Rusia nu va discuta despre „speculațiile” privind includerea disidentului Alexei Navalnîi într-un schimb de prizonieri cu Occidentul, a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, citată de The Moscow Times.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

„Acestea sunt speculații care nu merită nici comentarii oficiale, nici discuții informale”, a spus ea de la Forumul Economic Estic din Vladivostok, unde a vorbit și președintele Vladimir Putin în urmă cu o zi.

Zaharova a făcut comentariile după ce jurnaliștii de la The Wall Street Journal au scris la finele săptămânii trecute, citând sub condiția anonimității oficiali din mai multe țări occidentale, că Navalnîi ar putea fi inclus într-un schimb între Rusia și Occident prin care Moscova să primească înapoi mai mulți spioni și agenți de informații ai săi.

Potrivit surselor celor de la WSJ, printre cei mai importanți agenți pe care Kremlinul ar dori să îi recupereze din Occident se numără Vadim Krasikov, condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru asasinarea în august 2019 a georgianului de origine cecenă Zelimkhan Khangochvili într-un parc din centrul Berlinului.

Întrebat la rândul său miercuri despre un posibil schimb care să îl includă pe Navalnîi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov nu a dorit să comenteze subiectul.

Alexei Navalnîi s-a întors în Rusia din Germania, unde s-a recuperat în urma otrăvirii cu agentul neurotoxic Noviciok în țara sa natală, în ianuarie 2021. El a fost reținut pe aeroport în Moscova și condamnat la scurt timp după la doi ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Autoritățile ruse au deschis ulterior mai multe procese împotriva sa, el fiind condamnat cel mai recent la 19 ani suplimentari de închisoare pentru „extremism”.