Dupa patru luni, numeroase articole despre neregulile cu iz penal din Sucursala CEC Maramures si numeroase demersuri la Inspectoratul Judetean de Politie si Centrala CEC, directorul Chiuzbaian Amelia a fost demisa l Chiuzbaian a parasit biroul directorial in urma unui scandal dezonorant si cu stampila institutiei !!! l Fapta de "vitejie" i-a adus deja un denunt penal l Vom reveni!

Vineri au fost trei ceasuri rele pentru Amelia Chiuzbaian, directorul Sucursalei CEC Baia Mare. Printr-un ordin al Centralei CEC, cea mai rebela directoare din sistem a fost demisa pe motive disciplinare. S-a facut dreptate!

De peste patru luni, GAZETA de Maramures a scris de "cazul Simona Mihalache", secretara-economist a Sucursalei CEC Maramures, cea care a coordonat una din cele mai spectaculoase escrocherii a ultimilor ani in Maramures. Reamintim ca Mihalache a escrocat peste 100 de persoane, prejudiciul stabilit de organele de ancheta din Politie ridicandu-se la peste 12 miliarde de lei.

In urma cu o luna, dosarul Mihalache a ajuns la Parchetul Cluj si, din informatiile noastre, a primit solutia de retinere si continuare a cercetarilor.

Director obstructionist In timpul documentarii pentru acest caz, ne-am lovit de opozitia neasteptata si inexplicabila a directorului Sucursalei, Amelia Chiuzbaian.

La prima intalnire ne-a dat afara si ne-a amenintat cu neantizarea, cu "dizolvarea"… Am revenit pentru a lamuri situatia, mai ales ca Mihalache a fost angajatul Sucursalei, cea mai mare parte a activitatii ei infractionale s-a desfasurat in sediul acesteia, in consecinta am crezut ca era firesc ca directorul sa aiba macar o opinie asupra celor intamplate.

Nu am mai fost primiti de Chiuzbaian, desi am lasat o cerere inregistrata la Sucursala, prin care solicitam o audienta. Nici azi nu am primit raspuns. Evident, comportamentul lui Chiuzbaian ne-a dat de gandit si am continuat sa strangem date.

Disjungerea

Dupa primele articole, au inceput sa soseasca la redactie scrisori, note si declaratii ale unor pagubiti si din partea unor fosti salariati ai Sucursalei CEC. Multe sesizau ca directorul Chiuzbaian este mai mult decat implicat in cazul Mihalache, ceea ce explica, intr-o oarecare masura, comportamentul acesteia. Am inceput sa primesc amenintari pe mai multe "canale".

Cu certitudine, materialele GAZETEI au inceput sa deranjeze. Eu nu cred in coincidente. Dupa ce efectul amenintarilor s-a dovedit a fi nul, GAZETA continuand "serialul CEC", Chiuzbaian ne-a facut denunt penal. Impreuna cu directorul publicatiei, am fost chemati la Politie pentru a da declaratii cu privire la sursele noastre de informatii.

Ne-a mirat interesul directorului Chiuzbaian referitor la acest aspect si dezinteresul pentru cazul Mihalache, o bila neagra pe obrazul uneia din cele mai respectabile institutii financiare din tara. Cert e ca din aproape, in aproape, am aflat lucruri incredibile. Sucursala CEC maramureseana a devenit, sub directoratul Chiuzbaian, un fel de "vaca buna de muls".

In articolele precedente am descris comportamentul directorului cu personalul, am aflat cum aveau loc promovarile si maririle de salariu. Am incercat sa aflam "legaturile oculte" Mihalache-Chiuzbaian-Maria Rizea (fost director, mentorul lui Mihalache, n. red.). Si am aflat multe. Unele deja publicate, altele care asteapta sa "vada lumina".

Era tot mai limpede ca directorul Sucursalei se face raspunzator de multe, unele fiind fapte cu iz penal. Daca nu am primit raspunsuri de la Sucursala CEC Maramures, le-am solicitat Centralei CEC. Desi nu am primit raspunsuri concrete, in Baia Mare au descins in acest timp doua controale de la Centru.

