În atacul de azi-noapte asupra Sevastopolului au fost lovite un submarin și o mare navă de debarcare a Marinei ruse, potrivit serviciului de spionaj militar ucrainean și unor surse media rusești. Ministerul rus al apărării a spus doar că „în urma unor lovituri cu rachete de croazieră, două nave aflate în reparații au fost avariate”.

Submarinul rusesc Rostov pe Don în 2020, în timpul unei parade navale în SevastopolFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia
  • UPDATE 15:58 Imagini apărute online arată că nava de debarcare „Minsk” lovită de ucraineni azi-noapte în Sevastopol are șanse minuscule să mai revină în serviciul Marinei Ruse, deși ministerul apărării de la Moscova susține că va fi reparată și trimisă iar în misiuni.

„Confirmăm că o navă mare de debarcare și un submarin au fost lovite. Nu comentăm mijloacele (folosite) pentru lovitură", a declarat pentru Reuters Andriy Yusov, oficial al spionajului militar ucrainean.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, Mykola Oleschuk, a făcut o aluzie nu foarte subtilă cu privire la modul cum a fost atacat Sevastopolul. „Ocupanții se simt `furtunoși` și încă nu și-au revenit”, a scris el pe Telegram, făcând evident referire la rachete „Storm Shadow” (al căror nume se traduce prin „Umbra furtunii”).

Surse media rusești au spus că este vorba de submarinul „Rostov-on-Don” și nava de debarcare „Minsk”, ambele fiind în docuri uscate pentru reparații.

Imaginile din satelit confirmă că o navă de debarcare din clasa Ropucha și un submarin din clasa KILO erau ieri dimineață în docuri uscate.

Iar imaginile de azi noapte din timpul loviturilor arată că exact acele locuri au fost lovite.

„Este ceva cu adevărat important”

Reputatul analist naval H I Sutton, spune și el că există indicii că un submarin clasa KILO a fost lovit. „Este ceva cu adevărat important”, a spus acesta.

Într-un material de luna trecută, Sutton scria că „multe dintre rachetele de croazieră pe care Rusia le trage asupra Ucrainei sunt lansate de pe submarine. În Marea Neagră, 4 submarine din clasa KILO îmbunătățită reprezintă cele mai formidabile mijloace ale marinei rusești. Fiecare navă poate transporta 3-4 rachete de croazieră Kalibr, în special varianta de atac terestru SS-N-30A SAGARIS. Rusia s-a sprijinit foarte mult pe această rachetă pentru a perturba contraofensiva Ucrainei”.

Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, a spus că „Este aproape ca și cum ucrainenii ar fi plănuit-o așa... un raid al forțelor speciale pentru a distruge radarul, apoi o lovitură sofisticată asupra Sevastopolului”.

„Această contraofensivă este mult mai mult decât un asalt terestru... este o operațiune pe mai multe paliere”, a adăugat el.

B-237 Rostov pe Don (Proiect 06363), submarin de clasa KILO îmbunătățită a intrat în serviciu în decembrie 2014.