„O echipă de orci a fost respinsă". Aceasta nu este o referire la rasa de susținători ai maleficului Lord Sauron a lui Tolkien, cu respirație urât mirositoare și fețe desfigurate, care au apărut în trilogia Stăpânul Inelelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta este o replică dintr-un raport oficial al Ministerului ucrainean al Apărării - și face parte din vocabularul în continuă expansiune pe timp de război folosit de înalții oficiali, militari și mass-media, scrie Al Jazeera.

Subtextul este simplu - mai ales după rapoartele cutremurătoare despre uciderea civililor de către soldații ruși dezlănțuiți și bombardamente fără discernământ care au lovit civilii.

"Sunt orci pentru că nu îi considerăm oameni", a declarat pentru Al Jazeera Tetiana Chursina, o vânzătoare din Kiev, al cărei văr de-al doilea a petrecut săptămâni întregi în subsolul ei din suburbia Bucha a Kievului.

Trupele rusești etichetate drept "rașiști”

"Rashist" este un alt epitet folosit frecvent pentru a descrie trupele rusești. Neologismul combină "rus", "rasist" și "fascist" - și este ușor de înțeles pentru cei care au crescut în fosta Uniune Sovietică.

Chiar dacă termenul "fascist" se referă la regimul lui Benito Mussolini din Italia, în URSS, acesta desemna mai ales naziștii germani, a căror armată a ocupat cea mai mare parte a Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru că în Rusia lui Vladimir Putin, povestea aprobată de Kremlin a rolului Moscovei sovietice în înfrângerea nazismului, pe care unii observatori o consideră exagerată, a devenit un pilon al dogmei oficiale.

Ambele tabere aflate în război folosesc termeni militari germani ca insulte degradante.

Kremlinul îl numește în mod obișnuit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „nazist", deși acesta a crescut într-o familie de evrei vorbitori de limbă rusă - iar bunicul său și-a pierdut familia în timpul Holocaustului.

Rolul comunicării rapide și al rețelelor sociale

Dar limbajul ucrainean din timpul războiului a depășit cu mult utilizarea limbii germane sau a prozei lui Tolkien.

Liderii, oficialii și militarii ucraineni comunică cu mass-media și cu publicul în moduri noi și eficiente într-un război informațional.

Procedând astfel, ei se despart de trecutul sovietic al Ucrainei, când liderii comuniști își plictiseau audiența cu discursuri monotone, care durau ore întregi.

Oficialii regionali joacă un rol central în materie de informare

În zilele noastre, primarii, guvernatorii și oficialii din domeniul apărării din Ucraina au un cont Telegram, Twitter sau Facebook - și informează imediat publicul despre evoluțiile din jurisdicțiile lor, fără a avea nevoie de aprobarea superiorilor de la Kiev.

Ucrainenii se bazează pe postările, transmisiunile în direct și videoclipurile lor - iar lumea le apreciază sinceritatea.

Există noi vedete naționale - cum ar fi Oleksi Arestovici, un consilier al lui Zelenski.

Arestovici găzduiește conferințe de presă zilnice încă din prima zi a invaziei.

Conferințele sale optimiste, liniștitoare și sarcastice l-au transformat în "psihoterapeutul întregii Ucraine", iar pe internet circulă meme cu "pastile sedative" cu numele său.

Iar atunci când Arestovici nu este în măsură să infirme sau să confirme ceva, el folosește alte modalități de a-și transmite mesajul.

La 1 aprilie, o explozie a zguduit Belgorod, un oraș din vestul Rusiei care se învecinează cu Ucraina și găzduiește baze și depozite militare. Aceasta a distrus un depozit uriaș de combustibil - și a fost atribuită pe scară largă unui atac cu rachete ucrainene.

"Poate, cineva a fumat o țigară în locul nepotrivit?" a spus Arestovici și a făcut cu ochiul.

Bineînțeles, Zelenski, comediantul devenit președinte al Ucrainei, conduce detașat când vine vorba de a fi sincer, total neoficial - și puțin vulgar.

"Ticăloși împuțiți! Cum altfel îi poți numi?", a spus el despre forțele rusești la 23 aprilie, la câteva ore după ce o rachetă de croazieră rusă a ucis-o pe Kira Glodan, în vârstă de trei luni, și pe mama ei, Valeria, în portul Odesa de la Marea Neagră.

"Aceasta este o frază pe care nu ți-ai fi putut imagina-o venind din partea președintelui unei națiuni în public în urmă cu șase luni", a declarat Myihailo Krigel, un jurnalist și editor ucrainean veteran, pentru Al Jazeera.

"Navă de război rusă, du-te ..." - răspunsul marinarilor ucraineni care au refuzat să se predea unei nave rusești pe 25 februarie -a deschis porțile remodelării limbajului juridic plictisitor pe care îl folosesc oficialii, a spus el.

Folosirea obscenităților împotriva militarilor ruși - precum și demonizarea acestora - are un efect psihologic imediat.

"Aceasta este cea mai simplă modalitate de a ieși din stres, de a debloca o explozie verbală de furie, care lovește imediat ținta", a declarat Kriger.

Cel mai important, noul limbaj de război ajută la schimbarea modului în care ucrainenii se văd pe ei înșiși - și sunt percepuți în întreaga lume. (Al Jazeera)