Ultima poluare a Ariesului, cea din 11 septembrie 2004, a adus raul in stadiu de apa curgatoare fara flora si fauna. Unda de poluare din aceasta luna este una dintre cele mai grave, ajungand pana la varsarea in Mures. Zeci de tone de peste au murit din nou, fara ca oganele de mediu sa ia o atitudine transanta in aceasta problema.

Din pacate nu se mai poate vorbi de poluari accidentale, ci de o poluare continua, care afecteaza nu numai flora si fauna din Aries, ci si oamenii din zona.

Eterna explicatie oficiala: „poluare accidentala, cu mortalitate piscicola redusa”

Comunicatele de la Apele Romane si cele de la Garda de Mediu seamana extrem de mult intre ele si spun cam aceleasi lucruri: „Sursa de poluare a fost determinata ca fiind evacuarea de ape acide de la iazul de decantare Valea Sesei, apartinand S.C.Cuprumin S.A. Abrud. Evacuarea s-a produs pe fondul unor precipitati abundente cauzate in zona iazului”.

Se pare insa ca aici, la Cuprumin, nu s-au luat masurile necesare stoparii acestei situatii, care persista de ani de zile.

Nu e de neglijat nici faptul ca organele de mediu nu au uitat in nici un rand in comunicatele lor sa aminteasca faptul ca S.C. Cuprumin are o serie de proiecte pentru rezolvarea unora din problemele care cauzeaza impact sever asupra mediului si in special asupra apelor, iar S.G.A.Alba – S.H.

Ariesul Turda precizeaza chiar ca „din lipsa fondurilor financiare acestea nu au fost realizate.

Inchiderea activitatii operatorului nu rezolva problemele grave de mediu, ci dimpotriva va agrava situatia prin stoparea depozitarii in iaz a tulburelii sterile cu pH puternic alcalin, care realizeaza neutralizarea unei parti din apele acide stocate acolo, precum si izolarea apelor acide de evacuarea directa prin sonda inversa a iazului in p. Valea Sesei si de aici in r. Aries”.

Cu alte cuvinte pot lua amenzi pana dau faliment, dar nu se pot opri. Deci alte institutii ar trebui sa se sesizeze de aceasta situatie, sau sa fie sesizate, pentru a opri dezastrul natural de pe Aries.

Cine ce ar trebui sa faca?

Este interesat de remarcat ca, pe parcursul investigatiei, organele de control s-au lasat foarte greu convinse sa spuna ceva despre acest caz sau au raspuns foarte indignate la intrebarile puse, aruncand responsabilitate dintr-o ograda in alta, de la Cluj la Alba si invers.

Am reusit, totusi, sa aflam ca una dintre masurile care s-au luat luna trecuta, ca „praf in ochi” pentru situatia creata a fost amendarea cu 100 de milioane de lei a societatii Cuprumin. Cu asta, la o adica, organele de control s-au spalat pe maini de o responsabilitate. S-a auzit si faptul ca acest caz ar fi cercetat penal la un Parchet, la care, insa, nu se stie.

Interesant este si faptul ca aceeasi societate a fost amendata in anul 1999 cu 15 milioane de lei pentru poluarea Ariesului cu cianuri, iar dupa aceasta data organele de control nu au mai pomenit nimic despre cianuri la urmatoarele poluari si din nou s-au aratat indignate atunci cand au fost intrebate despre aceste substante. Poluarile masive din acest an nu au mai lasat loc la interpretare.

Sa nu scapam din vedere faptul ca cianurile pot afecta sanatatea oamenilor (cianura de potasiu este o substanta chimica foarte periculoasa!), iar un pericol foarte mare este consumarea pestilor morti din Aries. Pe cursul raului au fost vazuti saptamanile trecute zeci de tigani care au adunat saci intregi de pesti de pesti.

Efectele poluarii Ariesului

Poluarea Ariesului poate influenta panza freatica din zona puturilor de alimentare cu apa potabila a municipiului Turda, situate pe raza comunei Mihai Viteazu. Concluzia are la baza doua dovezi.

Pe de o parte, adresa Primariei Turda cu nr. 6174/31.01.2001, adresata Consiliului Judetean Cluj, din care reiese ca este nevoie de o investitie pentru regularizarea malurilor raului Aries, deoarece s-ar fi produs „reducerea distantei dintre puturi si mal sub limita minima de protectie sanitara, cauzand pericol de infiltrare a cianurilor in panza freatica”.

Pe de alta parte, e vorba de un articol aparut intr-un cotidian din judetul Alba, in urma unei poluari a Ariesului din luna iunie 2001, in care se precizeaza ca „RATACFL Turda a dispus preventiv inchiderea puturilor de adancime situate la 10 metri de Aries, pentru a nu afecta calitatea apei potabile”.

De atunci, insa, nu s-a mai asociat poluarea Ariesului cu existenta cianurilor, desi poluatorul si metoda prin care se polueaza raul sunt aceleasi care au fost si pana in 2001, cand poluarea era asociata cu existenta cianurilor, substante foarte periculoase pentru organism.

Poluarea Ariesului nu este accidentala, ci permanenta

Presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Potaissa” Turda, Marius Masca, a afirmat ca unda de poluare nu a disparut in cateva zile, ci a persistat timp de mai multe saptamani, distrugand si flora care ar fi putut oxigena apa.

Ariesul a fost poluat din luna august si pana in acest moment pe un parcurs de sute de kilometri, o singura saptamana lipsind agentii de poluare in zona.

Marius Masca a mai precizat ca atunci cand a fost poluata Tisa a fost chemata o tara intreaga in judecata, acum nu poate fi chemata o societate. „E la mintea cocosului, ca cineva incearca musamalizarea cazului sau pur si simplu nu-i intereseaza. In comunicate totul este accidental, totul este de mica amploare.

Nu stiu la cine sa mai apelez, ca poluarea este continua”, spune Masca.

Ariesul, prezent sumbru

Din pacate, despre cum aratau apele Ariesului putini isi mai amintesc. Pe aici, prin Turda, Ariesul avea o culoare transparenta si batea usor spre verde. Se puteau pescui pesti mari si pescarii erau vazuti din loc in loc pana la iesirea din localitate.

Din pacate, in prezent turdenii s-au obisnuit atat de mult ca Ariesul sa fie poluat, incat aceasta culoare brun-roscata a apei pare normala. Organele abilitate sa ia masuri nu fac decat sa constate, iar situatia se agraveaza de la o zi la alta.

Cu greu s-a sesizat si ministerul de resort despre situatia care persista pe Aries de ani de zile. Toate analizele remise de SGA Alba Iulia, de Garda de Mediu Cluj si de Inspectoratul Regional Piscicol Cluj vor lua, probabil, drumul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor pentru ca materialul sa fie analizat de Guvern. Asteptam solutii si nu povesti!

Fauna si flora Ariesului va fi extrem de greu de refacut si foarte costisitor, iar despre efectele infiltrarilor de cianuri in sol si de aici in panza freatica (de unde se ia apa de baut in Turda) nimeni nu zice nimic. Nimeni nu recunoaste ca multe din afectiunile atat de frecvente din Turda se trag de la calitatea apei, desi toata lumea stie...