Locuitorii din apropierea intersectiei b-dului Independentei cu

Calea Galati, locul unde ar urma sa se construiasca Centrul Zonal

"Lukoil", au adresat un apel pentru salvarea bulevardului catre toate institutiile centrale cu putere de decizie. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Sanatatii, cel al Justitiei, Administratiei si Internelor, presedintele tarii, precum si primul ministru, sant destinatarii adresei semnata de Comitetul de salvare a bulevardului Independentei prin care petitionarii cer blocarea construirii obiectivului "Lukoil". In scrisoare se mentioneaza faptul ca membrii Comitetului amintit se lupta, de mai bine de un an an contencios administrativ pentru anularea celebrei Hotarari a Consiliului Local Municipal nr. 85/2003, fara sorti de izbanda insa, dupa cum apreciaza petitionarii, antrucat instanta de judecata a respins ca tardiva actiunea comitetului.

Mai mult, semnatarii opineaza ca esecul actiunilor lor, atat la nivel local dar si la nivel central, de blocare a proiectului si de anulare a hotararii, a fost cauzat de "influenta nefasta pe care o are actualul prefect Mihai Manea, la cel mai analt nivel".

Cu alte cuvinte, petitionarii al acuza pe Manea de trafic de influenta. "Noi am aratat ca s-au ancalcat prin acest schimb de terenuri prevederile Constitutiei si ca, devenit peste noapte proprietar asupra bucatii de bulevard, prefectul Mihai Manea, a vandut mai departe firmei «Valgab», reprezentantul «Lukoil», urmand ca lucrarile de constructie a obiectivului sa fie efectuate de catre firma prefectului, SC «Tracon»", spun reprezentantii comitetului, adaugand ca au fost formulate plangeri catre Parchet, PNA si, nu an ultimul rand catre instanta de judecata, procesul ajungand pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar ca raspunsurile nu le-au fost favorabile.

"Desi majoritatea salariatilor din institutiile locale la care ne-am adresat ne-au dat dreptate, totusi, organele de decizie (...) nu au intervenit oficial de teama influentei nefaste pe care o are actualul prefect - ing. Mihai Manea - la cel mai analt nivel", se precizeaza an adresa.

In final, avand an vedere ca, la jumatatea lunii viitoare, va avea loc audierea publica a raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, semnatarii adresei au solicitat constituirea unei comisii neutre, formata din reprezentanti ai institutiilor cu putere de decizie an cazul "Lukoil", pentru "a face dreptate (...) si pentru prevenirea unei crime ecologice".

O hotarare cu cantec

In cursul anului trecut, la propunerea firmei "Tracon", firma condusa, pana nu demult, de prefectul Mihai Manea, municipalitatea a aprobat, prin HCLM nr 85/29.05.2003, cedarea unei suprafete de 1.320 mp din Bulevardul Independentei pentru construirea obiectivului "Lukoil". La schimb, "Tracon" a dat doua terenuri situate pe strazile Brasoveni si Plevna. Important de subliniat este ca, desi hotararea CLM ridica semne de antrebare sub aspectul legalitatii, nu a fost atacata an contencios administrativ de catre Prefectura, singura institutie abilitata de lege sa intervina an astfel de situatii, interventie necesara pentru repararea erorii, drept pentru care hotararea an cauza a ramas definitiva si irevocabila.

Nu mai putin important este ca "Tracon" ar urma sa execute, efectiv, si lucrarile de constructie la obiectivul "Lukoil". In ceea ce priveste concluziile raportului de evaluare a impactului asupra mediului, ca urmare a construirii la intersectia b-dului Independentei cu Calea Galati, a Centrului Zonal "Lukoil", proiect care include si o statia de carburanti lichizi, din lucrarea depusa la dosarul "Lukoil" de la Agentia de Protectie a Mediului Braila rezulta ca impactul se incadreaza an limitele admisibile cerute de legislatie.