Pretul legalizarii achizitiei de locuinte s-a dublat. La inceputul acestei saptamani, Camera Notarilor din Iasi a hotarat sa dubleze sau chiar sa tripleze, in unele cazuri, valoarea minima care poate fi declarata in cazul achizitiei de locuinte. Din acest motiv, onorariile notarilor si taxa de timbru judiciar vor creste proportional pentru cei care declarau valori mai mici.

Prin aceasta manevra, notarii publici au ajuns sa-i trateze pe ieseni ca pe niste fraieri care nu au de facut altceva decat sa ii imbogateasca. E tot ce se poate deduce in contextul in care notarii au hotarat de la sine putere majorarea taxelor care au impus la randul lor dublarea sau chiar triplarea onorariilor in cazul tranzactiilor imobiliare.

Indexarea scoasa din manseta

La inceputul acestei saptamani, Camera Notarilor Iasi a hotarat sa majoreze valoarea plafoanelor minime care pot fi declarate in cazul tranzactiilor cu terenuri si locuinte. Notarii sustin ca au recurs la aceasta masura, deoarece ultima rectificare a valorii minime a fost facuta in urma cu doi ani, cand o locuinta putea fi cumparata cu un pret de cel putin trei ori mai mic.

"Ultima majorare a valorilor minime de declarare a fost facuta in 2002, la preturile pietei de atunci. In doi ani piata a evoluat, iar preturile apartamentelor au crescut si ele. Era normal ca si valorile minime de declarare sa creasca, ca urmare a noilor evaluari.

Fara aceste schimbari, noi, notarii, eram partasi, in mod involuntar la o evaziune fiscala" - a precizat presedintele Camerei Notarilor Publici, Georgeta Maximovici.

Onorariile cresc proportional

Conform declaratiilor Georgetei Maximovici, pana la majorarea tarifelor, un apartament in Podu Ros, de doua camere avea o valoare minima care putea fi declarata de 280 milioane lei. Acum aceasta a crescut la 800 milioane lei.

Normal, si taxa de timbru, plus onorariul notarului, care sunt stabilite in functie de valoarea declarata ce nu poate fi mai mica decat cea stabilita de Camera Notarilor, au crescut proportional.

Astfel, daca inainte de majorare, pentru legalizarea achizitiei apartamentului (din exemplul prezentat mai sus), se plateau 11 milioane de lei ( taxa de timbru platita la stat - 7 milioane lei, iar onorariul - 4 milioane lei - n.r.), acum legalizarea ajunge 22 milioane de lei (taxa de timbru platita la stat - 12 milioane lei, iar onorariul - 10 milioane lei - n.r.).

Valoarea minima care poate fi declarata nu este aceeasi pentru tot orasul, ci este diferentiata in functie de zona si confort. Acelasi lucru se aplica si terenurilor. In zona centrala, valoarea minima care poate fi declarata pentru un apartament de 2 camere a crescut de la 400 de milioane de lei la 1 miliard.

In zona Cantemir, un apartament cu 3 camere va putea figura in contract cu o valoare minima de 1,1 miliarde de lei fata de 250 de milioane de lei inainte. Un apartament de doua camere in Dancu are o valoarea minima impusa de 480 milioane lei fata de 130 milioane la inceputul saptamanii.

Deruta printre agentii imobiliari

Majorarea taxelor notariale i-a descumpanit si pe agentii imobiliari. Acestia sustin ca, daca pana acum piata imobiliara din Iasi a inregistrat un serios regres, aceasta majorare va fi o serioasa piedica pentru cumparatorii de apartamente, care vor fi nevoiti sa scoata de doua sau de trei ori bani din buzunare.

"Se poate spune ca anul 2004 poate concura lejer la titlul de cel mai slab an al pietei imobiliare. Aceasta majorare va aduce un ajutor substantial pentru un colaps al afacerilor imobiliare", a declarat Nicolae Giosanu, agent imobiliar la agentia Stef. "Nu stiu daca e bine sau rau. Reglementarea a intrat in vigoare abia de la inceputul saptamanii.

Dar cine vrea sa cumpere va cumpara si de acum incolo, chiar daca taxele sunt mari", a declarat Andrei Gorgan, agent imobiliar la Global Intermed.

Gabi COHUT