Voia sa fie vicepresedinte!

Ultimul control a durat zece zile si s-a finalizat cu un raport de zeci de pagini. Constatarile celor care au efectuat controlul au fost foarte grave si vizau activitatea directorului, a altor sefi de compartimente, un fel de "gasca de nebuni". Interesant este ca in momentul in care Chiuzbaian&Co.

au fost chemati sa dea explicatii Corpului de Control, cei sapte sefi au plecat pe foaie de boala (suntem pe urma acestora si a medicului care le-a eliberat, n. red.). Dupa finalizarea controlului, cei sapte au revenit la serviciu. Coincidenta. In toata aceasta perioada, Chiuzbaian a facut diverse presiuni, comportandu-se dictatorial cu subalternii.

Printre multele amenintari pe culoarele institutiei, una a devenit obsedanta. "Mai am de rezolvat problema celor care ma sapa aici, a celor de la ziar si voi pleca vicepresedinte in Centrala", ne-au spus mai multe persoane ca se lauda Chiuzbaian.

Faptul ca nu am avut nici o reactie din partea Centralei CEC, ca raportul Corpului de Control nu avea nici un efect, ne-a determinat sa credem ca undeva, cineva o sustine pe Chiuzbaian. Mai ales ca a fost chemata la ordin la Bucuresti in doua randuri si a refuzat sa mearga. Zilele trecute am fost contactati de purtatorul de cuvant al Centralei CEC, Oana Bratu, care ne-a remis un comunicat oficial.

Il reproducem in totalitate, deoarece multe din cele scrise de noi se confirma.

Confirmarea oficiala

"Biroul de presa comunicare si protocol al Casei de Economii si Consemnatiuni este imputernicit sa faca urmatoarele precizari: Activitatea desfasurata de sucursala CEC Baia Mare a fost verificata in cursul anului 2004 de catre comisii de specialitate din Centrala CEC. In perioada 11.05 – 21.05.

2004 Directia de Control a Centralei CEC a verificat activitatile desfasurate de Sucursala CEC Baia Mare in domeniul creditarii persoane juridice, retea agentii, resurse umane, precum si asupra altor aspecte.

Concluziile Directiei de control au fost analizate in sedinta Comitetului de Directie, in cadrul careia au fost prezentate deficiente constatate in activitatea acestei sucursale si au fost formulate propuneri aprobate de membrii comitetului.

In cadrul acestor propuneri era cuprinsa si cea referitoare la efectuarea de catre comisie a cercetarii disciplinare prealabile, in conformitate cu prevederile legale incidente, prin convocarea la sediul Centralei CEC a salariatilor sucursalei in sarcina carora s-au constatat deficiente care atrageau angajarea raspunderii disciplinare.

In cuprinsul notei de prezentare, comisia si-a motivat aceasta propunere prin faptul ca in timpul controlului la sediul Sucursalei CEC Baia Mare a fost in imposibilitatea de a efectua cercetarea, deoarece salariatii raspunzatori de deficiente s-au aflat in incapacitate temporara de munca (Chiuzbaian si staff-ul, n. red.).

Pentru a aduce la indeplinire hotararea Comitetului de Directie, membrii comisiei au convocat persoanele considerate responsabile de savarsirea faptelor consemnate in procesul verbal de control, atat prin comunicarea invitatiilor pe fax, cat si prin intermediul serviciilor postale la sediul Sucursalei CEC Baia Mare, in vederea ascultarii explicatiilor oferite de persoanele considerate

responsabile de faptele retinute in actul de control. Mai mult, nici invitatia facuta telefonic de catre Vicepresedintele coordonator al sucursalei nu a fost onorata.

