Potrivit unui sondaj de opinie realizat pe forumul USENET, hackerii sint individualitati distincte si nu structurate pe baza imitarii unuia de catre celalalt.

Asemanarea lor se datoreaza mai curind unei combinatii de trasaturi ale personalitatii care face un hacker sa aiba o conceptie de viata ce tinde sa fie asemanatoarea cu cea a altor hackeri, independent de vointa lui (ceva similar cu asemanarile bizare de comportament si preferinte ce pot fi descoperite la gemenii care au crescut departe unul de celalat).

Din raspunsurile pe care le-au dat 100 de persoane, in majoritate hackeri, reiese ca sint in general tineri inteligenti si introvertiti. In mod surprinzator, avind in vedere profesia lor sedentara, mai multi sint hackerii care ajung piele si os decit cei care se ingrasa. Imbracamintea lor este total nonconformista, cu vaga tenta post hippie: tricou, blugi, tenisi (uneori fara sosete).

Parul lung, barba si mustata sint un lucru obisnuit. O minoritate, dar nu de neglijat, prefera imbracamintea de excursie si chiar bocancii.

Foarte putini dintre hackeri se potrivesc cu imaginea de "prostul satului", desi aceasta a dainuit foarte mult si se pare sa fi fost cea acceptata inainte de 1975. In zilele noastre rucsacurile sint ceva mai obisnuite decit servietele, de aceea hackerii au un aer mai prietenos decit distant.

Hackerii se imbraca astfel pentru ca e mai confortabil, lor nu le pasa de aparente si hainele nu le pun mari probleme de intretinere (din pacate unii imping lucrurile pina la extrem, neglijind pina si cele mai elementare norme de igiena). Ei nu-i tolereaza pe cei pusi la 4 ace si nu sint rare cazurile cind prefera sa renunte la o slujba decit sa se conformeze unui protocol vestimentar.

Hackerii femei nu se machiaza vizibil sau chiar deloc.

Lectura preferata

Hackerii prefera SF-urile si lucrarile stiintifice. Ei se aboneaza la ''Analog'', ''Scientific American'', ''Co-Evolution Qurterly'' si ''Smithsonian''. Lista cartilor unui hacker iar uimi pe adeptii cartilor liberale. Multi hackeri acorda lecturii tot atit de mult din timpul lor liber pe cit pierd ceilalti in fata televizorului.

In casele lor gasesti rafturi intregi de volume rasfoite cu grija.

Unele hobby-uri sint recunoscute ca facind parte din structura culturala a acestei comunitati: S.F., muzica, paradoxuri logice, istorie medievala (in forma activa practicata de Society for Creative Anachronism - Societatea pentru Anacronismul Creator), sah, table, jocul de-a razboiul si orice fel de jocuri de inteligenta.

Jocul cu personaje de genul ''Dungeons and Dragons'' erau foarte populare in rindul hackerilor, dar ele si-au pierdut din farmec atunci cind au fost comercializate si au devenit publice. Exista si preocupari care aparent nu au legatura cu profesia hackerilor: lingvistica si arta teatrala.

Multi hackeri nu urmaresc evenimentele sportive si nu fac sport fiind impotriva activitatilor fizice. In randul celor care practica un sport, interesul pentru spectacolul sportiv este scazut, aproape inexistent. Motivatia e simpla: sportul e ceva care se practica, nu e ceva privit la televizor.

Hackerii evita sporturile in echipa, cu exceptia voleiului (pentru ca acesta este putin dur si nu implica un contact direct intre jucatori, motiveaza ei).

Sporturile preferate de hackeri sint de tipul celor care presupun concentrare, rezistenta si indeminare: arte martiale, ciclism, expeditii speologice, schi, patinaj pe gheata sau pe rotile). Hackerilor le plac jucariile mecanice si sint atrasi de hobbyuri legate de aparatura complicata a carei manipulare le pune la incercare conostintele si priceperea.

Aproape toti hackerii si-au petrecut adolescenta fie la un colegiu, fie invatind singuri ca sa atinga un nivel de conoastere echivalent cu al unui absolvent de colegiu. {colile din care provin hackerii sint, in afara de facultatile de informatica si cele tehnice, facultatile de fizica, matematica, lingvistica si filozofie.

Clasificare dupa sex si etnie

Lumea hackerilor este inca predominant masculina. Totusi, in comparatie cu alte profesiuni tehnice, se poate spune ca procentul de femei este mai mare in rindurile hackerilor, iar femeile sint in general respectate si tratate in mod egal cu barbatii.

Prejudecatile rasiale si etnice nu sint caracteristice hackerilor. Legaturile acestora cu cercetarile in domeniul inteligentei artificiale si literatura S.F. i-au ajutat sa respinga orice idee preconceputa sau discriminatorie despre oameni.

Religia

Un hacker este de regula agnostic, ateu sau iudaic nepracticant. Neo-pagin. Nu sint rare cazurile cind cel putin trei dintre aceste caracteristici pot fi intilnite la una si aceeasi persoana. Respectarea credintei si a riturilor traditional crestine este ceva rar, cu tendinta spre ignorare totala. Chiar si hackerii care se declara adeptii unei religii nu se simt obligati sa o practice activ.

Hackerii sint ostili formelor de religie organizata in general si bigotismului religios in particular.

Majoritatea hackerilor nu fumeaza. Consumul de alcool este moderat daca nu chiar exclus (desi exista un segment de consumatori de bere straina si doar citiva amatori de vin). De asemenea, se observa un uz limitat de ''medicamente'': canabis, psilocybin, analgetice.

Hackerii sint mai toleranti decit altii fata de folosirea acestor droguri, in schimb sint categoric impotriva drogurilor care duc la dependenta. Cei care obisnuiesc sa lucreze noaptea recurg la cofeina.

Stilul de Comunicare

Desi nu sint conoscatori prea grozavi, hackerii sint sensibili la nuantele limbajului si foarte atenti in ceea ce priveste folosirea acestuia. In general se exprima mai usor in scris decit oral. Trasaturile caracteristice cele mai evidente sint inteligenta, curiozitatea arzatoare si usurinta de a lucra cu notiuni abstracte. Cei mai multi hackeri sint avizi de noutati.

In pofida caracterului de rutina al muncii lor, hackerii nu au o gindire limitata. Ei manifesta interes pentru orice tema care le poate oferi un stimul intelectual si sint in stare sa faca aprecieri pertinente si interesante asupra multor subiecte obscure.