Karin Kneissl, care a condus ministerul de Externe al Austriei, cunoscută pentru că a dansat un vals cu Vladimir Putin în 2018, s-a mutat în Rusia după ce a călătorit împreună cu poneii săi cu un zbor special organizat de la o bază aeriană rusă din Siria, potrivit AFP.

Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici in 2018 dupa ce l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta saFoto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images

Karin Kneissl, care a fost numită de extrema dreaptă la Afaceri Externe între decembrie 2017 și mai 2019, locuia în Liban din 2022 și a decis să se mute la Sankt Petersburg pentru a prelua în iunie președinția unui nou think tank academic.

Site-ul de investigații The Insider s-a arătat ofensat marți de zborul pe care aceasta l-a luat săptămâna trecută cu poneii săi între baza Hmeimimim din Siria și aeroportul din Sankt Petersburg.

Fosta ministră, în vârstă de 58 de ani, a încercat să se justifice miercuri. „Mi-a fost imposibil să conduc un camion prin Siria în condițiile războiului”, a declarat ea pentru AFP.

„Din cauza sancțiunilor, nu există niciun zbor sau (serviciul de transport maritim DHL)”, a precizat apoi ea pe rețeaua de socializare Telegram, exprimându-și surprinderea că „demersul ei a devenit o problemă politică”.

Karin Kneissl a ținut prima pagină a ziarelor în 2018, când l-a invitat pe președintele rus la nunta sa, pe când era însărcinată cu diplomația austriacă.

Presa apropiată Kremlinului a fost încântată să publice imagini, care au făcut înconjurul lumii, cu mireasa valsând alături de președintele rus, pe care l-a onorat cu o plecăciune adâncă.

După plecarea sa din guvern, Karin Kneissl s-a alăturat în 2021 Consiliului de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft, post pe care îl părăsise la Bruxelles în mai 2022, în urma invaziei din Ucraina.

Foarte controversată în țara sa de origine, Kneissl s-a mutat în Franța în septembrie 2020. Ea susține că a fost presată să plece și că s-a stabilit temporar într-un mic sat din Liban