Rusia l-a convocat marți pe ambasadorul belgian la Moscova pentru a protesta împotriva presupusei utilizări de arme belgiene de către rușii care luptă alături de Ucraina în timpul mai multor incursiuni mortale recente pe teritoriul rusesc, potrivit AFP.

partizani rusi in BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Potrivit Ministerului rus de Externe, ambasadorului i-a fost trimis „un protest ferm în urma dezvăluirilor privind utilizarea armelor de fabricație belgiană de către grupuri subversive care au comis atacuri teroriste în regiunea Belgorod”.

„Rusia a avertizat în repetate rânduri asupra pericolului ca forțele armate ucrainene să fie aprovizionate cu arme și echipamente occidentale și ca acestea să se răspândească necontrolat”, a adăugat el.

Moscova a cerut Belgiei „să nu închidă ochii la dovezile tot mai numeroase de sprijin” din partea Kievului pentru aceste grupări armate, care „atacă civili și infrastructuri civile în Rusia”.

Aceste incursiuni, revendicate de grupuri armate care se autointitulează rusești și care luptă alături de armata ucraineană, au dus la ciocniri violente în regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina.

Ele au fost însoțite de bombardamente masive asupra orașelor și satelor rusești, care au provocat moartea mai multor civili și rănirea a zeci de persoane. Moscova a folosit forțele aeriene și artileria pentru a respinge aceste grupuri armate.

Guvernul belgian a declarat luni că va cere Kievului „clarificări” cu privire la informațiile potrivit cărora ar fi fost folosite arme de producție belgiană în timpul acestor incursiuni în Rusia.

Belgia, ca și alte țări europene și Statele Unite, a furnizat arme Ucrainei cu condiția ca acestea să nu fie folosite pentru a lovi teritoriul rusesc, de teamă de a nu escalada conflictul.

Potrivit cotidianului american Washington Post, luptătorii proruși din Belgorod au folosit vehicule militare furnizate Kievului de Statele Unite și Polonia, precum și puști fabricate în Belgia și Republica Cehă.

Ucraina neagă că ar fi dirijat aceste atacuri pe teritoriul rusesc.