Fostul președinte Traian Băsescu spune la Digi 24 că există un risc major în anunțul public făcut de Iohannis privind candidatura pentru funcția de secretar general al NATO deoarece , dacă aliații ar fi decis să renunțe la candidatura lui Mark Rutte, ar fi trebuit să facă partea americană prima anunțul.

Traian BasescuFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

„Glumind, aș zice că nu am crezut niciodată că se va scoate vreodată postul de Secretar general al NATO la concurs, dar iată că se poate și Iohannis s-a înscris”, a ironizat Băsescu.

El a reluat atacurile la adresa lui Mark Rutte despre care spune că „disprețuiește România și pe români” și ar trebui împiedicată alegerea sa.

Băsescu spune că nu știe ce șanse are Iohannis deoarece nu are date din interior, dar spune că președintele trebuie să se bazeze pe anumite contacte internaționale și si să aibă ce oferi în negocierile pe care le poartă fiindcă altf „se va face de râs”.

Fostul președinte crede că „si un succes și un eșec ar însemna cam același lucru din punctul de vedere al țării, deoarece nu ar avea puteri reale fiindcă trupele le mută generalii, dar ar fi o lovitură de prestigiu pentru el, în primul rând, dar și pentru țară”.

De ce nu a putut și Băsescu să își anunțe candidatura?

Întrebat la Digi 24 dacă a luat și el vreodată în calcul o astfel de candidatura, Traian Băsescu spune că nu a putut deoarece avea un guvern potrivinic.

„Nu, nu aveam de ce să iau, pentru că nu aveam instrumentele cu care să obțin așa ceva. Primul instrument este chiar propriul tău guvern. Eu aveam un guvern care ma bârfea peste tot pe unde putea. Ministrul de externe, din dictator nu mă scotea în discuțiile cu partenerii. Au încercat să-mi închidă și toate vizitele externe. Aduceți-vă aminte, discutăm de Guvernul Ponta”, a declarat Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis și-a lansat oficial candidatura la funcția de secretar general al NATO pe fondul temerilor statelor est-europene că vor fi lăsate pe dinafară la împărțirea funcțiilor de top la nivelul Alianței Nord Atlantice, precum și la vârful Uniunii Europene.

În acest moment, candidatura premierului olandez Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO este susținută, potrivit Reuters, de 20 dintre cele 31 de state membre, dintre care nu lipsesc marile puteri SUA, Marea Britanie, Franța și Germania.

Cu toate acestea, în rândul multor membri mai noi ai alianţei, în special al celor care se învecinează cu Rusia, Belarus şi Ucraina, propunerea a fost întâmpinată cu mult mai puţin entuziasm, comentează POLITICO într-o analiză publicată recent.

„Ce credibilitate morală are tipul ăsta?”, a declarat fostul preşedinte estonian Toomas Hendrik Ilves, arătând că Olanda nu şi-a respectat angajamentul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în timpul celor 13 ani în care Rutte a fost prim-ministru.