Rusia a desfășurat peste noapte atacuri cu drone Shahed în regiunea Odesa, provocând rănirea a șapte persoane în Reni și Izmail și daune la infrastructurile portuare. În acest context, ministerul român al apărării a anunțat că a găsit ceea ce par resturi de dronă între două localități aflate la peste 15 km de graniță. Ucraina pare să fi reușit o lovitură majoră cu rachete de croazieră asupra șantierului naval din Sevastopol, fiind afectate o navă de debarcare și un submarin important pentru marina rusă. Tot miercuri, Kim Jong Un s-a întâlnit cu Vladimir Putin în Rusia, însă dictatorul nord-coreean a plecat după doar câteva ore.

Soldat din Brigada 3 de asalt a UcraineiFoto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

07:46Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Drone căzute în România: NATO transmite că „nu deţine informaţii privind vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”
  • Cum răspunde Maria Zaharova la protestul României cu privire la dronele căzute pe teritoriul țării
  • VIDEO Un general și deputat rus cere uciderea premierului britanic Rishi Sunak cu rachete. Rusia ar trebui să lanseze rachete asupra unor ținte din Marea Britanie, inclusiv asupra premierului Rishi Sunak, a declarat Andrei Guriliov, general-locotenent în rezervă, deputat din partea regiunii Transbaikal în Duma de Stat.
  • Două drone ucrainene ar fi fost doborâte deasupra Rusiei. Unitățile antiaeriene rusești au doborât două drone ucrainene deasupra regiunii sud-vestice Briansk din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Alexander Bogomaz. Nu există victime sau pagube.
  • Armenia anunță că va ratifica integral Statutul de la Roma, tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale (CPI), ceea ce i-ar permite să-l aresteze pe Putin pe teritoriul său.
  • Musk refuză să răspundă la întrebări despre afirmațiile potrivit cărora a dejucat atacul ucrainean asupra navelor de război rusești
  • Ministerul român de Externe anunță că însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat din nou la sediul ministerului, miercuri seară, iar secretarul de stat Iulian Fota i-a transmis acestuia „protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României”.
  • Ungaria a acuzat miercuri Ucraina că a crescut brusc taxele de tranzit pentru petrolul rusesc, ceea ce a contribuit la o creştere a preţurilor la carburanţi şi a urcat cu 0,5% inflaţia din ţară, dând peste cap previziunile de scădere, în condiţiile în care Budapesta are cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană.
  • Bulgaria vrea eliminarea embargoului pentru cerealele ucrainene. „Să fim clari, reluarea importurilor din Ucraina va reduce preţul alimentelor de bază” - a spus premierul bulgar Nikolai Denkov.
  • Zbor special în Rusia pentru un fost ministru austriac și poneii săi. Karin Kneissl, care a condus ministerul de Externe al Austriei, cunoscută pentru că a dansat un vals cu Vladimir Putin în 2018, s-a mutat în Rusia după ce a călătorit împreună cu poneii săi cu un zbor special organizat de la o bază aeriană rusă din Siria, potrivit AFP.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 567, LIVETEXT:

01:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a anunţat pe compatrioţi, în discursul său video nocturn, că a fost o zi importantă şi că a avut o şedinţă a cabinetului de război, unde „au existat detalii care nu pot fi discutate acum, dar care vor fi foarte eficiente în război”.

01:02 Secretarul de stat al SUA consideră încheiată epoca post-Război Rece: „Deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul în următoarele decenii” - afirmă Antony Blinken

00:22Potențialul de export al porturilor ucrainene a fost afectat

Potențialul de export al porturilor ucrainene de pe fluviul Dunărea a fost redus cu aproape 0,5 milioane de tone de cereale pe lună din cauza atacurilor rusești, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

"Acest lucru determină o penurie de alimente în țările care depind de produsele agricole ucrainene", a declarat el pe X.

23:34Două drone ucrainene ar fi fost doborâte deasupra Rusiei

Unitățile antiaeriene rusești au doborât două drone ucrainene deasupra regiunii sud-vestice Briansk din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Alexander Bogomaz. Nu există victime sau pagube.

Raportul vine la o săptămână după ce autoritățile ruse au declarat că drone ucrainene au fost doborâte în apropierea Moscovei, în sudul regiunii Rostov și în regiunea Briansk.

23:20 Armenia anunță că va ratifica integral Statutul de la Roma, tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale (CPI), ceea ce i-ar permite să-l aresteze pe Putin pe teritoriul său.

