De când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Kremlinul a strâns șurubul împotriva criticilor. Potrivit monitorului drepturilor omului OVD-Info, cel puțin 482 de persoane au fost acuzate în temeiul noilor legi stricte ale Rusiei privind cenzura pe timp de război. Aproximativ 136 au fost trimise la închisoare.

Oleg Orlov, activist rus din cadrul organizației MemorialFoto: AP / AP / Profimedia

HotNews.ro și Al Jazeera vă prezintă cele mai notabile cazuri din ultimele 13 luni.

Oleg Orlov, în vârstă de 69 de ani, co-președinte al Centrului pentru apărarea drepturilor omului Memorial

Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”, relatează CNN.

Ulterior, el a fost eliberat pe cauțiune.

Conform organizației Memorial, dosarul lui Orlov a fost deschis în baza acuzațiilor că ar fi discreditat în mod repetat armata rusă.

Întrebat de un jurnalist de ce a fost reținut, Orlov a răspuns: „E legat de acuzații împotriva mea cum că susțin nazismul. O idee idioată!”.

Consilierul Aleksei Gorinov, condamnat la 7 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară

Un tribunal din Rusia l-a găsit vinovat pe un parlamentar municipal din Moscova, Aleksei Gorinov, pentru că a împrăștiat „informații false despre armata rusă” motivat de „ură politică”. Opozantul rus, care a denunţat „războiul” şi „agresiunea” Moscovei împotriva Ucrainei, a fost condamnat la 7 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară, informează AFP.

Aleksei Gorinov a stat într-o celulă de sticlă în timpul procesului (Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia)

Aceasta a fost prima pedeapsă cu închisoarea pe termen lung pronunțată în temeiul noilor legi care limitează criticile la adresa războiului, scrie The Guardian.

Jurist de formaţie, Gorinov a fost arestat în aprilie pentru că a denunţat pe 15 martie „războiul” şi ”agresiunea” Moscovei împotriva Ucrainei, în timpul unei reuniuni a adunării sale municipale de cartier, sesiune filmată şi retransmisă pe YouTube, ceea ce pentru tribunal constituie circumstanţe agravante.

Ilia Iaşin, celebru opozant al lui Putin şi al războiului din Ucraina

Ilia Iaşin, în vârstă de 39 de ani şi deputat în consiliul local al Moscovei în momentul arestării, este acuzat că „a difuzat informaţii false” despre armata rusă cu „incitare la ură”, un capăt de acuzare pasibil de zece ani de închisoare.

Iaşin a fost un apropiat al opozantului Boris Nemţov, asasinat în 2015, dar şi al activistului anticorupţie Alexei Navalnîi, închis de la începutul lui 2021 după ce a supravieţuit unei operaţiuni de otrăvire pe care a pus-o pe seama Kremlinului.

El este acuzat că, în timpul unei alocuţiuni în direct pe YouTube, a denunţat „moartea civililor” în oraşul ucrainean Bucha, în apropiere de Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri, lucru pe care Moscova îl neagă.

pozantul Ilia Iaşin, judecat în Rusia (oto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia)

În cadrul audierii, Iaşin a cerut punerea sa în libertate pe timpul desfăşurării procesului, susţinând că nu are nicio intenţie de a se sustrage justiţiei părăsind ţara, potrivit unei jurnaliste a AFP.

„Dacă aş fi vrut să fug, aş fi făcut-o de mult timp”, a spus el din cuşca de sticlă alocată inculpaţilor.

Vladimir Kara-Murza: asociatul lui Nemțov care a denunțat invazia

Kara-Murza a fost încarcerat în aprilie anul trecut, după ce a fost acuzat de trădare pentru un discurs pe care l-a ținut în străinătate în care a denunțat invazia - o infracțiune care se pedepsește cu 25 de ani.

Consiliul Europei i-a acordat politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pentru ceea ce a numit curajul său de a înfrunta pe liderii Rusiei, potrivit Reuters.

Kara-Murza, care deține atât cetățenia britanică, cât și cea rusă și a fost unul dintre cei care i-au cărat sicriul senatorului american John McCain la înmormântarea acestuia din 2018, a lucrat ca asistent apropiat al liderului opoziției Boris Nemțov, care a fost împușcat în centrul Moscovei în 2015.

Vladimir Kara-Murza (Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia)

De două ori, în 2015 și 2017, Kara-Murza s-a îmbolnăvit brusc și a intrat în comă în ceea ce el a spus că au fost tentative de ucidere prin otrăvire de către serviciile de securitate ruse. Moscova a negat implicarea.

