Posibil ca un „deficit al serviciilor secrete” americane în strângerea informațiilor să fi determinat SUA să supraestimeze capabilitățile Rusiei și să subestimeze capacitatea devensivă a Ucrainei în conflictul condus de Moscova, a spus Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, Tod Wolters, relatează CNN.

Tod Wolters, comandantul NATO in EuropaFoto: NATO

Wolters a făcut aceste comentarii marți în timpul unei audieri în cadrul Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului.

Când senatorul Roger Wicker, un republican din Mississippi, a întrebat dacă există un deficit al serviciilor secrete care a determinat SUA să supraestimeze Rusia și să subestimeze Ucraina, Wolters a spus că „ar putea fi”.

„S-ar putea să existe și așa cum am făcut-o întotdeauna în trecut, când această criză se va încheia, vom realiza o analiză cuprinzătoare after action în toate domeniile și în toate departamentele și vom afla unde au fost zonele noastre slabe și ne vom asigura că putem găsi modalități de îmbunătățire, iar acesta ar putea fi unul dintre acele domenii”, a spus Wolters.

Deși Rusia a bombardat aproape continuu zone civile din Ucraina și în ciuda convoaielor de blindate rusești care s-au întins pe zeci de kilometri, forțele ucrainene au ținut piept, și cu ajutor occidental, trupelor ruse.

Acum, deși secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că nu a văzut „semne de seriozitate reală” din partea Rusiei în urmărirea păcii după invadarea Ucrainei, o parte din trupele ruse se retrag dinspre Kiev, în urma negocierilor de pace de la Istanbul.

Ministrul adjunct al Apărării ruse, Alexander Fomin, a anunțat marți „reducerea drastică a activității militare" în zonele Kiev și Chernihiv, dar asta pentru schimbare de strategie, care arată eșecul trupelor ruse de a invada nordul.

Statele Unite au observat deja o schimbare majoră de strategie, potrivit doi înalți oficiali americani, care spun că forțele ruse se retrag acum din unele zone din nord pentru a se concentra asupra teritoriilor unde au obținut victorii, în sud și est.