Demersurile efectuate pentru obtinerea explicatiilor salariatilor mentionati in procesul verbal nu au dus la obtinerea unor raspunsuri, aparari sau motivatii care sunt prevazute de Codul Muncii ca o modalitate de sustinere a tuturor apararilor necesare a fi formulate in favoarea salariatului cercetat si oferirea persoanelor imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiile pe

care acestea le considera necesare. In lipsa prezentarii salariatilor CEC Baia Mare, precum si in lipsa prezentarii unor motive obiective care au determinat aceasta neprezentare, controlul efectuat de comisie va fi finalizat cu respectarea prevederilor legale.

In final, dorim sa va asiguram ca directiile de specialitate din CEC (Directia de Control si Directia Juridica) vor lua masurile ce se impun conform prevederilor legale", se arata in comunicatul primit de la Centrala CEC. Mai mult, purtatorul de cuvant ne-a asigurat ca presedintele CEC, Constantin Teculescu, nu "o mangaie pe cap" pe directoarea Sucursalei.

Chiuzbaian, out!

Si a venit ziua de vineri, cand Chiuzbaian a fost data afara din motive disciplinare. Ne-am dus la Sucursala in incercarea de a purta un dialog cu fostul director Chiuzbaian. Evident, ne-a refuzat.

Mai tarziu, am discutat cu Rodica Viorica Dragos, directorul economic al sucursalei CEC Maramures, care ne-a declarat: "In jurul orei 11 am primit un Ordin al Presedintelui Centralei CEC Romania, prin care ni se aducea la cunostinta faptul ca Amelia Chiuzbaian, directorul Sucursalei CEC Maramures, a fost sanctionata cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Nu mi s-au precizat motivele care au stat la baza desfacerii contractului de munca, dar in urma materialului prezentat de echipa de control a Centralei, Comitetul de directie a aprobat aceasta masura disciplinara. Acum, suntem intr-o perioada de asteptare. Postul va fi ocupat prin concurs, in conditiile legii. Pana la numirea unui nou director, sucursala va fi condusa de directorul economic.

Despre Chiuzbaian, tot ce pot sa spun este ca a fost foarte afectata de schimbarea din functie", a declarat Dragos. Suntem convinsi ca vor urma reactii. Suntem convinsi ca fostul director va mai da pe cineva in judecata, va continua sa ameninte, dar speram ca masurile de "asanare" a Sucursalei vor continua. Vom continua si noi.

A furat stampila?

Povestea demiterii lui Chiuzbaian este incredibila. In Sucursala CEC Baia Mare ziua de vineri a fost una "horror". Nici in cele mai pesimiste scenarii nu ne inchipuiam ca se pot intampla asemenea lucruri, mai ales ca era vorba despre o institutie a statului. Nimeni nu este batut in scaunul de sef, mai ales daca are si "bube in cap".

Si totusi… Chiuzbaian a primit instiintarea oficiala ca a fost data afara. Vestea a venit pe fax. Rapid, directoarea a fost anuntata de cei care fac parte din grupusculul ei. A venit la fata locului si a vrut sa "confiste" faxul aducator de vesti proaste, numai ca acesta fusese deja inregistrat.

Nu avem inca o confirmare oficiala, inca exista teama de aceasta fosta directoare, dar se pare ca a existat efectiv o busculada de genul: "Da hartia…". Nereusind sa captureze "hartia", Chiuzbaian a iesit pe holul institutiei si a inceput sa strige: "Chemati politia, sa vina politia!".

"Supusii" ei s-au conformat si in scurt timp au descins patru (!) politisti pentru a rezolva grozavia de la Sucursala. Lamuriti de ce se intampla, oamenii legii s-au retras. In disperare de cauza, Chiuzbaian s-a inchis in birou, i-a chemat pe cei din staff-ul ei si "au pus lumea la cale". Suntem curiosi ce ne va spune juristul Sucursalei despre cele intamplate si de altele.

Pana la urma, Chiuzbaian a plecat. Dar a luat cu ea stampila Sucursalei!!! Stimati cititori, incredibil, dar adevarat, directorul destituit a furat (?) stampila Sucursalei. Dupa plecarea lui Chiuzbaian, pentru a evita alt "eveniment nedorit", a fost schimbata yala de la usa directorala si a fost facut denunt penal la politie.