23:01Musk refuză să răspundă la întrebări despre afirmațiile potrivit cărora a dejucat atacul ucrainean asupra navelor de război rusești

Miliardarul Elon Musk a refuzat să răspundă la întrebările Sky News despre afirmațiile potrivit cărora a dejucat un atac ucrainean asupra navelor de război rusești.

Forțele militare ucrainene plănuiau să folosească sateliții Starlink pentru un atac cu drone asupra unei baze navale rusești în septembrie anul trecut, dar Musk nu a permis acest lucru.

NATO transmite că „nu deţine informaţii privind vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”

22:55SUA „nu vor ezita” să impună mai multe sancțiuni Rusiei și Coreei de Nord

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a lansat avertismentul în cadrul unei ședințe de informare ca răspuns la întrebările legate de întâlnirea din Rusia dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un.

„Am luat deja o serie de măsuri pentru a sancționa entitățile care au intermediat vânzări de arme între Coreea de Nord și Rusia și nu vom ezita să impunem sancțiuni suplimentare dacă va fi cazul”, a declarat Miller.

22:29 Ministerul român de Externe anunță că însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat din nou la sediul ministerului, miercuri seară, iar secretarul de stat Iulian Fota i-a transmis acestuia „protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României”.

22:16Ungaria a acuzat miercuri Ucraina că a crescut brusc taxele de tranzit pentru petrolul rusesc, ceea ce a contribuit la o creştere a preţurilor la carburanţi şi a urcat cu 0,5% inflaţia din ţară, dând peste cap previziunile de scădere, în condiţiile în care Budapesta are cea mai mare rată de creştere a preţurilor din Uniunea Europeană.

21:41Discuțiile cu Kim arată că Putin se pregătește pentru un război lung

Analizând întâlnirea față în față dintre cei doi lideri de astăzi, jurnaliștii Sky News cred că Putin se pregătește pentru un război lung.

„Concentrarea sa este foarte clară asupra războiului din Ucraina și nu contează pe cine împuternicește pentru a obține mai mult pentru lupta sa. Cred că el știe că va fi un război lung. Cred că poporul rus a acceptat că va fi un război lung.”, potrivit corespondenților Sky la Moscova.

21:19 Drone căzute în România: NATO transmite că „nu deţine informaţii privind vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat

Cum răspunde Maria Zaharova la protestul României

20:55 VIDEO Un general și deputat rus cere uciderea premierului britanic Rishi Sunak cu rachete

Rusia ar trebui să lanseze rachete asupra unor ținte din Marea Britanie, inclusiv asupra premierului Rishi Sunak, a declarat Andrei Guriliov, general-locotenent în rezervă, deputat din partea regiunii Transbaikal în Duma de Stat.

20:31Bulgaria vrea eliminarea embargoului pentru cerealele ucrainene

„Să fim clari, reluarea importurilor din Ucraina va reduce preţul alimentelor de bază” - a spus premierul bulgar Nikolai Denkov.

20:11 Inteligența artificială este o „sabie cu două tăișuri”, spune Musk / Ce a zis despre incidentul Sevastol

Elon Musk a declarat că inteligența artificială este o sabie cu două tăișuri și că este important să existe un arbitru, într-un mesaj adresat astăzi senatorilor americani, potrivit Sky News.

Întâlnirea are loc după ce s-a aflat că Musk a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a rețelei sale de sateliți Starlink în orașul-port Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei rusești de acolo, spunând că se teme de complicitatea într-un act de război „major”.

19:50Cum răspunde Maria Zaharova la protestul României cu privire la dronele căzute pe teritoriul țării

„Nimeni nu înțelege ce încearcă să spună reprezentanții români, ei înșiși nu au încă nicio imagine clară sau obiectivă cu privire la cele întâmplate” - a fost răspunsul purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu privire la protestul Bucureștiului în legătură cu descoperirea pe teritoriul României unor fragmente de drone similare cu cele folosite de ruși în războiul împotriva Ucrainei. Zaharova acuză totodată „un atac informațional anti-rus”.

19:40Zbor special în Rusia pentru un fost ministru austriac și poneii săi

Karin Kneissl, care a condus ministerul de Externe al Austriei, cunoscută pentru că a dansat un vals cu Vladimir Putin în 2018, s-a mutat în Rusia după ce a călătorit împreună cu poneii săi cu un zbor special organizat de la o bază aeriană rusă din Siria, potrivit AFP.

