceasta va fi doar a doua vizită oficială a lui Kim în Rusia și prima sa călătorie în străinătate după izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Reuters notează că, dacă liderul nord-coreean se deplasează cu o delegație formată din generali, acesta va fi probabil cel mai puternic indiciu legat de natura discuțiilor ce vor fi purtate. Va fi de asemenea interesant de văzut cu ce alți oficiali ruși se va întâlni Kim, în afară de Putin, în condițiile în care ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a fost primit la sfârșitul lunii iulie la Phenian.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorările cu privire la ceea ce Washingtonul afirmă că sunt negocieri tot mai avansate privind livrarea de armament, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, îndemnându-l pe Kim „să nu furnizeze Rusiei arme care vor ajunge să ucidă ucraineni”.

Coreea de Nord a fost una dintre cele 3 țări din lume care au recunoscut în vara anului trecut pretențiile de independență ale separatiștilor pro-ruși din regiunile Donețk și Lugansk, înainte ca Moscova să revendice formal anexarea lor în septembrie.

Celelalte două țări au fost Siria lui Bashar al-Assad, pe care Moscova l-a ajutat cu mijloace militare să rămână la putere, și chiar Rusia.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că furnizează Rusiei arme pentru războiul său din Ucraina, dar amploarea livrărilor rămâne deocamdată neclară. Atât Moscova, cât și Phenianul, au negat acest lucru, însă vorbesc despre intensificarea cooperării lor în domeniul militar.

Ce ar putea să îi ceară Putin lui Kim Jong Un?

Analiștii afirmă că regimul lui Kim are cantități uriașe de proiectile pentru artilerie, rachete și muniții pentru armele cu calibru mic, toate acestea putând ajuta armata rusă după ce propriile stocuri s-au redus puternic după 18 luni de război.

Un semn de întrebare rămâne însă în legătură cu calitatea armamentului nord-coreean.

Forța de lucru nord-coreeană ar putea fi un alt subiect de interes pentru Rusia în contextul în care se confruntă cu o rată a șomajului fără precedent de mică, ceea ce îi afectează capacitatea de producție militară.

Înainte ca ONU să interzică prin rezoluții succesive adoptate în 2019 folosirea forței de muncă din Coreea de Nord, se crede că Rusia a găzduit aproape 20.000 de muncitori nord-coreeni pe teritoriul său.

Rusia ar putea să ofere în schimb Coreei de Nord cereale, petrol și tehnologie militară, Phenianul încercând să dezvolte submarine nucleare și sateliți militari.

Hwasong-18, ultima rachetă balistică intercontinentală prezentată de Coreea de Nord și prima care folosește combustibil solid, a provocat noi suspiciuni că Moscova ar putea ajuta Phenianul cu programul său de dezvoltare a unor arme cu capacitate nucleară.

Kim ar putea să îi ceară lui Vladimir Putin renunțarea la sancțiuni

Consiliul de Securitate al ONU este divizat de mai mulți ani cu privire la modul în care trebuie combătut programul de înarmare nucleară al Phenianului. Rusia și China, aliații lui Kim, susțin că noi sancțiuni nu vor ajuta și se pronunță în favoarea relaxării celor existente.

Indiferent ce se va decide la întâlnirea bilaterală dintre Putin și Kim, ea este un semn al sprijinului reciproc pe care și-l acordă cele două țări în condițiile în care ambele au ajuns acum să se confrunte cu ample sancțiuni și presiuni din partea comunității internaționale.

După ce s-a întâlnit pentru prima oară în persoană cu Kim în 2019 Putin a declarat că garanțiile de securitate oferite de SUA nu vor convinge probabil Phenianul să își abandoneze programul de înarmare nucleară.

La momentul respectiv Putin l-a descris pe liderul nord-coreean ca fiind „destul de receptiv”, „atent” și „interesant”.

Întâlnirea din 2019 a marcat un moment de cotitură în ceea ce privește relațiile dintre cei doi lideri întrucât în primii ani după ce i-a succedat la putere tatălui său, Kim Jong-Il, în 2011, noul lider suprem nord-coreean a avut o relație relativ rece cu Rusia și China, țări care s-au alăturat ancțiunilor stricte impuse de Statele Unite asupra Phenianului din cauza testelor sale nucleare.

Întâlnirea dintre cei doi lideri în Rusia ar putea avea și momente mai puțin obișnuite

Reuters notează că atât Putin, cât și Kim, știu cum să atragă atenția presei internaționale. Când s-au întâlnit în 2019, cei doi lideri au participat la o cină de gală unde au ciocnit fiecare în onoarea celuilalt și au privit reprezentanții de dans pe muzică tradițională rusă.

Cei doi lideri au făcut de asemenea schimb de cadouri. Kim i-a dat lui Putin o sabie tradițională coreeană, în timp ce liderul de la Kremlin i-a dăruit omologului său de la Phenian o sabie și un set de ceai pe care să îl folosească în trenul său armat.

Excursiile în străinătate ale lui Kim au oferit ocazional momente în care acesta pare mai destins decât în perioada în care se află în țară și aparițiile sale sunt prezentate cu atenție extremă de către presa de stat de la Phenian.

De exemplu, în timpul întâlnirii bilaterale pe care a avut-o cu fostul președinte american Donald Trump la Hanoi în 2019, Kim a vorbit în premieră cu jurnaliști străini, în timpul unui moment în care erau făcute fotografii.

Acel summit a fost de asemenea prima ocazie în care Kim a dezvăluit-o publicului pe Kim Yo Jong, sora sa care între timp pare să fi ajuns să joace un rol important în cadrul regimului de la Phenian.

O filmare făcută la momentul respectiv l-a surprins pe liderul nord-coreean în timpul unei pauze de țigară într-o stație de tren din orașul chinez Nanning, Yo Jong apropiindu-se de el pentru a-i duce o scrumieră de cristal.

Cu un an înainte, la summitul intercoreean din 2018, 12 bodyguarzi ai lui Kim au atras atenția mass-media din întreaga lume după ce, îmbrăcați în costume negre, au înconjurat limuzina Mercedes-Benz în care se afla liderul nord-coreean și au alergat la pas alături de aceasta.