O dispută publică între Rusia și Armenia, unul dintre cei mai vechi și cei mai apropiați aliați ai Kremlinului, adâncește îndoielile cu privire la capacitatea Moscovei de a menține și de a proiecta puterea în teritorii ale fostei Uniuni Sovietice, într-un moment în care se concentrează pe războiul în Ucraina, relatează Reuters.

Nikol Pasinian si Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Armenia găzduiește o bază militară rusă care include garnizoane în două locații și o bază aeriană și este singurul aliat strategic al Moscovei în volatilul Caucaz de Sud, o regiune traversată de conducte de petrol și gaze.

Legăturile s-au încălzit și s-au răcit de-a lungul anilor, dar în ultimele săptămâni, Armenia a declarat de fapt că nu are încredere în capacitatea Rusiei de a o proteja în temeiul unui pact de apărare și a căutat alți parteneri, pe măsură ce tensiunile escaladează cu Azerbaidjanul, în fața căruia a pierdut un scurt război în 2020.

Absența Rusiei în Armenia ar putea deschide ușa altor jucători, în timp ce premierul Armeniei a declarat că politica țării sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-și garanta securitatea a fost o greșeală strategică, deoarece Moscova nu a reușit și obțină rezultate și este în proces de a renunța la rolul său în regiune.

„Performanța abjectă a Rusiei în Ucraina i-a lăsat pe foști clienți în căutarea altor protectori mai de încredere”, a declarat Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.

„Sunt sigur că ei (rușii) vor face tot ce pot pentru a-i asigura pe alții (în special Siria) de sprijinul lor continuu”.

Armenia spune, de exemplu, că Rusia nu mai are capacitatea de furniza armele pe care le-a furnizat în mod tradițional pentru că are nevoie de ele pentru Ucraina, așa că Erevan s-a îndreptat în schimb către India.

Deși a refuzat în mod clar să permită unui bloc militar condus de ruși să efectueze manevre pe pământul armean, prim-ministrul Nikol Pașinian a autorizat săptămâna aceasta găzduirea unui exercițiu militar comun rar cu Statele Unite, cel mai mare susținător al Ucrainei.

„Rusia este acum distrasă și nu dorește să se implice în nicio altă problemă sau criză, în afară de Ucraina”, a declarat Olesia Vartanian, analist pe Caucazul de Sud la International Crisis Group (ICG), o organizație de prevenire a conflictelor.

„Oficialii ruși le-au spus omologilor lor armeni: „Vă rog să așteptați, suntem ocupați cu războiul din Ucraina”.

Ea a pus la îndoială resursele Moscovei pentru a aborda alte probleme din moment ce nu reușește să repare relațiile cu Armenia, unicul său partener strategic în regiune.

Legăturile cu Kazahstanul bogat în energie, care a refuzat să susțină „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, s-au răcit și ele. Moldova a trebuit să facă față unui aflux uriaș de refugiați pe fondul războiului din Ucraina și are un guvern pro-occidental care încearcă să-și reducă dependența de Moscova.

Situația din Georgia, din care o cincime din garnizoară este reprezentată de trupe rusești care sprijină teritorii separatiste după un război din 2008, este mai nuanțată; autoritățile iau unele decizii favorabile Moscovei chiar dacă unii alegători se opun cu fermitate.

Rusia forțează noi alianțe

Rusia pare să își apropiat alți aliați.

Belarus, al cărui președinte autoritar Aleksandr Lukașenko se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin de mai multe ori pe an, a devenit o rampă de lansare a invaziei în 2022, iar acum găzduiește rachete nucleare tactice rusești.

Faptul că Iran a vândut drone Rusiei a cimentat și mai mult relațiile, iar liderul nord-coreean Kim Jong Un urmează să stea la discuții cu liderii ruși, inclusiv cu Putin, în Rusia săptămâna aceasta.

Legăturile cu India, Brazilia și Africa de Sud rămân puternice, dar Moscova arată ca un partener jurior într-un parteneriat „fără limite” în plină dezvoltare cu China, care a permis Beijingului să cumpere la preț redus petrol și gaze pe care Rusia nu le mai poate vinde în Vest.

Modul în care Rusia tratează Armenia este probabil urmărit îndeaproape.

Vartanian de la ICG a spus că Erevanul este îngrijorat de faptul că Azerbaidjanul ar putea să se foloseasă de aparenta slăbiciune a Moscovei pentru a prelua controlul asupra teritoriului, în special în enclava Nagorno-Karabah.

„Oficialii armeni spuneau în vară că, până când Rusia va avea timp să ne ajute, nu va mai rămâne o țară care să fie ajutată”, a spus ea. „Sunt în regim de criză”.

Moscova l-a acuzat pe Pașinian de un comportament care atinge insolența, iar vineri l-a rechemat pe ambasadorul Armeniei pentru a protesta față de „pașii ostili”.

Mișcarea Armeniei de a se înscrie pe deplin în Curtea Penală Internațională (ICC) - pentru că vrea să depună acuzații de crime de război împotriva Azerbaidjanului - este o altă sursă de tensiune. ICC a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin sub acuzația de crime de război, așa că pasul ridică perspectiva ca acesta să nu poată vizita un aliat apropiat.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.