Un atac cu drone rusești ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri a avariat infrastructura portuară din portul Izmail și a rănit cel puțin șapte persoane, dintre care 3 în stare gravă, a declarat guvernatorul regiunii Odesa Oleh Kiper. Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina.

Urmările atacului rusesc din Izmail de pe 13 septembrieFoto: Parchetul General din Ucraina via Telegram

21:50MAE anunță că însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Rusiei a fost convocat din nou la sediul ministerului, miercuri seară, iar secretarul de stat Iulian Fota i-a transmis acestuia protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României.

21:11 „NATO nu deţine informaţii privind vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat

Ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu, i-a informat miercuri, în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului Nord-Atlantic, pe aliaţii NATO cu privire la continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României.

Ambasadorul i-a informat pe aliaţi că pe teritoriul României au fost identificate, pentru a treia oară, fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia. Autorităţile române rămân în alertă şi desfăşoară o anchetă completă.

Potrivit purtătorului de cuvânt interimar al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White, „NATO nu deţine informaţii care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat”.

„NATO este solidară cu aliatul nostru, România. Secretarul general a vorbit cu preşedintele Iohannis în weekend şi continuăm să a declaramonitorizăm situaţia în strânsă legătură cu autorităţile române”, a mai transmis sursa citată.

19:50Cum răspunde Maria Zaharova la protestul României cu privire la dronele căzute pe teritoriul său

„Nimeni nu înțelege ce încearcă să spună reprezentanții români, ei înșiși nu au încă nicio imagine clară sau obiectivă cu privire la cele întâmplate” - a fost răspunsul purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu privire la protestul Bucureștiului în legătură cu descoperirea pe teritoriul României unor fragmente de drone similare cu cele folosite de ruși în războiul împotriva Ucrainei. Zaharova acuză totodată „un atac informațional anti-rus”.

18:27Ministerul de Externe spune că a anunțat aliații NATO despre ultimul incident petrecut miercuri, când noi fragmente ale unei drone similare celor folosite de Armata rusă au fost găsite în România, în județul Tulcea. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

18:19Fragmentele găsite miercuri între localitățile Nufăru și Victoria din județul Tulcea sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, arată primele date, după ce au fost analizate resturi ridicate de la fața locului, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

17:41În zonele din Tulcea aflate la granița cu Ucraina unde nu există semnal pentru primirea mesajelor RO-Alert avertismentele despre posibilele atacuri cu drone le vor fi transmise locuitorilor prin portavoce, spune șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

17:16​Localnicii de comuna tulceană Nufăru, aflată la aproximativ 15 kilometri de granița ucraineană, au fost treziți în această dimineață de zgomotul puternic al unei drone, urmat de o explozie. Din relatările localnicilor și din verificările HotNews.ro, drona s-a prăbușit la o distanță foarte mică de o unitate militară aflată în zonă.

13:51 Ultimul incident cu dronă din România. Nici acum nu s-a văzut nimic pe radare.De ce nu au detectat radarele Armatei dronele rusești?

12:52Un elicopter al armatei române a descoperit miercuri noi fragmente ce par să fie de la o dronă militară, informează Ministerul Apărării Naționale. Anunțul vine după ce, dimineață, ISU Tulcea a transmis că a primit două apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi, iar echipele MAPN s-au deplasat în zona sesizată pentru a verifica situaţia.

12:14 ISU Tulcea a primit două apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi, iar echipele Ministerului Apărării s-au deplasat în zona sesizată pentru a verifica situaţia. ISU Tulcea a spus că s-au primit două apeluri care anunţau că sunt observate obiecte care cad în zona Nufărul: „Aceste apeluri au fost preluate de structurile responsabile şi - cum au comunicat colegii de la MApN - se fac cercetări în teren. În ceea ce priveşte anumite pagube ori incendii în zona indicată nu au fost semnalate”

11:20 Premierul Marcel Ciolacu a avut miercuri o reacție nervoasă după ce a fost întrebat repetat de către jurnaliști despre atacurile cu drone asupra porturilor de la Dunăre și despre pericolul pentru populația de pe malul românesc: „Nu ne atacă nimeni, oameni buni, haideți să liniștim populația, că o luăm razna cu toții”.

11:03 Forțele aeriene ucrainene au declarat că 32 din cele 44 de drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat în Ucraina în cursul nopții au fost distruse. „Ținta principală a fost partea de sud a regiunii Odesa - infrastructura portuară a regiunii", a precizat sursa citată.

10:51 Ministerul român al Apărării a transmis că a monitorizat în timp real situația aeriană azi-noapte. „Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00”, potrivit unui comunicat MApN.

Ministerul român al Apărării mai spune că urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea despre sesizări telefonice la 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații.

„Forțele MApN rămân în alertă și vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situații. Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, adaugă MApN.

10:47 Armata ucraineană a spus că atacul care a durat patru ore și jumătate a provocat un incendiu la o parcare de camioane. Biroul procurorului general a transmiscă șase șoferi de camion și un rezident au fost răniți. Kiper a spus că șase civili au fost răniți în Reni și unul în Izmail.

--------------

„Mai multe grupuri de drone au fost lansate asupra districtului Izmail. Din nefericire, au existat lovituri: au fost înregistrate pagube în porturi și alte infrastructuri civile", a declarat Oleh Kiper.

Rușii au lansat peste noapte 44 de drone Shahed, dintre care 32 au fost doborâte, potrivit armatei ucrainene. Se pare că principala țintă a atacurilor a fost portul Izmail.

Izmail, alături de Reni, este unul dintre cele mai mari porturi fluviale pentru cereale din Ucraina și este situat pe Dunăre, la granița cu România.

Mesaj Ro-Alert în 8 localități de pe malul românesc al Dunării

Autorităţile române au emis, miercuri dimineaţă, un mesaj RO-Alert pentru mai multe localităţi din judeţul Tulcea, anunţând că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, arată mesajul transmis populaţiei.

Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului este de 90 de minute.

ISU Tulcea a precizat că mesajul a fost transmis populaţiei din 8 localităţi: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

Un mesaj RO-Alert similar a fost emis şi în Galaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, colonel Eugen Chiriţă, alarma RO-Alert s-a dat în jurul orei 3.00 şi a vizat zona Vama Galaţi Rutier spre localitatea Giurgiulesti. Nu s-au înregistrat incidente şi nici apeluri la 112.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecţie pentru populaţia din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Armata Română a anunțat că a început de marți instalarea spaţiilor de protecţie a populaţiei din localitatea Plauru (județul Tulcea), în conformitate cu decizia din 7 septembrie a CNSU. Reamintim că cel puțin două drone lansate de ruși, în războiul declanșat Ucrainei, au căzut în România, la Plauru.