Cetățenii ruși nu mai pot vizita castelul Vincennes, în apropiere de Paris, care adăpostește arhivele Ministerului francez al Apărării, în urma unei directive interne emise după invazia din Ucraina, a aflat luni AFP pe surse.

HotNews.roFoto: Hotnews

Castelul Vincennes, situat la sud-est de Paris, găzduiește unul dintre centrele Serviciului istoric al apărării franceze (SHD), ale cărui biblioteci și arhive sunt accesibile publicului în anumite condiții.

La 28 iulie, la două rusoaice le-a fost refuzată intrarea. "Un gardian de la detectorul de metale mi-a cerut să-mi vadă pașaportul", a declarat pentru AFP una din rusoaice în vârstă de 31 de ani.

Paznicul i-a refuzat apoi accesul.

Confuză, rusoaica a încercat să intre din nou, vorbind cu un alt paznic. Dar nici acesta nu i-a permis să intre. Când a fost întrebată de ce au refuzat, gardienii au spus în cele din urmă: "Pentru că sunteți ruși", a declarat ea pentru AFP.

"Am fost supărată", a spus tânăra, jurnalistă de profesie, care a fugit din Rusia "din cauza războiului" și a ajuns în Franța "acum cinci luni".

Interpelat de AFP, Ministerul Apărării a explicat că "în urma invaziei Ucrainei" a "restricționat accesul cetățenilor ruși la instalațiile militare ale ministerului".

Cu toate acestea, a subliniat că se pot face "cereri pentru motive jurnalistice".

Moscova și Kievul sunt în război de peste cinci luni.

Franța a depășit pragul de 100.000 de refugiați ucraineni la începutul lunii august.

Potrivit institutului național de statistică Insee, 73.500 de imigranți ruși trăiau în Franța în 2021.

Urmărește ultimele evoluții din a 166-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.