​Victoria Rusiei în regiunea ucraineană Lugansk din estul Ucrainei a adus trupelor lui Vladimir Putin puține avantaje strategice, iar „bătălia cheie a războiului încă nu a început", a declarat expertul militar Neil Melvin de la think tank-ul Royal United Services Institute, transmite SkyNews.

Militari ruși în UcrainaFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Expertul militar a comparat ultima bătălie cu luptele uriașe pentru slabe câștiguri teritoriale care au caracterizat Primul Război Mondial.

„Cred că este o victorie tactică pentru Rusia, dar cu un cost enorm. Acest lucru a durat 60 de zile pentru a face progrese foarte lente. Cred că rușii ar putea declara un fel de victorie, dar bătălia cheie a războiului încă nu a avut loc”, a spus Neil Melvin.

Expertul militar a declarat că bătălia decisivă pentru Ucraina nu va fi în est, unde Rusia își organizează principalul asalt, ci mai probabil în sud, unde Ucraina a început o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul.

"Aici vedem că ucrainenii fac progrese în jurul Hersonului. Acolo încep contraatacuri și cred că cel mai probabil vom vedea cum impulsul se va îndrepta către Ucraina, care va încerca apoi să organizeze o contraofensivă pe scară largă pentru a-i împinge pe ruși", a mai precizat Neil Melvin.

Zelenski: Ne vom întoarce

Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk, dar a promis că va restabili controlul asupra zonei datorită tacticilor armatei și în perspectiva primirii de nou armament.

„Dacă armata noastră retrage trupe din anumite puncte ale frontului unde inamicul are avantajul – și asta se aplică în special la Lysychansk – înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce”, a declarat Zelenski.

Putin a felicitat armata rusă pentru „eliberarea” regiunii Lugansk

Vladimir Putin a felicitat armata rusă și pe aliații săi din Lugansk pentru obținerea controlului în regiune și a promis recompensarea tuturor militarilor care s-au remarcat în această operaţiune.

Unitățile grupărilor Centru și Sud care au participat la „eliberarea Lysychansk” ar trebui să se odihnească și să-și sporească capacitățile de luptă, a adăugat el.

În același timp, grupurile „Vest” și „Est” ar trebui să-și continue acțiunile conform planului.

Rușii au preluat duminică controlul în Lysychansk, ultimul bastion al ucrainenilor din Regiunea Lugansk.

----------