Compania Coca Cola Iasi prejudiciaza bugetul local al Iasului cu miliarde de lei. Cu toate ca afacerile acestei companii se desfasoara in buna masura la Iasi, acesti bani nu ajung la bugetul local iesean sau la bugetele de sanatate iesene.

Banii care ar fi necesari pentru achizitii de medicamente pentru batrani, pentru educatia copiilor din Iasi, pentru majorarea fondurilor de pensii, de somaj sau ajutoare sociale, iau toti drumul Capitalei. Acest lucru a fost posibil printr-un artificiu pur scriptic.

Pentru a fenta finantele iesene de sume fabuloase de bani, reprezentantii firmei de sucuri au declarat fabrica de la Iasi ca fiind un simplu punct de lucru. "Compania Coca Cola Iasi nu mai exista.

Spatiile au fost inchiriate catre Coca Cola HBC Bucuresti, iar ceea ce este aici figureza in evidentele noastre ca fiind punct de lucru. Din acest motiv societatea Coca Cola apare in evidentele noastre numai ca platitor de impozit pe veniturile din salarii", a declarat Maria Onofrei, director general adjunct la Directia Generala a Finantelor Publice ale Judetului (DGFPJ) Iasi.

In conditiile in care la Registrul Comertului exista un document in care la numarul de salariati apare cifra 0 se ridica intrebarea cui plateste societatea de la Iasi salarii si ce impozite se varsa la DGFPJ Iasi.

Iasul cu paguba, Bucurestiul cu castigul

Pe de alta parte, orice societate comerciala solicita ca angajatii sa aiba domiciul stabil in orasul in care isi deruleaza afacerile. Se presupue in aceste conditii ca la societatea Coca Cola HBC SRL lucreaza oameni care locuiesc in oras.

Surse din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi au confirmat faptul ca toate toate cartile de munca ale angajatilor Coca Cola Iasi au fost transferate la Bucuresti in cursul anului 2002. Conform declaratiilor directorului adjunct DGFPJ Iasi, Maria Onofrei, societatea comerciala efectueaza platile aferente bugetului la stat, asigurari de sanatate, taxe si impozite la Bucuresti.

Cu alte cuvinte tot castigul de la Iasi se duce la Bucuresti, fara ca nimeni sa ia atitudine in acest sens.

Prefectura Iasi se intereseaza de afacerile Coca Cola

Afacerile mai putin legale ale firmei Coca-Cola Iasi au atras atentia autoritatilor locale. Informatiile publicate in cotidianul Flacara Iasului inca de la inceputul acestei luni au determinat conducerea judetului sa se autosesizeze in acest caz. Subprefectul judetului, Corneliu Rusu Banu, a declarat ca in cel mai scurt timp va demara o ancheta pentru clarificarea situatiei.

"Am decis inceperea unei anchete in cazul Coca-Cola, in urma serialului aparut in ziar. Vom verifica toate documentele ADS Iasi legate de aceasta afacere. Sumele pentru care s-au dat in folosinta acele suprafete sunt mai mult decat exagerat de mici. La aceasta data, nimeni nu-ti mai da nimic contra sumei de 5 lei. Sincer sa fiu, nu-mi vine sa cred ca asa ceva este posibil.

Oricum, este deja binecunoscut faptul ca, la orice companie mare, problemele si neregulile sunt pe masura", sustine Corneliu Rusu Banu. Mai mult, acesta a afirmat ca sanctiunile in acest caz vor merge pana la demiteri din functie.

"Daca, in urma verificarilor, aceste informatii se vor confirma, vom aplica sanctiunile care se impun, indiferent de numele companiei sau de functia persoanei vinovate.

Daca este nevoie, vom merge pana la demiteri", a mai precizat subprefectul judetului.

Gluma se ingroasa, la nivel national

Afacerea Coca Cola a starnit nu numai reactii din partea autoritatilor locale. Purtatoarea de cuvant a Ministerului Agriculturii, Gratiela Gheorghe, a declarat ca articolele aparute in cotidianul Flacara Iasului au trezit curiozitatea ministrului Ilie Sarbu, care a trimis spre ancheta dosarul Coca Cola Iasi la Directia de Fond Funciar de resort.

"Ministrul a ordonat demararea unei anchete in acest sens si finalizarea acesteia in cel mai scurt timp posibil", a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului Agriculturii. De asemenea, presedintii Comisiilor de Agricultura din Senat si Camera Deputatilor, Ioan Barlea, respectiv Vasile Mocanu, au prezentat un real interes fata de afacerile Companiei Coca Cola din Iasi.

Acest dosar a fost adus la cunostinta primului ministru Adrian Nastase, a reprezentantului Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare de la Londra, Hildegard Gacek, precum si reprezentantului Uniunii Europene, Jonathan Scheelle.

Vom reveni.

Coca VASILENCU

Gabi COHUT

Craita POPA