Evgheni Prigojin, fondatorul și liderul grupării Wagner, l-a invitat joi pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas să se alăture organizației paramilitare, însă oferta sa pare mai degrabă un „pocal otrăvit” decât o ramură de măslin.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

„În calitate de șef principal al PMC Wagner, îl invit pe domnul Ghirkin pe front pentru a verifica dacă poziția și utilitatea acestuia sunt adevărate, așa cum a spus el că are experiență de luptă. Îi propun să ajungă pe teritoriul LPR pentru a fi numit într-o funcție superioară, conform competenței sale, într-una din unitățile de asalt. Desigur, nimeni nu-i va putea oferi o poziție înaltă, pentru aceasta este necesar să-și arate capacitățile. Este timpul să trecem de la vorbe la fapte”, afirma în urmă cu o zi șeful mercenarilor Wagner într-un comunicat publicat pe Telegram.

Deși tenta ironică din mesajul adresat lui Ghirkin este evidentă, invitația i-a luat prin surprindere pe mulți observatori ai războiului din Ucraina, inclusiv pe bloggerii militari ruși, în condițiile în care Ghirkin a criticat în mod repetat eficacitatea grupării Wagner pe câmpul de luptă și activitățile lor, inclusiv ofensiva pe axa Bahmut condusă de organizația paramilitară.

Însuși Prigojin a declarat joi că a decis să-l accepte pe Ghirkin în gruparea militară, în ciuda faptului că grupul are „o atitudine extrem de negativă” față de el și că criticile sale la adresa mercenarilor Wagner au „fost extrem de dăunătoare pentru băieți”.

Mutarea lui Evgheni Prigojin a fost cu atât mai surprinzătoare întrucât a venit după o nouă dispută care a avut recent între cei doi, după cum notează și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în ultima sa evaluare privind situația din jurul războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Nou schimb de replici între Igor Ghirkin și Evgheni Prigojin

Ghirkin l-a acuzat miercuri pe șeful mercenarilor Wagner că denaturează criticile pe care i le-a adus din cauza aspirațiilor sale politice pentru a le prezenta drept critici la adresa forțelor Wagner care luptă în Ucraina.

Fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas a mai spus că un interviu publicat zilele trecute de RiaFan, un canal afiliat grupului Wagner, în care a fost acuzat de abandonarea pozițiilor din Donbas în 2014 a fost o tentativă de a-l discredita în mod anonim.

Ghirkin l-a mai acuzat pe Prigojin că gruparea Wagner susține în continuare operațiuni militare în Siria și Africa în loc să își folosească toate forțele pentru a câștiga războiul din Ucraina.

Kremlinul a negat timp de ani de zile orice legătură cu mercenarii Wagner (FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Prigojin i-a răspuns că nu are ambiții politice și că exagerează autoritatea sa, susținând că nu poate retrage forțele Wagner din Africa deoarece a făcut promisiuni „mai multor președinți că îi va apăra” și că gruparea paramilitară „a câștigat de facto” războiul din Siria.

„Bucătarul lui Putin” a susținut de asemenea că gruparea sa de mercenari a fost dată afară din Donbas în 2015 de separatiștii pro-ruși.

Facțiunile naționaliste care se luptă pentru influență în Rusia

ISW notează că Prigojin și Ghirkin, ambii critici ai modului în care comandamentul militar de la Moscova conduce războiul, concurează probabil pentru influență și susținere în rândul politicienilor ruși pro-război care sunt deziluzionați de modul în care acesta evoluează.

Analiștii militari americani notau încă de la începutul lunii octombrie a anului trecut că naționaliștii ruși sunt divizați în trei grupuri distincte care urmăresc obiective diferite în timp ce critică Ministerul Apărării de la Moscova: veterani ruși sau „proxy” care au luptat în războaiele purtate de Rusia, naționaliști cu propriile forțe paramilitare precum Prigojin, și bloggerii militari din Rusia și corespondenții de război la rândul lor extrem de populari pe canalele de Telegram.

Deși Ghirkin face parte din comunitatea bloggerilor militari, el reprezintă facțiunea veteranilor în această dispută cu Ministerul rus al Apărării și celelalte grupări, în timp ce Prigojin este un naționalist autoproclamat care are acces la o structură militară paralelă.

Potrivit ISW, cei doi concurează probabil să intre în grațiile acelorași rețele naționaliste pro-război ce au legături cu Kremlinul și sunt reprezentate de politicieni naționaliști vocali. Prigojin de exemplu face curte mai multor membri ai partidului naționalist Rusia Justă - Pentru Adevăr și șefului Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, un politician proeminent din aripa „șoimilor” ruși.

Ghirkin, un fost ofițer al FSB, la apogeul puterii sale în 2014 (FOTO: Bulent Kilic / AFP / Profimedia)

Șeful mercenarilor Wagner încearcă să evite soarta fostului comandant al separatiștilor din Donbas

Relațiile dintre Ghirkin și mulți dintre acești politicieni s-au răcit în schimb și el ar putea fi frustrat că nu reușește să exercite aceeași influență politică precum în 2014 după anexarea ilegală a Crimeii, când deși oficial ocupa funcția de ministru al Apărării al așa-zisei Republici Populare Donețk, el ajunsese de fapt comandantul de facto al tuturor forțelor separatiste din Donbas.

Prigojin încearcă probabil să își maximizeze influența pentru a evita soarta lui Ghirkin, mai ales că șeful mercenarilor Wagner pare să fi pierdut încrederea Kremlinului în contextul în care forțele sale nu au reușit să cucerească orașul cheie Bahmut din regiunea Donețk, în pofida lansării unor atacuri aici de jumătate de an.

Ghirkin a fost abandonat complet de Kremlin după ce forțele sale s-au retras din orașul Sloviansk din Donețk în vara lui 2014, după 3 luni de ocupație, și ca urmare a implicării sale în doborârea zborului Malaysia Airlines 17 în luna iulie a acelui an.

Igor Ghirkin a fost înlăturat atunci din funcția de ministru al Apărării al „Republicii Populare Donețk” și rechemat în Rusia, unde a locuit în ultimii 9 ani. În luna noiembrie a anului trecut el a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului de pasageri deasupra estului Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.