Mărturiile localnicilor din Nufăru, Tulcea, despre drona care a explodat la ei în comună

19:19Ministerul de Externe spune că a anunțat aliații NATO despre ultimul incident petrecut miercuri, când noi fragmente ale unei drone similare celor folosite de Armata rusă au fost găsite în România, în județul Tulcea. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

19:15Fragmentele găsite miercuri între localitățile Nufăru și Victoria din județul Tulcea sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, arată primele date, după ce au fost analizate resturi ridicate de la fața locului, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

19:13Mărturiile localnicilor din Nufăru, Tulcea, despre drona care a explodat la ei în comună: „A căzut aproape de o unitate militară”

19:06 Președintele rus Vladimir Putin a descris drept „extrem de productivă” runda de discuții pe care a avut-o miercuri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un și a afirmat că vizita acestuia în Rusia va continua și în zilele următoare.

18:40 India și Rusia vor să-și extindă cooperarea maritimă - comunicat

India și Rusia vor explora posibilitatea de a utiliza noi coridoare de transport, cum ar fi Ruta Maritimă Nordică și Coridorul Maritim Estic, pentru a extinde cooperarea maritimă, a anunțat miercuri guvernul indian într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, o decizie de a lucra în acest sens a fost luată în timpul unei întâlniri, desfășurate în Rusia, între miniștri ai celor două țări.

18:23 Vladimir Putin și Kim Jong Un au discutat miercuri despre posibilitatea de a trimite un cosmonaut nord-coreean în spațiu

Şeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova

17:42Rusia nu va discuta despre „speculațiile” privind includerea disidentului Alexei Navalnîi într-un schimb de prizonieri cu Occidentul, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

17:22 Guvernul german continuă să studieze posibilitatea transferării unor rachete de croazieră Taurus către Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Gebeshreit, într-un briefing de presă.

„Verificăm cu mare atenție livrarea fiecărui sistem individual din punctul de vedere al impactului asupra Republicii Federale Germania, impactului asupra partenerilor NATO, precum și impactul asupra Ucrainei. Această revizuire (referitor la Taurus – n.red.) este în curs de desfășurare”, a spus Gebestreit.

16:42 Cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - îşi închid frontierele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia

16:05 Şeful Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova şi declarat persoană indizerabilă pe o perioadă de 10 ani, anunţul autorităţilor de la Chişinău atrăgând o reacție dură din partea ministerului rus de externe.

15:59 Imagini apărute online arată că nava de debarcare „Minsk” lovită de ucraineni azi-noapte în Sevastopol are șanse minuscule să mai revină în serviciul Marinei Ruse, deși ministerul apărării de la Moscova susține că va fi reparată și trimisă iar în misiuni.

Peste 100 de instalații portuare de pe Dunăre, lovite de ruși după 18 iulie

15:53Peter Gridling, cel mai longeviv șef al spionajului austriac, a lansat un avertisment cu privire la pericolele revenirii la putere la Viena a Partidului Libertății (FPÖ), afirmând că acesta nu și-a tăiat legăturile cu Rusia.

15:41 Peste 100 de instalații de infrastructură portuară au fost avariate în atacurile rusești asupra porturilor ucrainene începând cu 18 iulie, a declarat miercuri vicepremierul Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters.

El a mai spus că exporturile de cereale ucrainene au scăzut cu aproape 3 milioane de tone pe lună după 18 iulie - adică la o zi după ce Rusia a renunțat la acordul de export de cereale prin Marea Neagră .

„După 18 iulie, din cauza atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene, 105 facilități de infrastructură portuară au fost avariate și parțial distruse. Ca urmare a loviturilor asupra grupului de porturi de pe Dunăre și a blocării porturilor maritime, exporturile de cereale către Asia, Africa și Europa au fost reduse cu aproape 3 milioane de tone pe lună", a scris Kubrakov pe Facebook.

15:27 Ucraina a exportat 100.000 de tone de grâu și porumb prin portul croat Rijeka începând din mai 2022, a declarat miercuri un oficial portuar pentru AFP, în condițiile în care Croația speră să devină o nouă cale de distribuție pentru cerealele ucrainene.

Cerealele au fost transportate cu trenul din Ucraina via Ungaria, a precizat oficialul, Marino Klaric. Portul Rijeka, situat la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Italia, poate gestiona aproximativ un milion de tone de cereale pe an, dar speră să își mărească capacitatea în următoarele luni.

