Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoșenko, unul dintre liderii Revoluţiei portocalii din 2004, îl descrie pe Vladimir Putin ca fiind „absolut rațional, rece, crud, negru” și hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin și Petru cel Mare. Într-un interviu acordat The Guardian, Timoșenko a respins teza că președintele rus ar fi „nebun”.

Fostul premier ucrainean Iulia TimoșenkoFoto: Vitaly Zalessky / TASS / Profimedia

„El acționează conform propriei sale minți întunecate, cu ideea de misiune istorică de a crea un imperiu. Acesta este hiper-țelul lui. Vine dintr-o dorință și o credință interioară profundă”, a spus Iulia Timoșenko.

Iulia Timoșenko, unul dintre liderii Revoluţiei portocalii din 2004, a avut în mandatul său mai multe întâlniri cu Vladimir Putin, care a fost mereu precaut și suspicios că poate fi înregistrat și despre care fostul premier ucrainean spune „că are școala KGB”.

Despre planurile lui Putin

Planurile lui Vladimir Putin au fost mereu mărețe și au depășit ocuparea teritoriului ucrainean și răsturnarea guvernului pro-occidental, pro-NATO, condus de ea, a spus Timoșenko.

Scopul geopolitic a lui Putin a fost să preia Belarus, Georgia și Republica Moldova și să controleze Europa Centrală și de Est , inclusiv statele baltice, așa cum a făcut Moscova în timpul regimului sovietic, a mai spus fostul premier al Ucrainei.

Iulia Timoșenko a povestit că după invazia Rusiei în Ucraina a rămas în Kiev și l-a susținut pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, împotriva căruia a candidat la alegerile prezidențiale din 2019: „Ne-am îmbrățișat și ne-am strâns mâna. Toți erau șocați, palizi și speriați. Niciunul dintre noi nu a plănuit să părăsească Kievul”.

Iulia Timonșenko, dușmanul Rusiei

Moscova a considerat-o mereu un inamic și pe Iulia Timoșenko, mai ales dată fiind susținerea ei pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO.

La alegerile prezidențiale din 2010, Iulia Timoșenko a candidat împotriva lui Viktor Ianukovici, care a fost susținut de Moscova și a pus înfrângerea ei pe seama președintelui în exercițiu la acea vreme, Viktor Iuşcenko, un fost aliat al revoluției portocalii.

Iulia Timoșenko, prima femeie prim-ministru din Ucraina, a fost condamnată în 2011 la șapte ani de închisoare pentru că ar fi semnat în calitate de șef al guvernului un acord pe tema gazelor cu Rusia ale cărui condiții au fost descrise drept prejudicioase pentru Ucraina. Iulia Timoșenko a fost lăsată în libertate în 2014, după ce Parlamentul ucrainean a semnat o rezoluție pentru eliberarea sa.

Iulia Timoșenko a fost primită triumfal la Kiev de peste 50.000 de oameni de pe Maidan, "eroii Ucrainei", care au protestat față de decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb.