Patru soldati de la Batalionul de Parasutisti au ajuns ieri la Urgente in stare grava. Neculai Chilat, Constantin Acasandrei, Iulian Iustin si Cristi Sergheut sunt militari in termen si de marti au inceput sa se simta rau. Abia miercuri dupa-amiaza au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta, unde au fost consultati de dr. Liliana Petrescu, medicul de garda.

„Acuzau dureri abdominale, o stare generala afectata, diaree si varsaturi. Au spus ca au mancat salam cu rosii la unitate, dar ca acesta era modificat la culoare. Am anuntat Sectia Contagioase, unde au si fost internati. Sunt suspecti de Salmonela. Ar fi fost bine daca medicul unitatii i-ar fi trimis de ieri (marti, n.r.) la noi“, ne-a declarat dr. Petrescu.

Acestea au fost constatarile medicului de garda de la Unitatea de Primire Urgente. Incercarea noastra de afla mai multe despre starea pacientilor s-a izbit de refuzul dr. Zaharia, medic de garda la Contagioase, care nu ne-a permis sa stam de vorba cu bolnavii.

Am reusit, totusi, sa vorbim cu soldatii, care ne-au declarat ca sunt de la UM 01983 si ca au mancat la masa „salam care nu era bun“.

Soldatii isi anuntasera familia si asteptau sa le aduca haine. Spitalul nu le-a putut pune la dispozitie pijamale „pentru ca nu mai sunt“, dupa cum a declarat o infirmiera. Speriata, mama lui Cristi Sergheut statea langa fiul ei pe pat si parca nu-i venea sa creada ca acesta a plecat in armata si a ajuns la spital.

Colonelul Iulian Ciurea, comandantul Batalionului de Parasutisti, a refuzat sa ne declare ce s-a intamplat cu cei patru soldati. Cum un purtator de cuvant al unitatii este plecat in Irak, iar al doilea „nu stiu unde“, colonelul Ciurea a zis sa o lasam „pe maine“. Potrivit comandantului, „soldatii au mancat mere padurete“.

Compartimentul de epidemiologie al Directiei de Sanatate Publica urmeaza sa stabileasca de ce au ajuns pe patul de spital cei patru soldati de la parasutisti.