Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, luni, că ţările europene nu vor intra direct în conflictul din Ucraina, deoarece un război cu Rusia ar "ar fi un război mondial, cu o putere ce deţine arma nucleară", informează cotidianul Le Figaro, citat de News.ro.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: kremlin.ru

Macron s-a aflat luni la Poissy, în prima sa vizită după ce şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei.

„Sunt conştient: pe termen scurt, mai degrabă războiul va fi purtat în continuare. Nu cred că, în zilele şi săptămânile următoare, va exista o adevărată soluţie negociată. Totuşi sper şi facem tot ce putem pentru a ajuta la acest lucru”, a declarat Macron.

El a făcut referire şi la faptul că a avut o nouă discuție cu preşedintele rus Vladimir Putin. Joia trecută președintele francez afirma după o discuție de o oră și jumătate cu Putin că „ce e mai rău abia acum urmează” în privința războiului din Ucraina.

„Discuţia cu Putin este dificilă, pentru că refuză încetarea focului, care este condiţia prealabilă pentru ca între Moscova şi Kiev să existe un dialog real”, a spus el luni.

Emmanuel Macron a avut o convorbire în persoană cu Vladimir Putin în timpul unei vizite efectuate la Moscova cu două săptămâni înainte ca președintele rus să dea ordinul de invadare a Ucrainei.

Emmanuel Macron, nou mesaj de solidaritate față de Ucraina

„Responsabilitatea noastră este să continuăm să vorbim poporului rus şi belarus, dar şi conducătorilor şi să respectăm întotdeauna Rusia ca ţară, pentru că nu există pace durabilă dacă Rusia nu este inclusă într-o arhitectură mare de pace pe continentul nostru”, a afirmat preşedintele francez.

Macron a precizat că întreaga lume admiră rezistenţa poporului ucrainean, a conducătorilor şi preşedintelui acestuia. Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa „va primi, îngriji, adăposti şi integra” ucrainenii care fug din ţara lor.

„Trebuie să-i primim bine, să le permitem să ne înveţe limba cât mai repede posibil, să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi găsească locul”, a menţionat Macron.

De asemenea, ar putea fi luate măsuri pentru „ajutorarea Moldovei, o ţară mică care este sub presiune” din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au cerut luni Comisiei Europene elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.