Premieră în Rusia. Doi militari, arestați pentru că au "discreditat armata"

Doi militari ruși, Ilia Karpenko din Petropavlovsk-Kamchatski și Valeri Kotovich din Rostov-pe-Don, sunt anchetați pentru „discreditarea armatei ruse”, potrivit șefului organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Chikov, citat de Meduza.

Potrivit informațiilor sale, acestea sunt primele cazuri în care militarii au fost acuzați de discreditarea armatei ruse, care prevede pedeapsa cu înschisoare de până la 10 ani.

Fostul primar din Ekaterinburg, Evgeni Roizman, a fost reținut pentru „discreditarea” forțelor armate rusești

Acesta a scăpat de arest la domiciliu, în schimb i se va interzice să participe la evenimente publice sau să folosească internetul timp cinci săptămâni, informează Interfax, potrivit Reuters.

Maria Ponomarenko: Jurnalista care a deplâns atacul aerian de la Mariupol

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost condamnată la șase ani într-o colonie penală pentru că a acuzat forțele aeriene rusești că a bombardat un teatru din orașul ucrainean Mariupol în aprilie anul trecut, unde se adăposteau femei și copii, relatează Reuters și CNN.

Înainte de verdict, ea a declarat în instanță: „Să-ți ataci vecinul este o crimă”.

Cuvântul „copii” fusese mâzgălit cu litere uriașe pe solul din fața teatrului din regiunea ucraineană Donețk, în speranța că va descuraja un astfel de atac.

Maria Ponomarenko a fost condamnata la sase ani de inchisoare (Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Mamă a doi copii mici, avocații lui Ponomarenko au declarat că aceasta a suferit probleme grave de sănătate mintală în timpul detenției și au acuzat autoritățile de tortură psihologică.

Alexandra Skocilenko: Activista din supermarketuri riscă 10 ani de închisoare

Alexandra (sau Sasha pe scurt) Skochilenko este o artistă, caricaturistă și muziciană în vârstă de 32 de ani din Sankt Petersburg, precum și autoarea popularei „Cărți despre depresie”, care încearcă să de-stigmatizeze bolile mintale.

În luna aprilie a anului trecut, Sasha a fost acuzată că a schimbat etichetele de preț din supermarketul său local cu cartonașe mici cu informații despre războiul din Ucraina, inclusiv despre numărul de morți din teatrul din Mariupol. Pentru această acțiune, ea ar putea pierde până la 10 ani din viață în închisoare.

Starea de sănătate a lui Sasha s-a deteriorat în timpul detenției și în așteptarea procesului. Ea suferă de boala celiacă, iar autoritățile penitenciare i-au refuzat mesele potrivite, au declarat grupurile de apărare a drepturilor.

Alexander Martinov și Liudmila Razumova: Cuplu căsătorit acuzat de „știri false”

În martie 2022, Alexander Martinov și Liudmila Razumova, un cuplu căsătorit din regiunea Tver, au fost acuzați că au răspândit „știri false” despre „operațiunea militară” a Rusiei în Ucraina în postările lor pe rețelele de socializare.

Ulterior, ei au fost acuzați și de vandalism pentru că ar fi lăsat inscripții anti-război și anti-Putin în mai multe sate. La 17 martie anul acesta, Martinov a primit șase ani și jumătate de închisoare, în timp ce Razumova a primit șapte ani. Se pare că Razumova a fost ținută în izolare în cea mai mare parte a detenției sale preventive.

Artiom Kamardin: Poetul ar fi fost bătut de poliția rusă

Un tribunal rus a dispus încarcerarea a trei tineri poeți care au participat la un moment artistic împotriva mobilizării pentru a lupta în Ucraina, unul dintre ei susținând că a fost violat de poliție în timpul arestării sale, scrie AFP.

La un miting din Moscova, în septembrie anul trecut, poetul și activistul Artiom Kamardin a citit un poem anti-război care se termina cu versul: "Glorie Rusiei Kievene, Noua Rusie, du-te dracului!”!". - folosind termenii istorici pentru capitala Ucrainei și, respectiv, un termen de pe vremea Imperiului Rus pe care Moscova îl folosește pentru zona din sud-estul Ucrainei pe care încearcă să o anexeze.

Câteva zile mai târziu, poliția moscovită a luat cu asalt apartamentul pe care Kamardin îl împărțea cu prietena sa, Alexandra Popova, și cu un alt activist.

Potrivit Amnesty International, Popova a declarat că poliția l-a bătut și l-a violat pe Kamardin cu o halteră, înainte de a o forța pe Popova să vadă o înregistrare video cu acest act.

Ulterior, pe Telegram a circulat un clip în care Kamardin, vânăt și bătut, își cerea scuze pentru cuvintele sale.

Surse|: HotNews.ro, Al Jazeera, Reuters, The Guardian și AFP