Înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului a denunţat luni "intimidările din Rusia ale cărei victime sunt opozanţii la războiul din Ucraina, ca şi diferitele "forme de cenzură" în vigoare în ţară, potrivit Rador care citează La Libre.

proteste si retineri in RusiaFoto: Captura

În Rusia, "intimidările", măsurile restrictive faţă de persoane care îşi exprimă opoziţia la războiul din Ucraina compromit exercitarea libertăţilor fundamentale garantate de Constituţie, în special dreptul la libertatea de întrunire, de exprimare şi de asociere", a declarat înalta comisar interimar, Nada Al-Nashif, în discursul său de deschidere a celei de-a 51 sesiuni a Consiliului drepturilor omului.

"Presiunile exercitate asupra jurnaliştilor, blocarea resurselor disponibile pe internet şi alte forme de cenzură sunt incompatibile cu pluralismul media şi violentează dreptul la accesul la informaţie", a adăugat ea.

Pe de altă parte, ea a cerut Moscovei să "reconsidere "măsurile luate pentru a extinde eticheta de 'agent străin' persoanelor considerate 'sub influenţă straină' şi pentru a declara penale contacte nedeclarate cu reprezentanţi ai statelor, organizaţiilor străine sau internaţionale considerate ca fiind îndreptate contra 'securităţii' Federaţiei Ruse".

Războiul din Ucraina va fi abordat de mai multe ori la sesiunea Consiliului, care se reuneşte timp de o lună.

Cel mai înalt organism al ONU de apărare a drepturilor omului a lansat deja în mai o anchetă de nivel înalt privind încălcările comise de trupele ruse în Ucraina. Anchetatorii urmează să fie audiaţi de Consiliu pe 23 septembrie. Dar se exercită presiuni tot mai mari pentru ca organismul să se intereseze şi de încălcările drepturilor omului în Rusia şi să creeze un post de raportor special.

Totuşi nu e sigur că ţările occidentale vor lansa un proiect de rezoluţie pe această temă, deorece se tem că nu vor reuşi să constituie o majoritate, textele trebuind să fie aprobate cu majoritatea celor 47 de state membre ale Consiliului.