Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, ar putea fi inclus într-un schimb multilateral de prizonieri între Occident și Rusia, au declarat oficiali pentru The Wall Street Journal.

Aleksei Navalnîi în închisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

În 2021, liderul rus i-a cerut consilierului său de securitate de top să analizeze un schimb de prizonieri pentru a-l elibera pe asasinul Vadim Krasikov, care a fost găsit vinovat pentru asasinarea disidentului cecen Zelimkhan Khangoshvili în Germania în 2019.

Instanța a constatat că cetățeanul rus era un ofițer al serviciului de informații FSB din Rusia și că avea sarcina de a efectua asasinate pe teritoriul străin.

În urma verdictului de vinovăție, Krasikov a fost condamnat la închisoare pe viață, iar Germania a declarat doi diplomați ruși „persoane indezirabile”.

Cu toate acestea, eliberarea asasinului plătit a fost ridicată de Kremlin în negocierile cu oficialii occidentali din ultimii ani.

Iar acum, oficiali occidentali au declarat pentru ziarul american că ar putea avea loc un acord multilateral de schimb de deținuți ruși în țările occidentale, acord care l-ar putea implica și pe Navalnîi, citează Sky News.

Luna trecută, Navalnîi a fost condamnat de un tribunal la 19 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de acuzații de extremism legate de activitățile Fundației sale anticorupție (FBK).

El ispășește deja o pedeapsă de nouă ani pentru o serie de acuzații despre care susține că sunt motivate politic.