O nouă fotografie distribuită pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a primit un vehicul militar extrem de rar, doar 3 astfel de modele fiind produse vreodată.

Soldat ucrainean mergând către frontFoto: Pavlo Bahmut/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că este vorba de un vehicul de tip VRAC (Vehicul de Recuperare din Zone de Catastrofă) reconvertit dintr-un transportor blindat de trupe Pegaso BMR.

Se pare că modelul în cauză a fost la rândul său reconvertit pentru a fi folosit ca vehicul militar medical pentru evacuarea și tratarea de urgență a soldaților răniți pe front, Ukraine Weapons Tracker notând că, în total, doar 3 astfel de vehicule au fost produse vreodată.

Site-ul ucrainean Military News notează de asemenea faptul că vehiculul este destinat unor operațiuni pe front este evidențiat de faptul că el a fost vopsit în verde din alb, culoarea sa originală.

În ceea ce privește blindatele Pegaso pe care acest model se bazează, ele au fost produse de producătorul spaniol de armament Enasa începând cu 1979. Spania are în dotarea forțelor sale armate aproape 700 de astfel de vehicule militare, ele jucând un rol important în misiunile internaționale la care Madridul a participat în Balkani, Afganistan, Irak și Liban.

Vehiculul de recuperare, un cadou pentru Ucraina din partea guvernului spaniol?

Deși a anunțat de-a lungul lunilor trecute de la începerea invaziei rusești mai multe pachete de asistență militară pentru Ucraina, guvernul spaniol nu pare să fi declarat la nivel oficial că a trimis vreun vehicul VRAC precum cel văzut în fotografia apărută pe rețelele de socializare.

Jurnaliștii ucraineni speculează că vehiculul ar fi putut fi trimis armatei ucrainene ca parte a unui pachet de asistență care nu a fost anunțat de guvernul lui Pedro Sanchez sau cumpărat de un contractor privat și transferat Ucrainei.

Kievul a primit mai multe echipamente de luptă pe această cale, inclusiv vehicule militare precum un tanc T-72 „Avenger”.

Multe din aceste arme au fost însă cumpărate prin campanii publice de crowdfunding, în timp ce în cazul VRAP-ului spaniol ar fi mai degrabă vorba de un donator anonim, dacă el nu a fost trimis de fapt de guvernul spaniol.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.