Procurorii germani au declarat luni că au percheziționat casa a doi activiști pro-Kremlin, căutând dovezi care să coroboreze o știre Reuters conform căreia cuplul a donat numerar pentru a cumpăra stații de emisie recepție pentru soldații ruși din Ucraina.

Elena Kolbasnikova la un miting de sustinere al rusilor, in KolnFoto: Christoph Hardt / imago stock&people / Profimedia

Reuters a raportat în ianuarie că Max Schlund și partenera sa Elena Kolbasnikova au donat fonduri strânse de la susținătorii ruși din Germania unei divizii a armatei ruse care luptă în Ucraina, iar banii au fost folosiți pentru achiziționarea de stații de emisie-recepție (walkie-talkie), căști și telefoane.

Sancțiunile Uniunii Europene interzic furnizarea sau finanțarea achiziției anumitor bunuri pentru armata rusă. Lista interzisă include echipamente radio. Conform legislației germane, pedeapsa penală pentru oricine care este găsit vinovat că a încălcat sancțiunile poate face până la cinci ani de închisoare, relatează Reuters.

Ulf Willuhn, reprezentant al procurorilor din Koln, a declarat că ofițerii au executat un mandat de percheziție luni dimineață la adresa cuplului și au luat computere și dosare care conțineau documente scrise.

Care sunt acuzațiile care li se aduc celor doi și care este reacția lui Kolbasnikova

„Nu ai nimic de sărbătorit. Timpul nostru încă nu a sosit, iar timpul vostru se scurge. Pentru că nici eu, nici soțul meu nu am încălcat legea germană în niciun fel, iar dreptatea va fi restabilită”, a declarat Kolbasnikova unui reporter Reuters.

Willuhn a spus că procurorii vor folosi probele pe care le-au luat pentru a evalua dacă Schlund și Kolbasnikova au încălcat paragraful 18 din Legea germană privind comerțul internațional, care stabilește pedepse pentru încălcarea sancțiunilor internaționale.

El a spus că percheziția a fost declanșată parțial de știrea Reuters cu privire la donația pentru cumpărarea de echipamente pentru divizia armatei rusești din Ucraina.

În plus, el a spus că procurorii au căutat, de asemenea, dovezi pentru a stabili dacă cuplul a încălcat articolul 140 din Codul penal german, care se referă la exprimarea aprobării unor acte criminale.

Acest dosar se referă la acuzațiile, raportate în presa germană, potrivit cărora cuplul ar fi afișat simbolul „Z”, folosit de susținătorii invaziei ruse, și a distribuit un anunț de recrutare al contractorilor militari pro-Kremlin.

Într-un mesaj audio trimis susținătorilor pe rețelele de socializare luni, Kolbasnikova a spus că nu a fost surprinsă de percheziția care a avut loc deoarece autoritățile germane „săvârșesc ilegalități” pentru a încerca să reducă la tăcere opozanții politici.

"Vom continua să luptăm... Dumnezeu este de partea noastră, iar Moscova este în spatele nostru”, a spus ea.

Rusia vede în Kolbasnikova o victimă a persecuției autorităților germane

Într-un mesaj separat adresat susținătorilor Rusiei, ea a spus că procurorii încearcă să construiască un dosar împotriva ei și a partenerului ei pentru că a ajutat armata rusă.

Kolbasnikova a cerut pro-rușilor să participe la un miting programat la Köln, pe 29 martie, pentru a protesta în sprijinul libertății de exprimare și împotriva a ceea ce ea a descris drept „rusofobie”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat luna aceasta că Kolbasnikova a fost victima persecuției din partea autorităților germane.