Opozitia maramureseana (PNL, PRM, PD si PNTCD) reactioneaza

Prefectul si subprefectul, in corzi

Ioan Buda si Viorel Deghid au participat la lansarea candidatilor PSD l Subprefectul Aradului a fost demis in urma unei actiuni asemanatoare l Senatorul PRM Liviu Doru Bindea a trimis un memoriu premierului, semnat de toti liderii Opozitiei maramuresene l El a sesizat si Biroul Electoral Judetean

Scandalul participarii prefectului Ioan Buda si subprefectului Viorel Deghid la lansarea candidatilor PSD in cursa electorala a depasit granitele Maramuresului.

GAZETA a intrat in posesia unei informatii fierbinti: liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, studiaza posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura impotriva PSD, plecand tocmai de la ce s-a intamplat in Maramures, dar si in alte judete din tara!

Potrivit informatiilor pe care le avem, cei mandatati sa studieze posibilitatea redactarii unei motiuni de cenzura sunt liderii PRM Mihai Ungheanu, Vasalie Mois si Liviu Doru Bindea. Senatorul maramuresean nu a putut sa ne ofere informatii mai detailate. “Vom vedea in zilele urmatoare. Cert este ca opozitia din Maramures a reactionat corect la incalcarea legii de catre cei doi lideri PSD.

Asa cum am mai declarat, la noi in judet, in cazul contestatiilor depuse de noi, am avut surpriza sa constatam ca unii judecatori s-au implicat politic, prin deciziile aberante date”, a spus Bindea.

Istoricul unui scandal anuntat

Lansarea candidatilor social-democrati maramureseni pentru functiile publice s-a consumat la sfarsitul saptamanii trecute. La evenimentul care a avut loc la Casa de Cultura au fost prezenti, printre altii, prefectul de Maramures, Ioan Buda, si subprefectul Viorel Deghid.

Avand in vedere prevederile legii alegerilor locale, respectiv faptul ca reprezentantii Guvernului in teritoriu nu au voie sa se implice in campania electorala, se poate spune ca liderii pesedisti au “calcat pe bec”. Reamintim ca Buda este si presedintele filialei PSD.

Daca pana la inceperea campaniei electorale era greu de stabilit daca deplasarile prefectului si ale subprefectului in teritoriu erau “vizite” electorale (invocandu-se “problemele judetului”), dupa data de 9 mai aceste vizite-prezente devin greu de justificat.

Cum ramane atunci cu participarea la manifestarea de la Casa de Cultura, manifestare in totalitate electorala? Daca Buda si Deghid ar fi dorit sa participe nestingheriti la campania electorala a PSD, ar fi trebuit, sa-si prezinte demisiile cu 50 de zile inainte de desfasurarea alegerilor, asa cum prevede legea.

Liderii partidelor de opozitie din Maramures afirma ca prefectul a incalcat legea si cand s-a prezentat la Biroul Electoral Judetean (BEJ) pentru a depune listele de candidati PSD, ocazie cu care a facut declaratii politice in legatura cu ”calitatea superioara” a candidatilor social-democrati maramureseni.

Buda nu demisioneaza

Contactat telefonic, prefectul a recunoscut ca a participat la lansarea candidatilor, sustinand insa ca nu ar incalca legea. ”Nu am de ce sa-mi dau demisia. Am fost la lansarea candidatilor pentru Consiliul Judetean, Consiliile locale si pentru Primaria Baia-Mare”, a declarat Buda.

Reactia Biroului Electoral Judetean a fost una de surprindere, deoarece la BEJ nu era depusa nici o sesizare in acest sens. O alta nedumerire se leaga de participarea activa sau pasiva a celor doi demnitari la manifestarile electorale. “Legea este clara. Nu exista loc de interpretari.

Noi am cerut demiterea celor doi reprezentanti ai Guvernului in teritoriu”, ne-a declarat, insa, Liviu Titus Pasca, directorul de campanie a PD.

Opozitia, deja scarbita

In cursul zilei de ieri, liderii partidelor din Opozitia maramureseana au inaintat un memoriu Guvernului si Biroului Electoral Judetean, in care solicita clarificarea situatiei lui Buda si Deghid, dar si demiterea celor doi. Un memoriu asemanator, semnat de liderii PNL, PRM, PD si PNTCD, a fost inaintat in urma cu doua saptamani, dar nu s-a primit nici un raspuns.

”Prevederile Legii 67/2004 sunt nebuloase doar in mintea unora de la PSD, in timp ce pentru altii lucrurile sunt clare. Se pare ca unii prefera in continuare sa stea in doua luntri. Cred ca premierul Nastase are in vedere anul 2008 ca termen pentru a ne da un raspuns la memoriul de acum doua saptamani. Revenind la prefect si subprefect, inainte ni s-a spus ca nu este campanie electorala.

Acum este! Impreuna cu liderii Opozitiei, am redactat un memoriu pe care l-am trimis premierului, dar si BEJ Maramures. Asteptam clarificarea situatiei”, ne-a declarat senatorul Bindea.

Mai mentionam ca senatorul a facut o declaratie politica in plenul Senatului, in care informa Ministerul Justitiei de modul in care au fost solutionate unele contestatii depuse de Opozitia maramureseana (listele de candidati PSD pentru CL Moisei si a candidatului la primaria Salistea de Sus).

Tot atunci, Bindea a mai atras atentia ca in localitatile maramuresene Repedea, Ruscova si Poienile de Sub Munte au fost puse afise ale presedintelui Ion Iliescu alaturi de cele ale candidatilor PSD.

La Arad se poate

Biroul Electoral Central a respins contestatia subprefectului Florin Remetan privind decizia Biroului Electoral Judetean Arad de a sesiza Guvernul pentru demiterea acestuia, a declarat presedintele BEC, judecatorul Petre Similean.

Majoritatea membrilor BEC au hotarat, potrivit lui Similean, ca subprefectul se face vinovat de incalcarea prevederilor Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, dupa ce a participat, in data de 9 mai, la lansarea candidatului PSD la functia de primar al localitatii Savarsin. In urma cu doua zile, premierul Nastase l-a demis pe subprefectul de Arad.

”Sunteti teroristi politici”

”In ce priveste viitoarea viitoarea candidatura a domnului Ion Iliescu la Senat, maramuresenii il asteapta pe listele PSD Maramures, pentru a-i plati toleranta si tainuirea multor matrapazlacuri locale, care au condus la instalarea unei stari caracterizate prin incalcarea legii, teroare politica, tipic comunista si afaceri pe banii publici in favoarea clientelei politice a PSD (...

) Este evident ca democratia in Romania este parasita de partidul de guvernamant si de aliatii lui, dar si de unele institutii ale statului. Ea sade mutilata la marginea prapastiei si asteapta sa fie salvata de catre marele judecator al politicii: poporul roman.” - fragment din Declaratia politica a senatorului PRM Liviu Doru Bindea, in sedinta Senatului din 17 mai 2004