Ministerul chinez de Externe a anunțat miercuri că emisarul Vaticanului, cardinalul Matteo Zuppi, va vizita China pentru discuții privind rezolvarea conflictului din Ucraina, în ciuda lipsei de relații bilaterale oficiale între Beijing și Sfântul Scaun, transmite Reuters.

Cardinalul Matteo Zuppi, emisarul pentru pace al Papei FranciscFoto: Massimo Valicchia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Li Hui, trimisul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, se va întâlni cu Zuppi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, într-o conferință de presă obișnuită.

„În ceea ce privește problema Ucrainei, China s-a angajat întotdeauna să promoveze discuțiile de pace. Suntem pregătiți să lucrăm cu toate părțile și să continuăm să jucăm un rol constructiv în promovarea dezescaladării și răcirii situației", a declarat Mao.

De când forțele rusești au intrat în Ucraina, în februarie 2022, China s-a abținut să își condamne aliatul, deși a cerut în mod repetat o încetare a focului și o soluție politică la criză.

Zuppi se va afla în China de miercuri până vineri, ca parte a unui efort diplomatic pentru a facilita pacea în Ucraina, a anunțat Vaticanul marți.

Cardinalul de origine italiană a vizitat Kievul și Moscova în iunie și apoi Washingtonul în iulie, ca parte a încercărilor Sfântului Scaun de a aduce Ucraina și Rusia la masa negocierilor.

Primirea unui trimis papal de rang înalt este considerată semnificativă, având în vedere legăturile reci ale Beijingului cu Sfântul Scaun. Vaticanul are relații bilaterale cu Taiwanul guvernat democratic, dar nu și cu China, care revendică insula ca parte a teritoriului său.

Vaticanul este singurul stat din Europa care recunoaște Taiwan.

Legăturile dintre China și Vatican au fost fragile și din cauza divergențelor legate de numirile episcopilor din China. Vaticanul se plânge că Beijingul a numit de mai multe ori episcopi în mod unilateral, încălcând un pact de importanță istorică încheiat în 2018.

Ministerul chinez de Externe nu a oferit detalii despre programul lui Zuppi și nici nu a precizat dacă acesta se va întâlni cu înalți oficiali chinezi.

Ziarul italian La Repubblica a declarat că este posibil ca acesta să se întâlnească cu „lideri instituționali de top" la Beijing, inclusiv cu premierul Li Qiang.

Discuția oficială de cel mai înalt nivel dintre China și Vatican a fost o întâlnire între arhiepiscopul Paul Gallagher și ministrul chinez de externe Wang Yi în 2020, în marja unei conferințe de securitate la Munchen.