Hornul sau tunelul ecologic orizontal, cum se numeste oficial inventia, nu emana fum retinand toate gazele toxice. Inventia se bazeaza pe un sistem special de sase filtre organice. Pentru a arata ca inventia functioneaza sibianul a realizat o demonstratie in fata reporterilor Ziarului Obiectiv.

Petcu a ars in cuva speciala un amestec de cauciuc, plastic si sintetice, adaugand toluent si eter, substante care la ardere emana toxine si un miros greu.

„Cuva se inchide si dam drum la motorasul care va trage fumul spre filtre. La prima filtrare se stinge flacara si se raceste fumul, apoi este filtrul pentru fumul grosier, filtrul fin si, la final, filtrul ultra fin. Din horn nu mai iese decat aer cald ", a explicat in timpul demonstratiei Petcu, care a fost ajutat la realizarea prototipului de viitoarea sotie, Elizabeta Kiraly.

Prototipul masoara 1metru si jumatate, fiind realizat la o scala de 1/10.

O inventie de 200.000 de dolari

Coautorii au depus cererea de brevetare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci de peste o luna si momentan asteapta un raspuns. „Merge greu, stiti de ce? Pentru ca OSIM-ul merge cu trotineta...la ei nu s-a descoperit inca internetul", spune Elizabeta Kiraly nemultumita de incetineala cu care se dau raspunsurile de brevetare.

Petcu isi estimeaza inventia la cel putin 200.000 dolari. Cei doi sunt ingrijorati insa de suma la care se ridica taxele pe care trebuie sa le plateasca pentru a obtine toate actele de brevetare si inregistrare, adica peste 36.000.000 lei. „Pentru acest prototip am cheltuit pentru materiale cam 2.000.000 lei.

Sincer sa va spun noi ne dorim sa vindem inventia ca sa pot realiza o alta inventie proprie - motorul fara combustibil, al carui prototip ma va costa cel putin 3.000 de Euro", spune inventatorul.

Inventia a starnit interesul specialistilor din Budapesta care s-au aratat interesati sa breveteze hornul. „Dar cum Decebal este un patriot, ideea a cazut din start.

Pe langa aceasta am mai avut o oferta de a vinde inventia cu 150.000 de dolari", a spus Kiraly.

Un cuplu de succes

Decebal si Elizabeta nu sunt doar coautori la nastrusnica inventie, care a starnit si mirarea vecinilor, ci si logodnici. „El e cu ideea, eu le pun pe hartie sistematic", explica Elizabeta, care are este momentan somera desi are o vechime de 21 de ani de ani in cercetare stiintifica si a fost manager la doua restaurante in Africa centrala.

„Nimeni nu mai angajeaza o femeie la 54 de ani. Oricata experinta as avea, acum conteaza diplomele" spune dezamagita Elizabeta. Cei doi locuiesc in gazda la periferia orasului, intr-o camera mancata din temelii de igrasie, la subsolul unei case. „Nu mai am biblioteca.

Dar totul, toate notiunile au ramas la mine in cap" spune surazand Petcu, care desi are pregatire de inginer lucreaza acum in constructii.

Capac de WC nemirositor – urmatoarea inventie

Decebal provine dintr-o familie de inventatori. Sibianul spune ca primele lui inventii au fost legate de motocicleta sa. „Eu am crescut intr-un atelier", marturiseste Petcu care isi pastreaza prototipurile inventiilor in cutii de pantofi. Inovatorul sibian spune ca va folosi o parte din filtrele organice de la tunelul ecologic la urmatoarele inventii.

O toba de esapament care nu scoate fum si un colac de toaleta care absoarbe mirosul. „Gata cu spray-urile, cu ventilatoarele si aerele conditionate. Vor fi toalete ingenice, nemirositoare. Colacul va avea un motoras mic care va trage toate mirosurile. Acum lucrez la prototip", ne-a dezvaluit Petcu urmatoarea inventie.