De cand a divortat de sotia sa, tatal Nadiei, Gheorghe Comaneci, traieste singur. In acelasi apartament micut si modest din Onesti. De familia pe care o avea odinioara isi mai amintesc doar cei cativa pruni saditi, in urma cu 30 de ani, in dreptul blocului in care locuieste, chiar de catre Nadia. Si vizitele, foarte rare insa, pe care i le mai fac copii. De mama Nadiei nici nu vrea sa auda.

Ca sa-si mai umple timpul, Gheorghe Comaneci si-a deschis o mica afacere, impreuna cu un vechi prieten dintr-o comuna situata in apropierea Onestiului. Vinde gogonele, castraveti si varza murata in Piata agroalimentara din municipiul de pe Trotus. "O fac din placere, nu pentru bani", ne explica tatal Nadiei. Ideea i-a venit la cativa ani de la revolutie.

“Eu am facut liceul agricol, dar ma saturasem de mecanica agricola. {i dupa ce am iesit la pensie, in ’90, am continuat sa fac acelasi lucru.Toata ziua umblam murdar pe maini de vaselina. Asa, aici, vedeti, sunt curat!”, spune Gheorghe Comaneci. Multumit ca acum este propriul sau stapan, tatal Nadiei este jovial cu toata lumea, clienti ori vecini de taraba.

Nu vrea insa sa ne spuna cat castiga de pe urma afacerii. Accepta sa vorbeasca despre munca sa, doar daca nu atacam si latura financiara. “Prietenul meu se ocupa cu saditul si cu ingrijitul legumelor, eu le pun la murat, dupa o reteta speciala. Butoaiele le depozitez in boxele pe care le am la subsolul blocului”, continua Comaneci.

Deja si-a facut o clientela, “acriturile” sale fiind cautate de tot mai multa lume. Putini dintre cei care ii apreciaza si ii cumpara marfa mai stiu despre nea’ Ghita, asa cum este strigat de apropiati, ca e tatal Nadiei.

Nadia nu l-a uitat

Chiar daca nu o vede decat cel mult o data pe an, Gheorghe Comaneci are o relatie stransa cu fiica sa, Nadia. “Stiu ca si ea e ocupata cu ale ei, si nu ma deranjeaza ca nu vine mai des sa ma vada”, spune tatal fostei mari gimnaste. Lui Gheorghe Comaneci Nadia ii trimite insa lunar o suma de bani.

“Ma ajuta foarte mult, si ea si fiul meu, care e in Bucuresti”, puncteaza acesta.

N-are concurenta

Gheorghe Comaneci este singurul comerciant care vinde muraturi in piata din Onesti. Desi ar putea sa practice un pret prohibitiv, in lipsa concurentei, tatal Nadiei isi vinde “delicatesele” la un pret modic. “Nu vreau sa ma imbogatesc din treaba asta. Este doar o pasiune”, precizeaza comerciantul “vedeta” al Onestiului.