Fostul președinte american George W. Bush a declarat că a fost șocat să descopere că Evgheni Prigojin, fostul șef al mercenarilor Wagner, i-a servit cina în urmă cu peste 17 ani, relatează Insider.

George W. Bush in Rusia, alaturi de Vladimir Putin si Evgheni PrigojinFoto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia Images

Fostul președinte al Statelor Unite a făcut comentariul la Conferința privind strategia europeană de la Yalta, după ce a fost întrebat dacă a fost „șocat” de vestea morții lui Prigojin luna trecută.

„Nu, ceea ce a fost șocant pentru mine este că am văzut ieri o fotografie a summitului G8 din Sankt Petersburg, la care el a fost tipul care mi-a servit mâncarea”, a răspuns Bush în cadrul conferinței la care a participat prin apel video.

„El era bucătarul lui Putin și el era în fotografie”, a mai spus fostul președinte american, adăugând că nu își amintește dacă Prigojin i-a fost prezentat de oficialii ruși.

„Tot ce știu este că am supraviețuit”, a mai spus George W. Bush.

Fotografia la care face referire Bush a fost făcută pe 14 iulie 2006, când el și soția sa au participat la un dineu găzduit de Putin, Prigojin fiind pozat în timp ce părea să îi ofere o băutură președintelui american.

Contextul în care fostul șef al „wagneriților” l-a servit la masă pe George W. Bush

Dineul a fost organizat la Palatul Constantin din Sankt Petersburg în timpul celui de-al 32-lea summit al grupului G8. Rusia a fost exclusă din grup după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea războiului separatist din Donbas.

În prezent din grupul redenumit G7 fac parte Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite.

Prigojin a fost poreclit „bucătarul lui Putin” datorită firmei sale Concordia care asigura serviciile de catering pentru Kremlin. După declanșarea invaziei din Ucraina și implicarea grupării Wagner în acesta, Prigojin a folosit serviciul de presă al companiei pentru a transmite majoritatea mesajelor sale adresate rușilor sau comandamentului militar de la Moscova, pe care l-a criticat în mod repetat în termeni duri.

Prigojin a recunoscut abia în luna septembrie a anului trecut că a fondat gruparea Wagner în urmă cu 9 ani, după anexarea Crimeii, afirmând că „la acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”.

Atât el, cât și Dmitri Utkin, fostul ofițer al forțelor speciale ruse care s-a ocupat de organizarea grupării Wagner cu banii puși la dispoziție de Prigojin, au murit în avionul care s-a prăbușit în regiunea Tver a Rusiei pe 23 august, la exact două luni după rebeliunea militară a „wagneriților”.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.