La începutul lunii septembrie, premierul croat a declarat că țara sa este „poarta de acces la Marea Mediterană pentru Europa Centrală". „Acesta este motivul pentru care am oferit posibilitatea de a utiliza porturile noastre, în special Rijeka"m pentru exporturile de cereale ucrainene, a adăugat Andrej Plenkovic.

15:09 Ambasadorul SUA în Rusia urmează să îl viziteze pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin american încarcerat în Rusia pentru spionaj, a anunțat ambasada.

Bărbatul de 50 de ani, care are cetățenie britanică, precum și pașapoarte american, canadian și irlandez, se află în detenție în Rusia de când a fost arestat într-o cameră de hotel din Moscova, la 28 decembrie 2018.

Poliția a declarat că l-a prins „în flagrant delict" cu un stick de memorie de calculator care conținea o listă de agenți secreți ruși. El a fost declarat vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate. (Sky News)

Ce spune șeful armatei cehe despre război

14:55 Germania a predat Ucrainei un alt pachet substanțial de ajutor militar, acesta incluzând blindate Marder, vehicule de deminare și proiectile de artilerie, scrie agenția ucraineană Ukrinform, citând informațiile actualizate publicate pe site-ul guvernului de la Kiev.

Armata germană a predat forțelor ucrainene 20 de vehicule de luptă a infanteriei Marder în condițiile în care guvernul de la Berlin transferase până acum 40.

14:28 Occidentul trebuie să se pregătească pentru un război de lungă durată în Ucraina și să se confrunte cu o Rusie din ce în ce mai ostilă chiar și după ce conflictul se va încheia, a declarat șeful armatei cehe, Karel Rehka, pentru Reuters.

După săptămâni în care unii oficiali militari occidentali și-au exprimat îngrijorarea că ofensiva de vară a Ucrainei avansează prea lent, șeful Statului Major General a spus în timpul unui interviu că nu se simte fruistrat de ritmul progreselor obținute: „Așa arată o ofensivă militară. Nu este ca un film din Al Doilea Război Mondial. Este nevoie de timp".

„În imaginea de ansamblu, cred că în prezent nu niciuna dintre părți nu are capacitatea de a-și atinge obiectivele finale declarate prea curând. Nu va dura câteva săptămâni, va dura mult timp, probabil. Și este important să continuăm să îi sprijinim pe ucraineni pentru o perioadă lungă de timp", a declarat Rehka.

14:06 Anunț surprinzător: Un cardinal vizitează China, în ciuda faptului că Beijingul și Vaticanul nu au relații bilaterale oficiale / Care este subiectul discuțiilor

Întâlnirea Putin - Kim, neobișnuit de scurtă

13:50 Ultimul incident cu dronă din România. Nici acum nu s-a văzut nimic pe radare. De ce nu au detectat radarele Armatei dronele rusești?

13:41 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat miercuri că Rusia nu are „alte opțiuni” decât să învingă în Ucraina, potrivit agenției de presă de stat RIA. Forțele ruse din Ucraina mențin o „apărare activă", a mai spus Șoigu, potrivit sursei citate.

13:08Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat miercuri încrederea că Rusia va reuși să învingă o „congregație a răului” care susține Ucraina, liderul de la Phenian plecând din Rusia după o întrevedere neobișnuit de scurtă cu Vladimir Putin.

12:23 Primii piloți ucraineni vor termina probabil antrenamentul pentru F-16 în 3 luni, a spus un general american, potrivit Associated Press.

Prima serie de piloți ucraineni ar putea finaliza pregătirea inițială pe avioane de luptă F-16 la sfârșitul anului, deși va dura mai mult timp până când vor fi angajați în luptă, a spus generalul Michael Loh, directorul Gărzii Naționale Aeriene a SUA.

Un mare submarin rusesc ar fi fost lovit în Sevastopol

12:18 Discuțiile dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un vor dura o singură zi, se vor termina miercuri, a anunțat Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

11:59 FOTO Un mare submarin rusesc și o navă de debarcare ar fi fost lovite în Sevastopol / Submarinul teroriza Ucraina cu rachete Kalibr lansate de pe Marea Neagră

10:32 Rusia a anunțat miercuri că ministrul chinez de externe Wang Yi va vizita Moscova pe 18 septembrie pentru discuții cu omologul său rus Serghei Lavrov.

