Vladimir Putin a declarat marți despre miliardarul sud-african Elon Musk că este „o persoană remarcabilă” și un om de afaceri „activ și talentat”, relatează Izvestia cu privire la comentariile făcute de președintele Rusiei la Forumul Economic Est.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

„În ceea ce privește afacerile private, Elon Musk este cu siguranță o persoană remarcabilă, un om de afaceri activ, talentat. El face multe, inclusiv cu sprijinul statului american”, a spus liderul de la Kremlin.

El a adăugat însă că și Rusia are „competențe excelente” în domeniul spațial și că Roscosmos, agenția aerospațială a Moscovei, a luat deja decizia de a atrage investitori privați în sectorul care până acum a fost susținut doar de statul rus.

În ceea ce privește eșecul misiunii Luna-25 luna trecută, Putin a subliniat că aceasta „a fost grea”, dar că asta nu înseamnă că eforturile Rusiei de a trimite cu succes o sondă pe Lună vor fi abandonate.

Cel de-al VIII-lea Forum Economic Estic are loc la Vladivostok în perioada 10-13 septembrie, fiind așteptat ca Putin să se întâlnească aici cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un în Orientul Îndepărtat Rus zilele următoare.

Putin îl laudă pe Musk după apariția unor noi informații controversate despre miliardar

Comentariile liderului de la Kremlin vin după ce săptămâna trecută CNN a transmis că Musk a împiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra bazei navale de la Sevastopol prin dezactivarea sistemului Starlink, informație ce urmează să fie cuprinsă în viitoarea sa carte biografică „Elon Musk”, scrisă de jurnalistul și autorul american Walter Isaacson pe care a scris-o în colaborare cu miliardarul.

Potrivit CNN, care a obținut o copie a cărții înainte de apariția sa în librării luna aceasta, Isaacson notează că Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să dezactiveze rețeaua de comunicații prin satelit Starlink din apropierea coastei Crimeii pentru a dejuca un atac ucrainean cu drone maritime.

Potrivit jurnalistului, dronele ucrainene încărcate cu explozibili „s-au apropiat de flota rusă”, dar apoi „au eșuat inofensiv la mal”. De altfel, în luna septembrie a anului trecut trecătorii ruși au descoperit o dronă maritimă cu origini necunoscute pe țărmul Sevastopolului, deși nu este clar dacă aceasta a avut legătură cu atacul descris în carte.

Într-o intervenție avută pe Twitter la o zi după apariția acestor informații, Musk le-a negat, precizând că sistemul Starlink nu era activ oricum în acea zonă și că de fapt a refuzat o solicitare a autorităților de a-l activa în vederea unui atac asupra bazei navale rusești.

Musk spune că a refuzat cererea „autorităților” de a activa Starlink deasupra Crimeii

„A existat o cerere de urgență din partea autorităților guvernamentale de a activa Starlink pe tot drumul până la Sevastopol. Intenția evidentă fiind să scufunde majoritatea flotei ruse ancorate aici. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost un complice direct într-un act de război major și o escaladare a conflictului”, a spus Elon Musk.

El nu a precizat dacă „autoritățile guvernamentale” în cauză au fost cele ucrainene sau americane.

Miliardarul sud-african a lansat apoi un nou apel la pace.

„Ambele părți ar trebui să convină un armistițiu. Cu fiecare zi care trece, mai mulți tineri ucraineni și ruși merg să moară pentru a cuceri bucăți mici de pământ, granițele abia schimbându-se. Acest lucru nu merită viețile lor”, a mai scris el.

Deși a activat sistemul Starlink pentru Ucraina în chiar primele zile ale invaziei rusești, miliardarul sud-african a fost apoi în centrul mai multor controverse din cauza comentariilor făcute privind războiul declanșat de Vladimir Putin și a amenințărilor că va dezactiva sistemul de internet prin satelit al SpaceX, unul care a jucat un rol crucial pentru armata ucraineană.

Probabil cele mai controversate afirmații făcute de Musk au venit în luna octombrie a anului, când miliardarul a sugerat ca Ucraina să renunțe la Crimeea ca parte a unui „plan de pace” pe care l-a propus zecilor de milioane de urmăritori pe care îi are pe Twitter.

Urmărește ultimele evoluții din a 566-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.