Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care cu o zi înainte făcea apel la revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a declarat sâmbătă că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, relatează Reuters.

Prigojin susține că a preluat controlul în Rostov Foto: Handout / AFP / Profimedia

Declarația sa vine după ce biroul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko declarase anterior că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia, relatează Reuters.

Astfel, Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia, cu condiția garantării siguranței mercenarilor.

Într-un mesaj audio, Prigojin a spus că luptătorii se vor întoarce la bază din cauza riscului vărsării de sânge.

  • „Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am îmbarcat într-un marș al justiției pe 23 iunie. În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri.
  • „Acum a venit momentul când sângele ar fi putut fi vărsat. Înțelegând responsabilitatea [pentru riscul] ca sângele rusesc să fie vărsat pe o parte, ne întoarcem coloanele și ne întoarcem la tabere cum era planificat”, a spus Prigojin.

Anterior, Prigojin spunea vineri că oamenii săi se aflau într-un „marș pentru dreptate” pentru a elimina comandanții ruși corupți și incompetenți.

Într-un discurs televizat de la Kremlin, Putin a spus că însăși existența Rusiei este amenințată.

„Luptăm pentru viața și securitatea poporului nostru, pentru suveranitatea și independența noastră, pentru dreptul de a rămâne Rusia, un stat cu o istorie de o mie de ani”, a spus el.

„Toți cei care au pășit în mod deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecție armată, care au luat calea șantajului și a metodelor teroriste, vor suferi pedepse inevitabile, vor răspunde atât legii, cât și poporului nostru”.

Cronologia rebeliunii lui Prigojin

Vineri seară, Evgheni Prigojin a acuzat că armata rusă a atacat taberele luptătorilor Wagner și a chemat la rebeliune față de conducerea armatei ruse. El a susținut că are 25.000 de luptători și va conduce un „marș pentru dreptate”.

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis o anchetă pentru „apel la revoltă armată” și au cerut arestarea șefului Wagner.

Trupele lui Wagner intră în Rusia

Prigojin a susținut la primele ore ale zilei de sâmbătă că trupele sale au intrat pe teritoriul Rusiei și că „va merge până la capăt”.

El adat asigurări că forțele sale sunt gata să moară pentru „patrie” și „să elibereze poporul rus”.

În jurul orei 07:30, Evgheni Prigojin a declarat că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov, un centru cheie pentru atacul rusesc asupra Ucrainei, și a preluat controlul asupra facilităților militare, inclusiv a unui aeroport.

La Moscova este instituit un „regim de operațiuni antiteroriste”, măsură care întărește puterile serviciilor de securitate.

Putin denunță o „trădare”

Într-un discurs televizat, Vladimir Putin l-a acuzat pe Prigojin că a „trădat” Rusia din cauza „ambițiilor sale excesive”. El a promis că „nu va lăsa” un nou „război civil” să aibă loc în Rusia și a promis măsuri „ferme” împotriva „amenințării mortale”făcute de armata Wagner.

Armata rusă a desfășurat operațiuni „de luptă” în regiunea Voronej, la jumătatea distanței dintre Moscova și Rostov, potrivit autorităților locale.

Prigojin i-a răspuns lui Vladimir Putin: „Președintele s-a înșelat profund. Suntem patrioți. Nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva".

Situatia atent monitorizată

Țările Uniunii Europene și G7 au anunțat că monitorizează îndeaproape situația. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a cerut „tuturor părților să fie responsabile și să protejeze civilii”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că „slăbiciunea Rusiei este evidentă” și că „Ucraina este capabilă să protejeze Europa împotriva contaminării cu răul și haosul rusesc”.

Vladimir Putin a vorbit la telefon cu omologii săi din Belarus, Alexander Lukașenko, și Kazahstanului, Kassym-Iomart Tokayev, aliați ai Moscovei, pentru a-i informa despre situație.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că își trimite oamenii în „zone de tensiune”. „Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei”, a spus el.

Vladimir Putin primește „sprijin deplin” de la omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui interviu telefonic, potrivit Kremlinului.

Wagner înaintează spre Moscova

Luptătorii Wagner au pătruns în regiunea Lipetsk, au anunțat autoritățile locale, confirmând înaintarea trupelor Wagner către Moscova.

Măsuri de securitate extremă au fost instituite în Moscova. Oamenii au fost sfătuiți să stea în casă, iar luni a fost instituită zi liberă.

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden a discutat cu președintele Franței, premierul Marii Britanii și Cancelarul Germaniei despre situația din Rusia.

În cursul serii, președinția Belarus a anunțat că s-a ajuns la un acord cu Prigojin. Șeful Wagner a anunțat imediat că le-a ordonat trupelor sale să oprească înaintarea către Moscova.

Wagner se retrage din Rostov. Prigojin pleacă cu mașina

Imagini video de pe rețelele de socializare îl arată peful Wagner, Evgheni Prigojin, plecând cu mașina de la cartierul general al armatei ruse din Rostov.