10:14 Putin și Kim au început discuțiile față în față, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Întrebat despre faptul că Coreea de Nord se află de mult timp sub sancțiuni ale Națiunilor Unite, Peskov a spus: „Rusia își menține poziția la Națiunile Unite, în Consiliul de Securitate, dar acest lucru nu poate și nu va împiedica dezvoltarea în continuare a relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord".

Noua estimare a pierderilor rusești

10:00 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 590 de soldați, 16 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 30 de piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 3 echipamente speciale și 31 de diferite vehicule.

09:57 Forțele ucrainene au continuat marți operațiunile ofensive în regiunile Donețk și Zaporojie și ar fi avansat la sud de Bahmut și Robotîne, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare.

Surse militare ucrainene au spus că forțele Kievului desfășoară operațiuni ofensive active în apropiere de Klishchiivka (la 6 km sud-vest de Bahmut).

Statul Major General ucrainean a afirmat, de asemenea, că forțele ucrainene au avut alte succese la sud și sud-est de Robotîne (la aproximativ 13 km sud de Orihiv). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Tavriisk, colonelul Oleksandr Shtupun, a precizat că forțele ucrainene au avansat între 300-500 de metri la sud și sud-est de Robotîne.

Centrul de presă militară ucrainean a remarcat că forțele rusești își mută din ce în ce mai multe rezerve de pe teritoriul rusesc pe linia frontului din Ucraina, de teama unei străpungeri ucrainene.

09:46 Forțele de apărare aeriană au distrus o dronă deasupra regiunii rusești Tver, a relatat miercuri RIA Novosti, citând autoritățile locale. Nu s-au înregistrat victime, potrivit sursei citate.

09:10 VIDEO Vladimir Putin l-a primit pe Kim Jong Un și a promis că va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți

Noi valuri de drone, lansate asupra portului Izmail

08:42 Rusia a atacat iar cu zeci de drone Izmailul: 6 oameni au fost răniți, infrastructura portuară a fost avariată / Mesaj Ro-Alert în 8 localități de pe malul românesc al Dunării

08:22 VIDEO Atac cu rachete de croazieră asupra portului Sevastopol din Crimeea, urmat de un incendiu masiv / Rușii spun că au fost avariate două nave aflate în reparații

07:47 Vladimir Putin l-a primit miercuri pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la Cosmodromul Vostochny, cea mai modernă bază de lansare de rachete spațiale din Rusia. „Mă bucur să te văd", a spus Putin, care i-a strâns mâna lui Kim timp de aproximativ 40 de secunde.

Prin intermediul unui translator, Kim i-a mulțumit lui Putin pentru invitație și pentru căldura primirii sale.

07:44 Un atac cu drone rusești la începutul zilei de miercuri a avariat infrastructura portuară din Izmail rănind cel puțin șase persoane, a spus guvernatorul regiunii Odesa pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Mai multe grupuri de drone au fost lansate asupra districtului Izmail. Din nefericire, au existat lovituri: au fost înregistrate pagube în porturi și la alte infrastructuri civile". a declarat Oleh Kiper, potrivit Reuters.

Ucraina a lovit șantierul naval din Sevastopol

07:40 Ucraina a atacat șantierul naval Sevastopol din Crimeea cu 10 rachete de croazieră și trei ambarcațiuni de mare viteză, potrivit contului de Telegram al Ministerul rus al Apărării.

Moscova a spus că șapte rachete de croazieră au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei, iar toate ambarcațiunile au fost distruse de o navă de patrulare rusă. „Ca urmare a faptului că au fost lovite de rachetele de croazieră inamice, două nave aflate în reparații au fost avariate", a adăugat ministerul.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de Moscova în Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea și un important port la Marea Neagră, a scris pe Telegram că cel puțin 24 de persoane au fost rănite. „Toate serviciile de urgență lucrează la fața locului, nu există niciun pericol pentru obiectele civile din oraș", a adăugat Razvozhayev.

07:11 Majoritatea europenilor aprobă ajutorul acordat Ucrainei și sancțiunile impuse Moscovei.

07:04 ONU este chemată să constate detenția „arbitrară” a jurnalistului Evan Gershkovich în Rusia.

01:33 Rusia îşi face stocuri de rachete pentru atacuri asupra Ucrainei în perioada toamnă-iarnă.

00:54 Zelenski: Un nou pas istoric între Ucraina şi UE ar trebui să aibă loc în acest an, iar toate ramurile puterii ar trebui să lucreze pentru acest pas.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------